Τζορτζ Χωριάτης: «Οι Ελληνοαμερικανοί είναι κωδικός για τον δυτικό πολιτισμό»

0
Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Γιώργος Χωριάτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Οι φωνές μας πρέπει να ακουστούν στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πόλεις της Δύσης, καθώς η Ελλάδα και η Κύπρος μας, τα δύο ίδια λίκνα του δυτικού πολιτισμού, δέχονται επίθεση όπως ποτέ άλλοτε στην ιστορία μας» λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA (Αμερικανο-Ελληνική Εκπαιδευτική Προοδευτική Ενωση)

Στην Αθήνα για το συνέδριο της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ (Αμερικανο-Ελληνική Εκπαιδευτική Προοδευτική Ενωση) συρρέουν ομογενείς από τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο. Ενα συνέδριο που ξεκινά στις 25 Ιουλίου και τιμά τα 200 χρόνια της Επανάστασης. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Τζορτζ Χωριάτης, που επίσης θα βρίσκεται στην Αθήνα αναφέρεται στους δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ, τον ρόλο του φιλελληνισμού, αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα όπως η τουρκική παραβατικότητα.

Παγκόσμιο συνέδριο ΑΧΕΠΑ στην Ελλάδα. Τι μήνυμα στέλνει;  

Αυτό το καλοκαίρι επί τέλους η οικογένεια της ΑΧΕΠΑ γιορτάζει μαζί. Με πολλούς τρόπους, είμαστε γιοι και κόρες της Ελλάδας. Η μεγάλη Αθήνα, η φλόγα της δημοκρατίας στον κόσμο που μιμήθηκαν μεγάλα έθνη εδώ και χιλιετίες. Αυτό το καλοκαίρι, συγκεντρωθήκαμε στη σύγχρονη Αθήνα. Αυτό το καλοκαίρι συνεχίζουμε να εμπνέουμε τον κόσμο.

Στους ιερούς χώρους που βρίσκεται η απόλυτη απόδειξη του χρόνου, γιορτάζουμε την Ελληνική Διακοσαετία. Η Ελληνική Διακοσαετία της ΑΧΕΠΑ και η αμερικανική συμπαράσταση στη μητρική της χώρα, τότε και τώρα, τονίστηκε παγκοσμίως, σε αντίθεση με άλλες οργανώσεις.

Οι ιδρυτές πατέρες των ΗΠΑ βασίστηκαν στα ιδανικά και τις αρχές που σφυρηλατήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα για την οικοδόμηση του έθνους μας. Ο Θωμάς Τζέφερσον χαρακτήρισε την Ελλάδα «το φως που μας απομάκρυνε από το γοτθικό σκοτάδι». Ολοι όσοι λατρεύουν μία ελεύθερη και δημοκρατκή κυβέρνηση είναι δικαιούχοι της κληρονομιάς της Ελλάδας και συνεπώς, πρέπει να θεωρηθούν φιλέλληνες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί πολέμησαν μαζί με τους Ελληνες κατά τον αγώνα της Ανεξαρτησίας, κυρίως ο Δρ. Samuel Gridley Howe και πολλοί έχασαν τη ζωή τους.

Καθόλη τη διάρκεια της Ιστορίας, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν παραμείνει κοντά για να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου. Η Ελλάδα έχει συμμαχήσει με τις ΗΠΑ σε κάθε μεγάλη σύγκρουση του 20ου αιώνα. Η ισχυρή συμμαχία συνεχίζεται στον 21ο αιώνα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δικαίως χαρακτήρισαν την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας είναι μία περαιτέρω απόδειξη πως η σχέση έχει εξελιχθεί σε νέα επίπεδα συνεργασίας.

Τέλος ζητώ να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε όσους θυσιάστηκαν αλλά επέτρεψαν στην ελευθερία και τη δημοκρατία να ριζώσουν ξανά στην Ελλάδα το 1821. Καλώ επίσης την παγκόσμια ελληνική και φιλελληνική κοινότητα να έλθουν μαζί μας τον Ιούλιο στην Αθήνα όπου θα συνεχίσουμε τον ελληνικό εορτασμό των 200 χρόνων Ανεξαρτησίας.

Ποια η σημασία των δεσμών Αθήνας – Ουάσιγκτον;

Φέτος οι Ελληνες γιορτάζουν την επέτειο διακοσίων χρόνων ανεξαρτησίας. Εκατοντάδες εθελοντές από Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία και Πολωνία έσπευσαν να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Αμερικανοί εθελοντές μαχητές όπως ο Τζορτζ Τζάρις (με το παρατσούκλι Τζορτζ Ζέρβας ο Αμερικανός) και ο Τζόναθαν Πέκχαμ Μίλερ, έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να βοηθήσουν απελπισμένους Ελληνες.  Η ανιδιοτελής θυσία αυτών των Φιλελλήνων επικέντρωσε τη σχέση της Ελλάδας με τον δυτικό κόσμο. Αυτή είναι μία περίοδος γεωπολιτικής αναταραχής.

Η Τουρκία έχει εισέλθει σε μία ολισθηρή κλίση όπου το κράτος δικαίου γίνεται όλο και πιο προβληματικό και η κατανομή των εξουσιών φαίνεται θολή. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, δεκάδες χιλιάδες φυλακίστηκαν και ακόμη περισσότεροι έχασαν την εργασία τους σε ένα ατέλειωτο πολιτικό κυνήγι. Επιπλέον η Τουρκία είναι δεύτερη μετά την Κίνα στις φυλακίσεις δημοσιογράφων.  Επιδεινώνουν τα πράγματα οι αυξανόμενοι δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία που δεν είναι ούτε τακτικοί ούτε συμπτωματικοί. Το καθεστώς Ερντογάν έχει αρχίσει να υιοθετεί μία ευρασιατική προσέγγιση στην εξωτερική της πολιτική. Ταυτόχρονα η Αγκυρα υποστηρίζει τη Χαμάς και άλλα ισλαμικά κινήματα που δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα της ύπαρξης του Ισραήλ.

Ευτυχώς η Ελλάδα είναι εκεί για να βοηθήσει τις ΗΠΑ. Η Αθήνα χτίζει μία νέα γεωπολιτική ταυτότητα που προωθεί τη χώρα ως προπύγιο της δυτικής Μεσογείου. Σ’ αυτή τη προσπάθεια η Αθήνα δεν είναι μόνη. Μαζί με το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία σχηματίζει μία κοινότητα φιλελευθέρων Δημοκρατιών που έχουν κοινά συμφέροντα και αξίες.  Λόγω της θέσης της, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτύξει εύκολα στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία για συλλογικές προσπάθειες ασφάλειας στην περιοχή. Είναι μία από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανά περισσότερο από 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Ο ελληνικός Στρατός  και η Πολεμική Αεροπορία έχουν συμμετάσχει σε πολλές αποστολές του ΝΑΤΟ ως το Αφγανιστάν. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει λειτουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, βοηθώντας στην εκκένωση ξένων υπηκόων από τον Λίβανο (2006) και τη Λιβύη (2014).  Η χώρα διαθέτει στρατιωτικές εγκαταστάσεις που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Πώς είδατε την ένταση που προκάλεσε η Τουρκία το 2020, τη μεταφορά της στην Κύπρο και ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ;  

Ο αμερικανοελληνισμός είναι κωδικός για τον δυτικό πολιτισμό. Η ΑΧΕΠΑ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της Δύσης και στην πρόβλεψη προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας. Οι προσπάθειες της Τουρκίας για εξάλειψη του Ελληνισμού είναι προφανείς. Απαιτούμε από τα μέλη μας να πλησιάσουν πολίτες και να υπερασπιστούν τον Ελληνισμό. Οι φωνές μας πρέπει να ακουστούν στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πόλεις της Δύσης, καθώς η Ελλάδα και η Κύπρος μας, τα δύο ίδια λίκνα του δυτικού πολιτισμού, δέχονται επίθεση όπως ποτές άλλοτε στην ιστορία μας. Η παγκόσμια έδρα της ΑΧΕΠΑ στην Ουάσιγκτον και η επιβλητική μας παρουσία ως ο κορυφαίος οργανισμός στον τομέα της άμυνας του Ελληνισμού, γνώρισε στις δυτικές δυνάμεις ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μας είναι το νέο ανατολικό μέτωπο του δυτικού πολιτισμού.

Η ΑΧΕΠΑ έχει προγράμματα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για γεωπολιτικά ζητήματα ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα όσον αφορά την κρίση με την Τουρκία και τα πλέον των τμημάτων μας σε όλο τον κόσμο εδώ και 100 χρόνια, καθιστούν τον Ελληνισμό ικανό να συμμετέχει και να συνεισφέρει στην κοινωνία απαράμιλλα.

Αν δεν το κάνετε, τότε ποιος θα το κάνει; Η απάντηση είναι κανείς και το μεγάλο δώρο για τη δυτική συμβίωση, ο Ελληνισμός θα σβήσει.  Εχουμε δοκιμάσει αυτό το μονοπάτι που λέγεται «Dark Ages». Χρειαζόμαστε τους Ελληνες και Φιλέλληνες παγκοσμίως για να καταλάβουμε ότι με την τρέχουσα κατάσταση η υπεράσπισή μας δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική.

Πηγή: Τα Νέα

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.