ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μισό αιώνα αδιάλειπτης και πολυσχιδούς προσφοράς στον τουρισμό, στην ομογένεια και στη γενέτειρα συμπλήρωσε το «Homeric Tours», που ως γνωστόν είναι o μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισµός, ο οποίος διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην προώθηση του ελληνικού και κυπριακού τουρισμού.

Πρόκειται για έναν άθλο για τα δεδομένα της ομογένειας και της ίδιας της Αμερικής και συνάμα για ένα ιστορικό γεγονός τόσο για την ομογένεια, όσο και για την ίδια τη γενέτειρα.

Το «Ηomeric Tours» υπήρξε πρωτοπόρος στη διοργάνωση μαζικών και συνάμα οικονομικών ταξιδιών και παρείχε τη δυνατότητα σε εκατοµµύρια Έλληνες και Ελληνοαµερικανούς να προσκυνήσουν τα άγια χώµατα των προγόνων και σε άλλα τόσα εκατομμύρια Αµερικανών να γνωρίσουν τη γενέτειρα της Δημοκρατίας και των Ολυµπιακών Αγώνων, να αγγίξουν τον πολιτισμό της και στην κυριολεξία να ερωτευτούν την Ελλάδα.

Το «Homeric Tours» ήταν και παραμένει δραστήριο μέλος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων των ΗΠΑ (United States Tour Operators Association) και έχει βραβευτεί για την προσφορά του στον κλάδο, καθώς επίσης και για την προσφορά του στην ομογένεια.   

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του «Homeric Tours» Νίκος Τσακανίκας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στις «Αναμνήσεις» αναφέρθηκε στα επιτεύγματα των 50 ετών και στους στόχους του για το μέλλον.

Ο Νίκος Τσακανίκας (κέντρο) με την αντιπρόεδρο Τασούλα Χριστοφίδη (αριστερά) και την κόρη του Αλεξάνδρα (δεξιά) και τα άλλα στελέχη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Διευκρίνισε ότι στόχος του «Homeric Tours» από της ιδρύσεώς του δεν ήταν απλά και μόνο η δημιουργία του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού, αλλά η δημιουργία ενός καλύτερου οργανισμού – ικανού να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ομογενών και να δημιουργήσει τουριστικά προγράμματα και υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και στις προσδοκίες των νεότερων γενεών των Ελληνοαμερικανών, καθώς επίσης και της αμερικανικής τουριστικής αγοράς. 

«Το 2019 με χαρά και υπερηφάνεια γιορτάζουμε τα 50 χρόνια προσφοράς στον τουριστικό τομέα των ΗΠΑ διοργανώνοντας εξαιρετικής ποιότητας ταξίδια στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ιταλία, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στην Τουρκία, στο Μαρόκο, στην  Πορτογαλία, στην Κροατία και σε πολλές άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Αν και οι δραστηριότητές μας επεκτάθηκαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, εν τούτοις η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο πιο αγαπημένος προορισμός για εμάς και για τους πελάτες μας τους οποίους υπηρετούμε με αφοσίωση και υπερηφάνεια», επεσήμανε ο κ. Τσακανίκας εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη για τα στελέχη και τους εργαζόμενους του «Homeric Tours» καθώς επίσης και για τους συνεργάτες τους στις δύο ακτές του Ατλαντικού.

«Επωφελούμενος της ευκαιρίας θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη για τα εκατομμύρια των πελατών μας που μας εμπιστεύτηκαν και μας υποστήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και να τους διαβεβαιώσω ότι βασική μας επιδίωξη ήταν και παραμένει η αριστεία. Η αριστεία στα προγράμματα και στις υπηρεσίες και πάνω από όλα στην εξυπηρέτηση των πελατών μας», επεσήμανε ο κ. Τσακανίκας υπενθυμίζοντας ότι το Homeric Tours είναι προνομιούχο διότι ευτύχησε να εξυπηρετεί τις ανάγκες και των τριών γενεών των ομογενών.

Χρυσό ιωβηλαίο

Το Homeric Tours γιορτάζει το χρυσό ιωβηλαίο σε μια από τις καλύτερες εποχές για τον ελληνικό τουρισμό. Αναφερόμενος στα επιτεύγματα του οργανισμού ο κ. Τσακανίκας επεσήμανε:

«Η Ελλάδα ένεκα των προσπαθειών του «Homeric Tours» και όλων των ομογενών ταξιδιωτικών και τουριστικών πρακτόρων κατάφερε – παρά τις αντιξοότητες – να αποκτήσει αξιοζήλευτη θέση στον τουριστικό χάρτη των ΗΠΑ. Περιττό να σας πως ότι σήμερα η Ελλάδα δέχεται από την Αμερική πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες. Όταν ξεκινήσαμε ο αριθμός αυτός ήταν μικρός και πολλοί Έλληνες ταξίδευαν με τα καράβια. Συνειδητοποίησα ότι πρέπει να κάνω κάτι διαφορετικό για να προωθήσω τη χώρα.  Μια από τις μεγαλύτερες έγνοιές μου ήταν η εξασφάλιση μαζικού τουρισμού. Προ πέντε δεκαετιών αρχίσαμε τις απ’ ευθείας πτήσεις με ναυλωμένα αεροσκάφη και με μεγάλη επιτυχία και φθηνές τιμές μεταφέραμε τον ελληνισμό στην Ελλάδα. Και φτάσαμε στο σημείο που «Homeric Tours» από μόνο του να στέλνει πενήντα με εξήντα χιλιάδες ομογενείς και Αμερικανούς στην Ελλάδα».

«Το Homeric έχει μια λαμπρή ιστορία. Ήταν και παραμένει ο μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός στην Αμερική, ο οποίος μεταφέρει περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

To Homeric Tours επενδύει στην προβολή του ελληνικού τουρισμού και κάθε χρόνο συμμετέχει με δικό του παρίπτερο στις τουριστικές εκθέσεις. Στο στιγμιότυπο από την πρόσφατη έκθεση “NY York Travel Show” σε πρώτο πλάνο διακρίνονται η αντιπρόεδρος Τασούλα Χριστοφίδη και ο διευθυντής πωλήσαεων Τζον Κλάδος.

Αναφερόμενος στον Αμερικανό τουρίστα επεσήμανε διαφέρει από τους άλλους διότι στα ταξίδια του ξοδεύει περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη εθνικότητα.

«Όταν ο Αμερικανός αποφασίσει να πάει στην Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις και ξοδεύει όσα χρήματα χρειαστούν για να περάσει ονειρεμένες διακοπές, να εξοικειωθεί με τον ελληνικό πολιτισμό, να θαυμάσει τα απαράμιλλα φυσικά της κάλλη και να απολαύσει την ελληνική φιλοξενία. Πόσο μάλλον οι Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι δεν πάνε απλά και μόνο για τις διακοπές, αλλά για να προσκυνήσουν τα άγια χώματα στα οποία γεννήθηκαν οι γονείς τους και οι πρόγονοί τους. Περιττό να σας πω ότι τα χρήματα που ξοδεύουν οι ομογενείς διαχέονται σε όλη την επικράτεια και ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες», επεσήμανε.

H Κύπρος αποτελεί έναν από τους πιο ωραιότερους προορισμούς του Homeric Tours

Ερωτηθείς για τις αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία 50 χρόνια στον κλάδο του τουρισμού επεσήμανε ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και ότι η τεχνολογική επανάσταση και η πρόοδος των τηλεπικοινωνιών έχουν αφήσει τη δική τους σφραγίδα.

«Σήμερα τόσο ο ταξιδιωτικός πράκτορας, όσο και οι ταξιδιώτες έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες πληροφόρησης.  Ο κόσμος έρχεται σε άμεση επαφή μαζί μας από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη κι αν βρεθεί και αυτό έχει κάνει πιο εύκολη τη ζωή μας. Ο πελάτης μπορεί να εισέλθει στην σελίδα του Homeric και να δει τα πακέτα που υπάρχουν. Ακόμη μπορεί να κάνουν κρατήσεις μέσω της ιστοσελίδας, ακόμη και με το έξυπνο τηλέφωνό τους», επεσήμανε ο κ. Τσακανίκας, ο οποίος επένδυσε στην τεχνολογία δημιουργώντας μια εντυπωσιακή σελίδα τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο Facebook».

Η σελίδα του Homeric Tours στο Facebook

Ερωτηθείς για τις τάσεις του ταξιδιωτικού κοινού επεσήμανε: «Ο περισσότερος κόσμος – συμπεριλαμβανομένων και των ομογενών – κινούνται με ταξιδιωτικά πακέτα. Οι ομογενείς σήμερα είναι τρίτης, τέταρτης και σε πολλές περιπτώσεις πέμπτης γενιάς και δεν πάνε να μείνουν όλο το διάστημα στο χωριό, όπως γινόταν τη δεκαετία του ’70 και του ‘80. Σήμερα διαμένουν στα ξενοδοχεία και θέλουν να γνωρίσουν όλη την Ελλάδα».

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και γενικότερα στη Μεσόγειο έχει αναπτυχθεί και ο τουρισμός κρουαζιέρας. Η κρουαζιέρα των τριών, τεσσάρων και επτά ημερών στα ελληνικά νησιά έχει αναπτυχθεί πολύ και παρέχει τη δυνατότητα στον ταξιδιώτη να γνωρίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τη νησιωτική Ελλάδα, ενώ παράλληλα συμβάλει στην ανάπτυξη των νησιών.  

Όσον αφορά την κρουαζιέρα με τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, επεσήμανε, ότι αυτά θα σταθούν μια μέρα για να δουν την Ακρόπολη και άλλη μία τη Μύκονο και τη Σαντορίνη».

Ερωτηθείς για τη φετινή σεζόν ο κ. Τσακανίκας εξέφρασε την αισιοδοξία και τόνισε ότι θετικό ρόλο παίζουν και οι απ’ ευθείας πτήσεις από τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, του Νιούαρκ, της Φιλαδέλφειας και του Σικάγου, οι οποίες εφέτος είναι περισσότερες από πέρσι.

San Marco – Μύκονος

Ο κ. Τσακανίκας ήταν από τους πρώτους που πίστεψε στις δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού και μάλιστα επένδυσε στην Ελλάδα. Προ δύο δεκαετιών αγόρασε το ξενοδοχείο «San Marco» στη Μύκονο, το ανακαίνισε πλήρως και το μετέτρεψε σε ξενοδοχείο πολυτελείας πέντε αστέρων.

Το ξενοδοχείο αποτελεί συν τοις άλλοις και έναν από τους πιο ιδανικούς προορισμούς για τον γαμήλιο καθώς επίσης και για το συνεδριακό τουρισμό.

Το ξενοδοχείο “San Marco” στη Μύκονο.

Το San Marco προσφέρει στους πελάτες του όλες τις ανέσεις και υπηρεσίες ενός ολοκληρωμένου θέρετρου, διατηρώντας παράλληλα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη γοητεία ενός boutique ξενοδοχείου. Το αποτέλεσμα αυτής της μοναδικής ισορροπίας χαρακτηριστικών και υπηρεσιών σας διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή εμπειρία κατά τη διαμονή σας στη Μύκονο. Περιλαμβάνει μεγάλη πισίνα με θαλασσινό νερό, παιδική πισίνα με θαλασσινό νερό, μπαρ πισίνας, δύο εστιατόρια, ευρύχωρα δωμάτια, boutique Κέντρο Ευεξίας, γυμναστήριο, γήπεδο τένις, συνεδριακό χώρο, παρεκκλήσι, παιδική χαρά, μπιλιάρδο, καθαριστήριο, κατάστημα και χώρο στάθμευσης.

Ερωτηθείς για το ξενοδοχειακό συγκρότημα επεσήμανε ότι «είναι 5 αστέρων με 84 δωμάτια και σουίτες και πέντε βίλες».

«Στην παρούσα φάση επεκτείνουμε τις εγκαταστάσεις και θα χτίσουμε άλλες 32 σουίτες με δικές τους πισίνες και με όλες τις ανέσεις. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση της τάξεως των δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ. Το ξενοδοχειακό μας συγκρότημα είναι ένα από τα καλύτερα της Μυκόνου», πρόσθεσε, ο κ. Τσακανίκας ο οποίος ήταν και παραμένει μια από τις ηγετικές μορφές όχι μόνο του ομογενειακού, αλλά και του αμερικανικού τουριστικού τομέα.

Τη διετία 2006 – 2007 να εκλεγεί στην προεδρία της USTΟA (United States Tour Operators Association), του µεγαλύτερου αµερικανικού οργανισµού παραγωγών τουριστικών προγραµµάτων µε παγκόσµια ακτινοβολία και κύρος, ενώ για τα έτη 2008 και 2009 εκτελούσε χρέη συµβούλου παρά τω προέδρω.

«Οµολογώ ότι ήταν πολύ συγκινητικό για µένα να µου αναθέσουν τα ηνία της USTΟA. Αυτό αν µη τι άλλο αποτελεί αναγνώριση για το «Homeric Tours», πρόσθεσε . O κ. Τσακανίκας είναι ταυτόχρονα και ο πρώτος Ελληνοαµερικανός που εκλέχτηκε στο αξίωµα του chairman της USTOA.

Από το Θέρμο στην καταξίωση

Ο Νίκος Τσακανίκας γεννήθηκε στο Θέρμο Τριχωνίδας και το ευεργέτησε όσο ελάχιστοι. Μεγάλωσε στις πιο δύσκολες εποχές της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.  

«Εκείνα τα χρόνια ήταν δύσκολα για την χώρα. Ήμουν µικρός, αλλά θυµάµαι σαν τώρα όταν οι Γερµανοί ήλθαν στο χωριό µας, όπως θυµάµαι και την άδικη σύλληψη του πατέρα µου και των συγχωριανών µας και το κάψιµο του σπιτιού µας. Και σαν µην αρκούσαν όλα αυτά ήρθε και ο εµφύλιος πόλεµος, τον οποίο έζησα και που προκάλεσε πολλά δεινά», είπε.

Μετά τον εµφύλιο µετέβη στην Αθήνα όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο της Αθήνας. Το 1964 ήρθε για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη με  το καράβι «Homeric».

«Ήρθα εδώ χωρίς να έχω καμιά γνώση για τα ταξιδιωτικά. Οι προκλήσεις ήταν µεγάλες και η προτεραιότητά µου ήταν να µάθω την αγγλική γλώσσα και να αξιοποιήσω τις γνώσεις µου. Εντελώς τυχαία μπήκα σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο αναζητώντας δουλειά. Με δέχτηκαν και έτσι για 4,5 χρόνια, εργάστηκα σκληρά και έμαθα τα μυστικά του επαγγέλματος. Τον Ιανουάριο του 1969 αποφάσισα να δηµιουργήσω το «Homeric Tours»», επεσήμανε.

Την εποχή εκείνη, όπως επεσήμανε, ο περισσότερος κόσµος ταξίδευε µε τα καράβια.

«Τα αεροπορικά ταξίδια θεωρούνταν πολυτέλεια για τους οµογενείς, αλλά και για τους Αµερικανούς. Πολλοί οµογενείς έλεγαν ότι δεν είχαν πάει στην Ελλάδα για δέκα, είκοσι, τριάντα και πενήντα χρόνια. Φανταστείτε να µην έχεις επισκεφθεί την γενέτειρά σου, τους δικούς σου ανθρώπους για τόσα χρόνια. Σκεφθείτε το τεράστιο κενό και τα προβλήµατα που επιφέρει η έλλειψη οικογενειακής επαφής και άµεσης επικοινωνίας με τον εθνικό κορμό.

Η Ελλάδα αποτελεί τον πιο αγαπημένο προορισμό του Homeric Tours

Έθεσα στόχο την καθιέρωση συχνών αεροπορικών δρομολογίων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα που να συνδυάζουν οικονομικούς – προσιτούς στους πολλούς – ναύλους µε γρήγορο, ποιοτικό ταξίδι. Τότε συνεργάστηκα µε µεγάλες για την εποχή αμερικανικές εταιρείες όπως η «ΤWΑ» και «Pan-American» και σε σχετικά µμικρό χρονικό διάστημα κατάφερα να δημιουργήσω µια µεγάλη διακίνηση οµογενών προς την πατρίδα.

Οταν η ζήτηση αυξήθηκε αποφάσισα να προχωρήσω σε πολύ µεγαλύτερες και µαζικές µετακινήσεις διοργανώνοντας τις πρώτες ναυλωµένες πτήσεις µε αεροσκάφη «Jumbo-747» µε αποτέλεσμα την ριζική αλλαγή στα ταξίδια προς την Ελλάδα. ∆ηµιουργήσαµε έτσι την ευκαιρία ώστε ο κάθε ένας να µπορεί συχνά και πολύ οικονοµικά να επισκέπτεται την γενέτειρα.

Επίσης λαµβάνοντας υπόψη ότι το µερίδιο της Ελλάδας στην τουριστική αγορά των ΗΠΑ ήταν δυσανάλογο µε εκείνο που της αναλογούσε αποφάσισα να προχωρήσω στην δηµιουργία τουριστικών πακέτων µε απώτερο σκοπό την έλξη Αμερικανών επισκεπτών προς την Ελλάδα. Τα πρώτα χρόνια τα 90% του επιβατικού µας κοινού ήταν οµογενείς και µόνο τα 10% ήταν Αμερικανοί που είχαν αγοράσει πακέτα διακοπών µε αεροπορικά εισιτήρια, παραμονές σε ξενοδοχεία, κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά και περιηγήσεις σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Φυσικά τα νούμερα αυτά έχουν αλλάξει.

Το ποσοστό των Αμερικανών αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου και σήμερα ανήλθε στα 80%. Και αυτό δεν οφείλεται µόνο στο καλό τουριστικό προϊόν που προσφέρουμε, αλλά και στην σωστή προσωπική εξυπηρέτηση του πελάτη. Οι συνεργάτες µου κι εγώ είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τα κίνητρα αυτής της προσπάθειας επεσήμανε: «Ό,τι έκανα για την ομογένεια και για την αμερικανική τουριστική αγορά το έκανα όχι µόνο επειδή ασχολούμουν µε την τουριστική βιομηχανία, αλλά διότι πίστευα και ακόμη πιστεύω ότι η Ελλάδα µας είναι µια χώρα πανέµορφη µε απέραντες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης που χρειαζόταν βοήθεια. Και θέλω να πιστεύω ότι την βοήθησα και εξακολουθώ να προσφέρω τις υπηρεσίες µου προβάλλοντας την από άκρου σ’ άκρον στις ΗΠΑ µε την εισαγωγή τουριστικού συναλλάγµατος.

H ιστορία του «Homeric Tours»

Το «Homeric Tours» άρχισε µε τον Νίκο Τσακανίκα και δύο συνεργάτες και µε δύο µαύρα τηλέφωνα, το ένα νούµερο στο ένα τραπέζι και το άλλο στο άλλο, στο γραφείο που είχαν ενοικιάσει στον κτίριο 300 West της 40ής Οδού στο Μανχάταν. Μετά από χρόνια μετακόμισαν  σε νέα γραφεία στην συµβολή της 48ης Οδού και 5ης Λεωφόρου.

Το 1991 το Homeric Tours µεταφέρθηκε στα ιδιόκτητα γραφεία στην καρδιά του Μανχάταν, τα οποία βρίσκονται στον 17ο όροφο του πολυώροφου κτιρίου στη διεύθυνση 55 East 59 Street.

Το «Homeric Tours» διατηρεί τα δικά του γραφεία στην Αστόρια, στο Στάνφορντ του Κονέκτικατ και στο Χίξβιλ του Λονγκ Αϊλαντ. Επίσης γραφείο «Homeric Tours» υπάρχει και στην Αθήνα, στο Σύνταγµα στην διεύθυνση Καραγιώργη – Σερβίας 2.

Προ δύο περίπου δεκαετιών, όπως προαναφέραμε, το «Homeric Tours» αγόρασε το ξενοδοχείο «San Marco» στην Μύκονο. Μετά από πρόσφατη ανακαίνιση το «San Marco» µετατράπηκε σε ξενοδοχείο µπουτίκ πέντε αστέρων.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.