Γκουτέρες: Οι αξίες του Χάρτη του ΟΗΕ δεν έχουν ημερομηνία λήξης

0
Ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) «Καθώς γιορτάζουμε την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, ας ενωθούμε για αυτά τα ιδανικά και ας κάνουμε πράξη την υπόσχεση, τις προοπτικές και τις ελπίδες που δίνουν τα Ηνωμένα Έθνη» προτρέπει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Εξίσου, διαμηνύει πως οι αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών τα τελευταία 76 χρόνια – ειρήνη, ανάπτυξη, ανθρώπινα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους – δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Αναφερόμενος στη σημασία των Ηνωμένων Εθνών, ο γενικός τους γραμματέας αναφέρει ότι ιδρύθηκαν πριν από 76 χρόνια, ως ένα όχημα ελπίδας για έναν κόσμο που έβγαινε από τη σκιά ενός καταστροφικού πολέμου και προσθέτει πως σήμερα, οι γυναίκες και οι άντρες των Ηνωμένων Εθνών μεταφέρουν αυτή την ελπίδα παντού στον κόσμο.

Ειδική αναφορά κάνει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην πανδημία του κορονοϊού, στους πολέμους, στην πείνα, στη φτώχεια και στην κλιματική έκτακτη ανάγκη, τονίζοντας ότι «μας θυμίζουν ότι ο κόσμος μας απέχει πολύ από το να είναι τέλειος. Ως προς αυτό, ο Αντόνιο Γκουτέρες προτάσσει ότι η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Ειδικότερα, υπογραμμίζει την ανάγκη «να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας ότι κάθε άνθρωπος, παντού, θα έχει σύντομα πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19. Εξασφαλίζοντας και προστατεύοντας τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, ιδιαίτερα των πιο φτωχών και των λιγότερο προνομιούχων, των κοριτσιών και των γυναικών, των παιδιών και των νέων, επιδιώκοντας το τέλος των πολέμων που πληγώνουν τον κόσμο μας, αναλαμβάνοντας τολμηρές δεσμεύσεις για το κλίμα, για να σώσουμε τον πλανήτη μας και οικοδομώντας μία παγκόσμια δικτυωμένη και αποτελεσματική Διακυβέρνηση όπως περιέγραψε στην πρόσφατη έκθεσή του «Η Κοινή μας Ατζέντα», σημειώνει περαιτέρω.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.