ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Στις 14 Φεβρουαρίου 2020, το Τμήμα Διορθοδόξων, Οικουμενικών και Διαθρησκειακών Σχέσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής έλαβε μέρος στην 58η Σύνοδο της Επιτροπής Κοινωνικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Το ως άνω Τμήμα, στα πλαίσια των πρόσφατων πρωτοβουλιών της Ι. Αρχιεπισκοπής για το πρόβλημα της έλλειψης στέγης, πραγματοποίησε μια παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Στέγη πρώτα απ’ όλα», άμεση προτεραιότητα την άμεση παροχή στέγης και συγχρόνως την εφαρμογή βέλτιστων μεθόδων χωρίς αποκλεισμούς. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Φινλανδίας στα Ηνωμένα Έθνη και η εταιρεία UNANIMA International.

Η προσέγγιση «Στέγη πρώτα απ’ όλα» βασίζεται στην πεποίθηση ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα  σε ασφαλή και οικονομικά προσιτή στέγη, προσφέρει στέγαση χωρίς καμία προϋπόθεση σε ανθρώπους που ζουν στους δρόμους και παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός. Την μέθοδο δημιούργησε στη Νέα Υόρκη ο ελληνο-αμερικανοκαναδός Δρ. Σαμ Τσεμπέρης και έχει υιοθετηθεί διεθνώς. Η Φινλανδία αποτελεί παραδειγματικό μοντέλο της επιτυχίας της προσεγγίσεως «Στέγη πρώτα απ’ όλα» και προσβλέπει στο να απαλείψει εντελώς τα φαινόμενα των αστέγων στους δρόμους και των αστέγων προσωρινής στέγασης, έως το 2027.

Η κα. Σπυριδούλα Φωτεινής συντόνισε τη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο κ. Jyrki Terva, αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Φινλανδίας στον ΟΗΕ, ο Δρ. Σαμ Τσεμπέρης, ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας Pathways Housing First, ο κ. Τζέϊμς Καρράς, έκτακτος καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ και σύμβουλος επί θεμάτων στέγασης, ο κ. Juha Kaakinen, διευθύνων σύμβουλος του Y-Foundation, που χρηματοδοτεί και παρέχει υποστηρικτική στέγη του προγράμματος στη Φινλανδία, η κυρία Jean Quinn, εκτελεστική διευθύντρια της UNANIMA International και ιδρύτρια του Sophia Housing στην Ιρλανδία και τέλος, η κυρία Shahin Marjan, υποψήφια διδακτορικού διπλώματος, που σπούδασε σχετικά με το θέμα των αστέγων στην Ινδία, ήρθε στις ΗΠΑ για να συνεχίσει  τις σπουδές της και υπήρξε και η ίδια άστεγη στην Αμερική.

Για περισσότερες πληροφορίες και το έργο της Ι Αρχιεπισκοπής στον ΟΗΕ, επικοινωνήστε με τη διεύθυνση ecumenical@goarch.org

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.