ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μόλις πριν μια εβδομάδα σε μια ακόμα εκδήλωση ομογενών, βγήκε η είδηση ότι ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ εξακολουθεί να αρνείται την πώληση των F-16 στην Τουρκία, θέτοντας απαράβατους όρους και προϋποθέσεις ακόμα και για την ίδια την Αμερικανική κυβέρνηση. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, τα ελληνικά ΜΜΕ, τηλεόραση, εφημερίδες και news sites επικεντρώθηκαν στις δηλώσεις του γερουσιαστή.

Η προετοιμασία, η κινητοποίηση και η συμμετοχή επιφανών Ομογενών πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Για χρόνια φωνάζουμε και πρωτοστατούμε σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις για την ενίσχυση Φιλελλήνων πολιτικών.

Κι όμως χάσαμε μόλις πριν δυο μήνες την Μπουμπουλίνα της Βουλής των Αντιπροσώπων, την δυναμική Κάρολιν Μαλόνι.

Έχουμε κουραστεί να τονίζουμε την σημασία της ύπαρξης του Ελληνικού Λόμπι στα κέντρα αποφάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Ελλάδα το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, εξακολουθεί να πιστεύει ότι όλα γίνονται από μόνα τους. Έτσι μηχανικά. Χωρίς ιδρώτα. Χωρίς τρέξιμο. Αυτό φυσικά είναι μύθος. Και Λόμπι υπάρχει και άτομα που τρέχουν και οργανισμοί και μονάδες.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, αριστερά και ο Ανδρέας Κωμοδρόμος. Φωτογραφία: ETA PRESS

Όλοι μαζί αν κινητοποιηθούμε ο Ερντογάν θα χάσει τον ύπνο του. Κι αν τώρα ονειρεύεται να αποβιβάσει δυνάμεις μέσα στην νύχτα, σε λίγο καιρό θα τον προλάβει το ξημέρωμα.

Ας δούμε όμως πως δουλεύει η Ομογένεια.

Ο Μπομπ Μενεντεζ δεν ξύπνησε μια μέρα και είπε να ασχοληθεί με τα F-16. Πριν λίγα χρόνια επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, η κυβέρνηση τον έστειλε στα δικαστήρια ότι δήθεν πήρε «δώρα» από υποστηρικτές του.

Το κατηγορητήριο φυσικά κατέρρευσε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και έτσι αθωώθηκε πανηγυρικά.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Ρόμπερτ Μενέντεζ. Φωτογραφία: ETA PRESS

Πολύ πριν, ένας δραστήριος Ελληνοκύπριος, ο Τάσος Ζαμπάς προσέγγισε τον Γερουσιαστή και μάλιστα τον κάλεσε και το 1995 η οικογένεια Ζαμπά τον κάλεσε στην Κύπρο και η επίσκεψη στα κατεχόμενα άλλαξε τα δεδομένα.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, η οικογένεια του οποίου προέρχεται από την Κούβα, άκουσε με προσοχή τα όσα του είπε ο Ζαμπάς. Έδειξε την ανάλογη ευαισθησία.

Κατάλαβε ότι πρόκειται για αδικία και καταπάτηση του διεθνούς δικαίου. Από εκείνη την στιγμή έγινε ένθερμος υποστηρικτής της Κύπρου και της Ελλάδας. Σε κάθε ψήφισμα και σε κάθε ευκαιρία διατράνωνε την υποστήριξη του.

Ώσπου, το 2020 με την νίκη του Τζο Μπαιντεν, η Γερουσία πέρασε στα χέρια των Δημοκρατικών και έτσι επικεφαλής της πολύ σημαντικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ετέθη ο Μπομπ Μενέντεζ. Από τότε άρχισαν οι εφιάλτες του Ερντογάν.

Ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος και ο Ρόμπερτ Μενέντεζ με την σύζυγό του Nadine. Φωτογραφία: ETA PRESS

Και φυσικά ο Μενέντεζ χρειάζεται τώρα πιο δυναμικά την στήριξη του Λόμπι.

Προχτές (παρ’ όλο που δεν τρέχει ακόμα για την επανεκλογή του) η Ομογένεια από τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ιερσέη και την Πενσυλβανία κατάφερε να συγκεντρώσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150 χιλιάδων δολαρίων. Μέσα σε ένα βράδυ.

Ο δραστήριος Αντρέας Κωμοδρόμος όργωσε όλο το Νιου Τζέρσει και χτύπησε όλες τις πόρτες. Η αίθουσα του Grey Cliff γέμισε από επιχειρηματίες, επιστήμονες, εστιάτορες και νέους.  Τα παιδιά των ανθρώπων που εδώ και σαράντα χρόνια και πλέον παλεύουν για τα δίκαια της Κύπρου και της Ελλάδας.

Αυτό το μήνυμα της νέας γενιάς, μάλλον αγνοήθηκε από τα κανάλια και τις εφημερίδες των Αθηνών. Δεν πειράζει. Αρκεί που το πήραμε εμείς. Πολύ σύντομα, ένας ακόμα νέος που γαλουχήθηκε με τα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης για την Κύπρο, εδώ στην Ομογένεια, θα τρέξει για μια θέση στη πολιτική αρένα. Και φυσικά πάλι οι λίγοι αλλά εκλεκτοί παράγοντες θα τον ενισχύσουν.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την ομιλία. Φωτογραφία: ETA PRESS

Με μια μόνο εκδήλωση δεν φτάνει, αλλά τουλάχιστον ρίχνεται ο σπόρος. Έτσι και με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ, όσο πλησιάζει ο καιρός για την επανεκλογή του τόσο και θα ορίζονται νέες εκστρατείες για την οικονομική του ενίσχυση.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε επίσης τις πολύ καλές σχέσεις του Γερουσιαστή με στελέχη της Ελληνικής Κυβέρνησης και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχέσεις που επιβεβαιώθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη του Μενέντεζ στην Αθήνα, όπου ανακηρύχθηκε και διδάκτορας του Πανεπιστημίου.

Ο Μενέντεζ όπως ο ίδιος εκμυστηρεύθηκε στους παρευρισκόμενους, συγκινήθηκε από τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, όταν τον συνάντησε στην Ουάσιγκτον.

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Φωτογραφία: ETA PRESS

Βλέπει κανείς ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που σέβεται και εκτιμάει τους συνομιλητές του, είτε πρόκειται για μια προσωπικότητα όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είτε ένας απλός πολίτης, που ανήκει στην κατηγορία των φίλων, όχι όμως απαραίτητα και στους ψηφοφόρους.

Η Αμερική έχει να αντιμετωπίσει σύντομα πολλά διλήμματα. Ένα από αυτά έχει να κάνει με την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Γερουσία μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ίσως τις κρισιμότερες όλων των εποχών για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι στη Γερουσία οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες για την επικράτηση των Δημοκρατικών αφού στην πολιτεία της Τζόρτζια, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είναι αρκετά πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Ο Στάθης Ζαμπάς αριστερά, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ (κέντρο) και ο Τάσος Ζαμπάς. Φωτογραφία: ETA PRESS

Επίσης, στην πολιτεία της Πενσιλβάνια προηγείται σταθερά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έναντι του Τούρκου υπηκόου και πρώην τηλεοπτικού αστέρα του δρ. ΟΖ.

Ο Ερντογάν έχει κι εκεί στηρίξει τις ελπίδες του, αλλά μάλλον τα πράγματα είναι δύσκολα.

Να λοιπόν που οι συγκυρίες σ’ αυτή την συγκεκριμένη εκλογική μάχη ευνοούν το κόμμα του Μενέντεζ, που στηρίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Δέσποινα Αξιωτάκη και ο Ρόμπερτ Μενέντεζ. Φωτογραφία: ETA PRESS

Θα επανέλθω για λίγο στο παρασκήνιο της εκδήλωσης για την οικονομική ενίσχυση του Γερουσιαστή Μενέντεζ.

Απλός και καταδεκτικός ο γερουσιαστής συνομίλησε με όλους όσους παρευρέθηκαν και έβγαλε φωτογραφία με όλους. Όλοι είχαν να πούνε μόνο καλά λόγια για εκείνον και την δράση του. Κοντά του,  δίπλα του, του έπιανε διαρκώς το χέρι, η σύζυγος του Ναντίν

Στο τέλος, όλοι έφυγαν χαρούμενοι όχι μόνο για αυτά που είπε ο γερουσιαστής Μενέντεζ, αλλά και για όσα θα πει στο μέλλον υπερασπιζόμενος το διεθνές δίκαιο.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Ρόμπερτ Μενέντεζ. Φωτογραφία: ETA PRESS
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.