ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Ένα μικρό θαύμα έλαβε χώρα την Μεγάλη Παρασκευή, στο ανατολικό Μανχάταν. Μετά από 50 χρόνια άνοιξε η πόρτα της Εκκλησίας των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου, που συνορεύει με την οδό Λέξινγκτον για να περάσει με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια και να βγεί για την περιφορά ο Επιτάφιος.

Ήταν μια ιστορική όσο και συγκινητική για όλους στο εκκλησίασμα σκηνή.

Λίγο πριν βγεί ο Επιτάφιος, μια κυρία Ισπανικής καταγωγής πάνω σε αναπηρικό καρότσι, ανέβηκε με δυσκολία τα λιγοστά σκαλιά για να μπει στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ναού. Ήταν αποφασισμένη να περάσει και να σταθεί για λίγο κάτω από τον επιτάφιο και μέχρι εκείνη την στιγμή ούτε οι στενές πόρτες ούτε τα πολλά σκαλιά, που οδηγούν στον κυρίως ναό, βοηθούσαν για να εισέλθει ένα άτομο με κινητικές δυσκολίες στον ορθόδοξο ναό.

Η Μεγάλη Παρασκευή των Ορθοδόξων, ήταν η ευκαιρία για όλη την Κοινότητα στο ισπανικό Χάρλεμ, όπως είναι πιο γνωστή η περιοχή, να γιορτάσει την Σταύρωση και εν συνεχεία την Ανάσταση του Κυρίου.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια και οι παλαιότεροι, όσοι δηλαδή απέμειναν, με δυσκολία θυμούνται πότε ήταν η τελευταία φορά που βγήκε στον δρόμο ο Επιτάφιος.

Ο Επιτάφιος της Κοινότητας περιφέρθηκε μετά απο χρόνια στις λεωφόρους Παρκ και Λέξινγκτον στο ανατολικό Μανχάταν. Φωτογραφία: ETA PRESS

Η κοινότητα των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου ιδρύθηκε το 1947 σε μια πολύ διαφορετική από την σημερινή Νέα Υόρκη. Στα χρόνια που πέρασαν και με την μετακίνηση των πληθυσμιακών ομάδων η περιοχή άλλαξε όψη και συγκεντρώθηκαν σε αυτή άλλες εθνικότητες. Κι όμως ο ναός διατηρούσε την θέση του. Πέρασαν από εκεί πολλοί ιερείς και γενιές ολόκληρες Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών.

Σήμερα, υπό την πνευματική καθοδήγηση του ιερομονάχου Σπυρίδωνα Χατζή, συντελείτε το θαύμα της αναγέννησης και όλοι ελπίζουν ότι θα ξαναβρεί την παλιά του αίγλη.

Ανάμεσα στους πιστούς που παρακολύθησαν την περιφορά του Επιταφίου και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου κ. Πάνος Μανώλας. Διακρίναμε και άλλους 4 γιατρούς με τις οικογενειές τους. Φωτογραφία: ETA PRESS

Άλλωστε και η γύρω περιοχή αλλάζει και μάλιστα με μεγάλα άλματα. Ήδη σε μικρή απόσταση λειτουργεί νοσοκομειακή μονάδα του γνωστού οργανισμού Ορος Σινά (Mount Sinai).

O Επιτάφιος αφού πέρασε την πόρτα της Λεωφόρου Λέξινγκτον έκανε αριστερά τον δρόμο 103 και η πομπή που σχηματίστηκε προχώρησε προς την λεωφόρο Παρκ Άβενιου. Από εκεί κι αφού πέρασε εμπρός από το νοσοκομείο «Μάουντ Σαινάι» έστριψε στην 104η οδό για να συναντήσει και πάλι την λεωφόρο Λέξινγκτον.

Στην Πάρκ Αβενιου, ο αέρας λυσσομανούσε τόσο ώστε αναποδογύρισε όχι μόνο τα λάβαρα αλλά και πέταξε με ορμή προς τα πάνω την τραγιάσκα του φωτογράφου της περιφοράς. 

Άνοιξε μετά απο 50 χρόνια η πόρτα του ναού που βρίσκεται στην λεωφόρο Λέξινγκτον, για να μπορέσει να βγει εξω ο Επιτάφιος, αφού και πάλιμετά απο χρόνια έγινε η περιφορά του Επιταφίου στην Παρκ Αβενιου. Φωτογραφία: ETA PRESS

Φέτος την πομπή του Επιταφίου συνόδευαν και δύο μουσικοί, ένας με σαξόφωνο και ενας με τύμπανο.

Όταν ο Επιτάφιος επέστρεψε στο ναό, όλοι οι προσκυνητές πέρασαν από κάτω και μαζί τους και η κυρία που ήταν στο καρότσι.

Στη συνέχεια και αφού ανέβηκαν όλοι τα σκαλιά, ο π. Σπυρίδωνας διάβασε το Ευαγγέλιο και τέλεσε την απόλυση.

Ανάμεσα στους πιστούς διακρίναμε τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Πάνο Μανώλα και άλλους 4 γιατρούς, αναμεσά τους κι ενας που μετέχει στο Κοινοτικό Συμβούλιο και για να προλάβει την ακολουθία ήρθε κατευθείαν τρέχοντας, από το διπλανό σε απόσταση νοσοκομείο με την φόρμα της δουλειάς.

Όπως μας είπε η κ. Βιολέτα, που είναι μια από τις κυρίες που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία της Κοινότητας, σύντομα θα δημιουργηθεί παρεκκλήσι στο σημείο που βρίσκεται η πόρτα της λεωφόρου Λέξινγκτον. Στο ναό υπάρχει και λειτουργεί μέχρι σήμερα, το εικονοστάσι της Παναγίας της Γιάτρισσας.

Την Δεύτερη ημέρα του Πάσχα η Κοινότητα θα γιορτάσει τα ονομαστήριά της και τον πολιούχο Αγιο Γεώργιο και αναμένεται μεγάλη συμμετοχή πιστών.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.