ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. O Σύλλογος Ασγατιτών Αμερικής «Η Κύπρος», το βράδυ του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου 2022, διοργάνωσε στο ομογενειακό κέντρο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ την ετήσια χοροεσπερίδα στο πλαίσιο της οποίας γιόρτασε την 88η επέτειο της ιδρύσεώς της.

Πρόκειται για την πρώτη μετά την πανδημία του κορωνοϊού χοροεσπερίδα, η οποία ήταν άκρως επιτυχημένη και οι συγκινήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, διότι ήταν η πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία που τιμούσαν την μνήμη του πρώην ταμία του Συλλόγου και συνάμα «Ανθρώπου του Θεού», Απόστολο Παπαϊωάννου.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», απεβίωσε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αν και την εποχή εκείνη υπήρχαν απαγορεύσεις στις μαζικές συγκεντρώσεις, εν τούτοις η κηδεία του ήταν πάνδημη.

Οι ηγέτες των Ασγατιτών σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Γιαννάκη Παπαϊωάννου, τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Ασγάτας και την οικογένεια του αειμνήστου Αποστόλου Παπαϊωάννου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ετήσια χοροεσπερίδα παρείχε την δυνατότητα στον γράφοντα και σε πολλούς άλλους να συνειδητοποιήσουν ότι ο Απόστολος Παπαϊωάννου είχε αγγίξει τις καρδιές και τις ψυχές των ανθρώπων και το πιο σημαντικό ήταν απολύτως δικαιολογημένος ο όρος «Άνθρωπος του Θεού» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πίτερ Λούκας.

Η οικογένειά του, όπως επεσήμαναν όλοι οι ομιλητές, είναι αποφασισμένη να διαιωνίσει την μνήμη του και να αξιοποιήσει την πολύτιμη κληρονομιά του. Και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από το γεγονός ότι ο γιος του Γιάννης Παπαϊωάννου ανέλαβε τον ρόλο του ταμία που κατείχε για δεκαετίες ο πατέρας του.

Η Δέσποινα Αξιωτάκη, η οποία ανέλαβε και τον ρόλο της παρουσιάστριας κάλεσε τον Γιάννη να αναπέμψει την προσευχή, που για δεκαετίες ανέπεμπε η πολυαγαπημένος του πατέρας.

Αριστερά η Δέσποινα Αξιωτάκη, στο βήμα ο Πίτερ Λούκας και δεξιά η Κατίνα Παπαϊωάννου με τα παιδιά της Μαρία, Γιάνη και Ελένη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Μιχάλης Φυρίλλας, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος της Αστόριας, Κώστας Κωνσταντινίδης και άλλοι εκπρόσωποι των ομογενειακών φορέων.

Παρέστη και ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ασγάτας Γιαννάκης Παπαϊωάννου, ο οποίος όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» βραβεύτηκε τον Νοέμβριο του 2019. Αυτή την φορά όμως ήρθε για να εκφράσει την αγάπη και την συμπαράσταση στην οικογένεια του θείου του, του αειμνήστου Απόστολου Παπαϊωάννου.

Αν και οι προσφωνήσεις των στελεχών του Συλλόγου και των επισήμων προσκεκλημένων διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων και τους ύμνους στην προσφορά του Αποστόλου Παπαϊωάννου.

Ο Πίτερ Λούκας, η Αυγή Κουτσουμπή και η Δέσποινα Αξιωτάκη σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους αποφοίτους που βραβεύτηκαν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Απονομή υποτροφιών

Ο Σύλλογος Ασγατιτών Αμερικής «Η Κύπρος» κάθε χρόνο απονέμει υποτροφίες στους αποφοίτους των κολεγίων και πανεπιστημίων που έλκουν την καταγωγή τους από την Κύπρο.

Πρόκειται για μια καινοτομία καθώς η πλειοψηφία των εθνικοτοπικών συλλόγων απονέμουν τις υποτροφίες σε πρωτοετείς φοιτητές.

Η γραμματέας του Συλλόγου Αυγή Κουτσουμπή αναφέρθηκε στα επιτεύγματα των τιμωμένων και μαζί με τον πρόεδρο και τους επισήμους απένειμαν τα βραβεία και τις υποτροφίες στους Αντριάνα Σταύρου Τζαβάρα, Ντάνυ Κρίστι, Ανδρέα Κωνσταντίνο Χαραλάμπου, Άρια Σλιχα (Aria Shehas), Νικόλ Πάπα, Τζέσι Κυριάκο Κράισελ (Jesse Kyriacos Kriesel) και Μάικλ Κράισελ (Michael Kriesel)

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πίτερ Λούκας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την Δέσποινα Αξιωτάκη, η οποία συνεργαζόμενη άψογα με την συμπροέδρους της οργανωτικής επιτροπής Λούλα Αντωνίου και Τζοάννα Τέτρο, τα μέλη Γιάννη Παπαϊωάννου, Μαρία Παπαθεοδώρου, Σπύρο και Κλεοπάτρα Νεοκλέους και Μέλανι Ανάστου καθώς επίσης και τους Αυγή Κουτσουμπή και Γιώργο Γεωργίου που ηγούνταν της επιτροπής υποτροφιών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το αναμνηστικό λεύκωμα, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην προσφορά των Ασγατιτών στις δύο πατρίδες.   

Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το προεδρείο του Συλλόγου απαρτίζεται από τους, κ.κ. Πίτερ Λούκα, πρόεδρο, Λούλα Αντωνίου, αντιπρόεδρο), Γιώργο Γεωργίου, αντιπρόεδρο, Σπύρο Νεοκλέους, αντιπρόεδρο, Αυγή Κουστσουμπή, γενική γραμματέα, Κλεοπάτρα Νεοκλέους, γραμματέα πρακτικών, Γιάννη Παπαϊωάννου ταμία. Το συμβούλιο πλαισιώνουν και οι Δέσποινα Αξιωτάκη, Γιώργος Χριστοφόρου, Νεόφυτος Κωνσταντίνη, Τζον Κωνσταντίνου, Ελένη Λούκα, Νίκος Νεοκλέους, Σωτήρα Ρόδα και Χρυστάλλα Στεφανάκη.

Απόστολος Παπαϊωάννου

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στην Ασγάτα της Κύπρου στις 14 Απριλίου 1944 σε μια πολύτεκνη και με παραδόσεις οικογένεια. Ο πατέρας του Ιωάννης Παπαϊωάννου ήταν ιερέας και η μητέρα του Μαρία διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο τόσο ως μητέρα, όσο και ως πρεσβυτέρα και γαλούχησαν τα παιδιά τους με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Το 1966 ήρθε για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκε στην Αστόρια, την Μέκκα του Ελληνισμού της Αμερικής. Ως γόνος ιερέα από την πρώτη στιγμή συνδέθηκε με την Αγία Μαρκέλλα και ανέλαβε το αναλόγιο του Ιεροψάλτη και υπηρέτησε με πάθος το αναλόγιο μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

Αρχικά εργάστηκε σε εστιατόριο των θείων του και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα προσελήφθη  σε βιοτεχνία ενδυμάτων, όπου εργάστηκε για τέσσερις περίπου δεκαετίες ως ράφτης.

Στο βήμα ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου Μιχάλης Φυρίλλας και η Δέσποινα Αξιωτάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εδώ γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του, την Αικατερίνη (Κατερίνα) το γένος Κυριάκου, που κατάγονταν από την Καλαβασό, το γειτονικό χωριό. Το 1968 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά, την Μαρία, την Ελένη και τον Γιάννη, τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους. Τα παιδιά τους αποφοίτησαν από το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο της Αγίας Μαρκέλλας και με την επιμονή των γονέων τους ομιλούν άπταιστα την ελληνική και ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αστόρια.

Ο Θεός τον αξίωσε να δει τα παιδιά του να εισέρχονται στην Αγία Μαρκέλλα για να χορέψουν τον Χορό του Ησαΐα και μετά από μερικά χρόνια για την βάφτιση των παιδιών τους. Μια από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες του αειμνήστου ήταν όταν είδε την εγγονή του την Χρίστα να εισέρχεται στο ναό για τον χορό του Ησαΐα με τον Μάρκο Ταμασόπουλο.

Στο βήμα ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτριος Παπαγεωργίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το μεγαλύτερο δώρο της ζωή του, όπως έλεγε με έκδηλη υπερηφάνεια και ο ίδιος, ήταν ο προσφάτως γεννημένος δισέγγονός του, Θέμις Ταμασόπουλος και ανέμενε με λαχτάρα την ώρα της βάφτισής του.

Ο Θεός όμως είχε άλλα σχέδια για εκείνον και την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021, τον κάλεσε κοντά του στον κόσμο των Αγγέλων.

Η σύζυγός του, Αικατερίνη, το γένος Κυριάκου, τα παιδιά του Μαρία και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Ελένη και Θεόδωρος Αντωνίου, Γιάννης Παπαϊωάννου και Σταυρούλα το γένος Στρατηγάκη, τα εγγόνια Χρίστα και Μάρκος Ταμασόπουλος, Κατερίνα και Αναστασία Παπαθεοδώρου, Λεύκιος Αντωνίου, Αποστολίνα Αντωνίου, Γεωργία Παπαϊωάννου και Αποστόλης Παπαϊωάννου, δισεγγονός του Θέμης Ταμασόπουλος, τα αδέλφια, τα γυναικαδέλφια και τα ανίψια συμμετέχοντας στην εν λόγω ετήσια χοροεσπερίδα εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη και διαβεβαίωσαν τους συντοπίτες τους και όλους τους παρισταμένους ότι είναι αποφασισμένοι να διαιωνίσουν την μνήμη του και να αξιοποιήσουν την βαριά παρακαταθήκη του.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της Ασγάτας Γιαννάκης Παπαϊωάννου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Δέσποινα Αξιωτάκη και ο ταμίας του Συλλόγου Γιάννης ΠαπαΪωάννου, ο οποίοε ανέπεμψε την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασγατιτών Πίτερ Λούκας και η Δέσποινα Αξιωτάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Μερική άποψη της αίθουσας που είχε πλημμυρίσει από αγάπη για την οικογένεια του Αποστόλου Παπαϊωάννου και τη νέα γενιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η συντονίστρια της εκδήλωσης Δέσποινα Αξιωτάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Φίλιπ Κρίστοφερ, Γιαννάκης Παπαϊωάννου, Πίτερ Λούκας και Μιχάλης Φυρίλλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Μιχάλης Φυρίλλας, Πίτερ Λούκας, Γιαννάκης Παπαϊωάννου και Δέσποινα Αξιωτάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Κυριάκος Παπαστυλιανού, Γιαννάκης Παπαϊωάννου, Πίτερ Λούκας και Δημήτριος Παπαγεωργίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Νικόλαος Παφίτης, Μιχάλης Φυρίλλας, Κώστας Κωνσταντινίδης, Πίτερ Λούκας, Κυριάκος Παπαστυλιανού, Μαρτίνος Κυπριανού και Κρις Νικολάου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Διαβάστε επίσης:

Ράγισαν οι καρδιές για τον ιεροψάλτη της Αστόριας Απόστολο Παπαϊωάννου (βίντεο)

Η Ασγάτα, οι Ασγατίτες της Αμερικής και η Αγία Μαρκέλλα της Αστόριας θρηνούν για τον Απόστολο Παπαϊωάννου

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.