Για 117 χρόνια προβάλλουν και στηρίζουν την ακριτική Λήμνο

Τα μέλη του Δ.Σ. της Παλλημνιακής Αδελφότητας «Ήφαιστος» τίμησαν για την προσφορά του τον επιστήμονα ιατρό Βάιο Χατζόγλου, στην διάρκεια της 117ης χοροεσπερίδας, στο εστιατόριο «Λατέρνα». Φωτογραφία: Ευγενική προσφορά της Αδελφότητας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ήταν εντυπωσιακή η φετινή 117η επέτειος της Παλλημνιακής Αδελφότητας «Ηφαιστος», που έλαβε χώρα στο Εστιατόριο «Λατέρνα» στο Bayside, την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023. Και την φράση εντυπωσιακή δεν την προσθέτουμε χωρίς να την αιτιολογήσουμε.

Ένας από τους αρχαιότερους και πιο ιστορικούς συλλόγους της Ομογένειας, επανήλθε στην κανονική του τροχιά, εξηγώντας στα μέλη του ότι χρειάζονται καινοτομίες και ανανέωση των δεσμών μαζί τους, για να προχωρήσουν στην προσέλκυση της επόμενης γενιάς. 

Η «επόμενη» γενιά ήταν εκεί. Ξεχώριζε από την πρώτη ματιά. Νέοι και νέες να χορεύουν με πάθος τα ελληνικά τραγούδια που ερμήνευσε η ορχήστρα του «Λατέρνα». Μαζί τους, πρωτοστατούσε θα λέγαμε, ένας άλλος νεαρός, ιατρός στο επάγγελμα, που λίγο νωρίτερα είχε βραβευτεί από την Παλλημνιακή Αδελφότητα. Ένας νεαρός μεν, αλλά με πολλές διακρίσεις επιστήμονας, ο Δρ. Βάιος Χατζόγλου, και βέβαια με ξεχωριστές επιδόσεις και στο ζεϊμπέκικο. 

Το καλαίσθητο και πλούσιο λεύκωμα του συλλόγου ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια της Συνθήκης της Λωζάνης. Φωτογραφία: ETA PRESS.

Ο επιστήμονας Βάιος Χατζόγλου, εργάζεται στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Είναι ένας επιτυχημένος επιστήμονας με λαμπρή καριέρα και πλέον είναι αυτός που διδάσκει στους σπουδαστές την ιατρική επιστήμη. O πολίτης Βάιος Χατζόγλου είναι επί πλέον πατέρας και σύζυγος.

Αυτή την «συνταγή» θα ήθελαν σίγουρα να βρουν κι άλλοι σύλλογοι και ομοσπονδίες που σχεδιάζουν ανοίγματα στις νέες γενιές. Ο σκοπός παρόμοιων συναθροίσεων είναι πάντα για την ενίσχυση των οργανισμών που τις διοργανώνουν. 

Όμως, η Παλλημνιακή Αδελφότητα δεν έχει ανάγκη από τα έσοδα μιας ψυχαγωγικής εκδήλωσης. Άλλωστε, τις περισσότερες φορές οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Λημνιακό Σπίτι, έχουν ένα πολύ μικρό αντίτιμο εισόδου. 

Το χορευτικό της νεολαίας της Αδελφότητας. Φωτογραφία: ETA PRESS.

Ο σκοπός εδώ, ήταν να βρεθεί μια άλλη «φόρμουλα» για να προσελκύσουν τη νεολαία. Από τις πρώτες κιόλας εκτιμήσεις ο σκοπός αυτός επετεύχθη. Και νεολαία μάζεψε και οικογένειες και φίλους. 

Στην διάρκεια της βραδιάς οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την όμορφη παράσταση παραδοσιακών χορών του χορευτικού της Νεολαίας και να λάβουν μέρος μαζί με τους χορευτές και τις χορεύτριες του Ομίλου, στην αναπαράσταση του Κεχαγιάδικου χορού. 

Εκεί που οι παλαιότεροι συνδιαλέγονται με τους νεότερους, εκεί το μέλλον φαντάζει πιο λαμπρό. Πράγματι στην πίστα του «Λατέρνα» τον χορό έσυραν πρώτοι οι μεγαλύτεροι, είδαμε όμως και εφήβους και παιδιά να συνοδεύουν τους μεγαλύτερους. Αρα, η σύμπτυξη έχει ξεκινήσει και πολύ σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα.

Ο υπεύθυνος του Λευκώματος και της χοροεσπερίδας κ. Αλέκος Τσουκαλάς. Φωτογραφία: ETA PRESS.

Η βραδιά συνεχίστηκε με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το οποίο φημίζεται η “Λατέρνα”. 

Κάποια στιγμή, στο μπαρ της «Λατέρνας» πήρε το μάτι μας και τον δραστήριο Φιλιπ Κρίστοφερ μαζί με μια παρέα στελεχών της Κυπριακής Παροικίας. Είχαν παρευρεθεί νωρίτερα σε εκδήλωση του Κυπριακού Συλλόγου της Νέας Ιερσέης, που επίσης κατάφερε να προσελκύσει νέους. 

Πρωτότυπη ιδέα  λευκώματος 

Για πρώτη φορά στην πάνω από έναν αιώνα ιστορία του Συλλόγου το λεύκωμα που εκδόθηκε με την ευκαιρία της ετήσιας χοροεσπερίδας, δεν αφορούσε την Λήμνο και δεν συνδεόταν άμεσα με το νησί. Ήταν ωστόσο αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Συνθήκη της Λοζάνης. Μια σπουδαία ιστορική συνθήκη, που η Τουρκία προσπαθεί συστηματικά να αμφισβητήσει. 

Ο τιμώμενος επιστήμονας Βάιος Χατζόγλου επιδεικνύει τις χορευτικές του ικανότητες στο ζεϊμπέκικο. Φωτογραφία: ETA PRESS.

Το γεγονός ότι ένα λεύκωμα ομογενειακού συλλόγου, δείχνει εν έτη 2023, στα αρμόδια κυβερνητικά γραφεία, τα αυτονόητα, είναι από μόνο του σημαντικό. Δηλαδή, η προσπάθεια της Αδελφότητας, δείχνει καθαρά την άδολη αγάπη και το συνεχές ενδιαφέρον των Αποδήμων για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο. 

Αξίζει, το λεύκωμα αυτό, να εμπλουτίσει τις σχολικές βιβλιοθήκες για να μάθουν και οι νεότερες γενιές αυτά που συνδέονται άμεσα με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Ταυτόχρονα, στο ίδιο λεύκωμα μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για πολλές ομογενειακές επιχειρήσεις αλλά και μηνύματα αγάπης και προσφοράς στην ιδιαίτερη πατρίδα. 

Ο γνωστός κι αγαπημένος λευίτης, συνταξιούχος πλέον ο π. Ιωάννης Αντωνόπουλος στο μήνυμα του εντός του λευκώματος έγραψε τα ακόλουθα: “Παρακαλώ και συνιστώ σε όλους τους συμπατριώτες μας Λημνιούς ποτέ να μην τους λείψει το ζωντανό ενδιαφέρον και η αγάπη για το νησί και γύρω τον κοσμο του”.

Ένα χορευτικό στιγμιότυπο από την επιτυχημένη χοροεσπερίδα της Παλλημνιακής Αδελφότητας. Φωτογραφία: ETA PRESS.

Υπεύθυνος του λευκώματος και υπεύθυνος της ιδιαίτερης αυτής βραδιάς ήταν ο αγαπητός και δραστήριος Αλέκος Τσουκαλάς. Η επιλογή να μην διεξαχθεί η εκδήλωση σε ένα από τα συνηθισμένα μέρη, αλλά να γίνει σε γνωστό εστιατόριο με το ανάλογο ρίσκο, ήταν το στοίχημα που τελικά κερδήθηκε. 

Στο ΔΣ της Πανλημνιακής Αδελφότητας, μετέχουν οι εξής: Eλευθέριος Χασάπης, πρόεδρος,  Αλέξανδρος Τσουκαλάς, αντιπρόεδρος, Γεώργιος Σαράντης, Γραμματέας Α’, Αθανάσιος Ζούβελος, Γραμματέας Β’, Παναγιώτης Δημητρόπουλος, Ταμίας Α’, Βασίλης Αφτουσμής, Ταμίας Β’.  Σύμβουλοι: Γεώργιος Βασιλόπουλος, Εμμανουήλ Δεσποτέρης, Αναστάσιος Γαροφάλης, Νικόλαος Σουρέλος και Αντώνιος Ζωγράφος.

Μια παρέα μητέρων έδωσε ένα διαφορετικό χρώμα στην βραδιά. Ανάμεσα τους (τέταρτη από αριστερά) και η Μαρία Στεφανόπουλου, που εργάζεται στο δημοφιλές πρωινό σόου του ABC, «Goodmorning America». Φωτογραφία: ETA PRESS.
Ο επιστήμονας Βάιος Χατζόγλου που τιμήθηκε στην διάρκεια της 117ης χοροεσπερίδας της Πανλημνιακής Αδελφότητας «Ήφαιστος». Φωτογραφία: ETA PRESS.
Ο Βάιος Χατζόγλου μαζί με φίλους και μέλη της οικογένειας του. Φωτογραφία: ETA PRESS.
Η αγαπητή σε όλους Αφροδίτη Λαζούνη μαζί με φίλους της Λημνιούς. Φωτογραφία: ETA PRESS.
Ο Νίκος Σουρέλος μαζί με τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Ελευθέριο Χασάπη, εύχονται χρόνια πολλά στον «Ήφαιστο». Φωτογραφία: ETA PRESS.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.