Η Αγία Μαρκέλλα έκανε το θαύμα της και έγινε το πασχαλινό προσκύνημα στα όρη Κάτσκιλς

Ο π. Βασίλειος Λούρος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου, Δημήτριος Μουτάφης σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους συμπατριώτες τους μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την Παρασκευή και το Σάββατο στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης έβρεχε ακατάπαυτα με συνέπεια να ακυρωθούν όλες οι υπαίθριες εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένου και του Μαραθώνιου της Αγάπης για την ενίσχυση του Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ Χάουζ.

Το πρωί του Σαββάτου, 7 Μαϊου 2022, την ώρα που αναχωρούσαμε από το Κουίνς για τα όρη Κάτσκιλς έβρεχε ακατάπαυτα, η ορατότητα ήταν μειωμένη και οι πανύψηλοι ορανοξύστες του Μανχάταν είχαν καλυφθεί από την καταχνιά. Όταν όμως ανηφορίζαμε προς τα βουνά τα πράγματα άλλαξαν άρδην, διαλύθηκε η ομίχλη και ως δια μαγείας σταμάτησε και η βροχή.

Όταν φτάσαμε στο προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας στο Μοντισέλο το γρασίδι ήταν ξηρό και όλοι μιλούσαν για ένα ακόμη θαύμα της Αγίας Μαρκέλλας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου “Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα”, Δημήτριος Μουτάφης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Χθες, Παρασκευή και τη νύχτα έβρεχε ακατάπαυτα, αλλά οι προσευχές των Βορειοχωριτών έπιασαν τόπο, η Αγία Μαρκέλλα έκανε το θαύμα της και μας έδωσε την δυνατότητα να διοργανώσουμε την πασχαλινή εκδρομή», επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα», Δημήτρης Μουτάφης, ο οποίος μαζί με τα άλλα στελέχη και εθελοντές είχαν μεριμνήσει για τα πάντα.

Οι προσκυνητές από τη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ, τη Νέα Ιερσέη και την Πενσιλβάνια είδαν και την πρόοδο των έργων για την δημιουργία υπόστεγου στην είσοδο του ναού, το οποίο θα παρέχει την δυνατότητα τέλεσης παντός καιρού του εσπερινού και της λιτανείας της θαυματουργού εικόνας της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής, π. Βασίλειος Λούρος, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πνευματικός ηγέτης του Συλλόγου τέλεσε την Θεία Λειτουργία και συνεχάρη την ηγεσία του συλλόγου για την αφοσίωσή της στην διαιώνιση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων και για την αναβάθμιση του ρόλου τους προσκυνηταρίου. Κι αυτό διότι το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο τελέστηκαν ακόμη και μυστήρια.

To υπό ανέγερση υπόστεγο στο προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας στο Upstate της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρατέθηκε γεύμα στο μεγάλο υπόστεγο και προσφέρθηκαν σούπα αυγολέμονο, σουβλάκια και αρνί ψητό και άλλα πασχαλινά εδέσματα.

Ο κ. Μουτάφης τόσο κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο γεύμα, όσο και κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον π. Βασίλειο Λούρο και τους ιεροψάλτες για την κατανυκτική λειτουργία και καθώς επίσης και για τους εθελοντές που κίνησαν γη και ουρανό για την επιτυχία της εκδρομής.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην συνεργασία με τους ηγέτες του Συλλόγου Δαφνουσίων Χίου και του Αδελφάτου της Αγίας Μαρκέλλας που στηρίζουν ποικιλοτρόπως την Αγία Μαρκέλλα, καθώς επίσης και τους χορηγούς και δωρητές. .

Σε πρώτο πλάνο ο π. Βασίλειος Λούρος, ενώ τελεί την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Σύλλογος Βορειοχωριτών

Ο Σύλλογος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», εισήλθε στην 8η δεκαετία προσφοράς και δράσης, ενώ το προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας στα όρη Κάτσκιλς στην 5η δεκαετία.

To παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρκέλλας έχει χτιστεί στο κέντρο του μεγάλου οικοπέδου που έχουν αγοράσει προ τεσσάρων και πλέον δεκαετιών οι Βορειοχωρίτες στην περιοχή Kenoza Lake στα Κάτσκιλς.

Αριστερά του ναού υπάρχει μια λιμνούλα και δεξιά υπάρχει το μεγάλο υπόστεγο και οι βοηθητικοί χώροι οι οποίοι παρέχουν τη δυνατότητα στον Σύλλογο να διοργανώσει τα πανηγύρια και τις εκδρομές αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες.

Ο Απόστολος Λεονάρδου και οι άλλοι εθελοντές οι οποίοι ασχολήθηκαν με τις σούβλες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι Βορειοχωρίτες οι οποίοι ασσχολήθηκαν με τις ψησταριές. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τα έργα στο προαύλιο του ναού της Αγίας Μαρκέλλας στα όρη Κάτσκιλς της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.