Η Αποκαθήλωση στην ιστορική κοινότητα του Ευαγγελισμού στο δυτικό Μανχάταν

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Γκίλμπερτ τοποθτεί το σώμα του Ιησού στον Επιτάφιο. Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Αποκαθήλωση είναι μια από τις πιο συγκινητικές και γεμάτες κατάνυξη ακολουθίες, στην διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και δικαιολογημένα συγκεντρώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των πιστών στην Κοινότητα του Ευαγγελισμού, στο δυτικό Μανχάταν.

Φέτος, μετά από ένα χρόνο αναγκαστικής αποχής από το ναό, οι πιστοί ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι που μπόρεσαν επιτέλους να συμμετέχουν στις ακολουθίες δια ζώσης. Έστω και με τα μέτρα προστασίας και τις μάσκες και την θερμομέτρηση.

Έτσι, με πολύ χαρά και αγαλλίαση διαπίστωσαν όσοι βρέθηκαν στο ναό τούτη την Μεγάλη Εβδομάδα τις αλλαγές που με πολύ κόπο και μεράκι έφεραν εις πέρας ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Γκίλμπερτ και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου. Αλλαγές σε ένα ναό που κουβαλάει στις πλάτες του, πάνω έναν αιώνα και ιστορίας.

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Γκίλπμερτ εναποθέτει το Άγιο Σώμα του Ιησού στην σινδόνη. Φωτογραφία: ETA PRES

Το ιστορικό αλλά παμπάλαιο εκκλησιαστικό όργανο, που υπήρχε στον γυναικωνίτη αφαιρέθηκε πριν από μήνες και δωρίστηκε σε ένα πανεπιστήμιο του Νότου. Ο ναός  καθαρίστηκε και βάφτηκε από την αρχή. Τοποθετήθηκε καινούργιο πάτωμα και μπήκαν πάνω σε αυτό νέα στασίδια.

Οι αλλαγές μπορεί να μην φαίνονται εκ πρώτης όψεως στον επισκέπτη της Μεγάλης Εβδομάδας, όμως όσοι προσεύχονται σ’ αυτόν τακτικά, βλέπουν σήμερα έναν πιο φωτεινό ναό, μια όαση προσευχής και περισυλλογής. Και το βράδυ, που θα γινόταν η περιφορά του Επιταφίου, η συμμετοχή του κόσμου αναμενόταν να είναι ιδιαίτερα αυξημένη, σύμφωνα με τις προ- κρατήσεις.  

Η συγκινητική στιγμή της Αποκαθήλωσης στο ναό του Ευαγγελισμού. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος που τέλεσε την αποκαθήλωση φρόντισε ώστε να μεταφέρει και στους πιστούς την πνευματικότητα και το ύφος της ακολουθίας. Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της Ορθοδοξίας.

Μετά την απόλυση, κάλεσε τους πιστούς να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, αφού πρώτα τον έρανε με ροδοπέταλα και τοποθέτησε το ειδικό δοχείο με το άγιο μύρο.

Μετά τα εγκώμια, με την συμμετοχή των πιστών, ο Επιτάφιος βγήκε για άλλη μια χρονιά στην περίφημη «Γουέστ Εντ» (West End), δίνοντας και πάλι το στίγμα μιας δραστήριας κοινότητας Ελλήνων Ορθοδόξων στην καρδιά του Μανχάταν.   

Με ευλάβεια και γονυπετείς παρακολούθησαν την ακολουθία της Αποκαθήλωσης οι πιστοί, στον ανακαινισμένο ναό του Ευαγγελισμού. Φωτογραφία: ETA PRESS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.