Έζησαν το αμερικανικό όνειρο, αλλά δεν λησμόνησαν την μαρτυρική Βόρειο Ήπειρο

0
272
Ο Κωνσταντίνος και η Διονυσία Τζούμα με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνου Τζούμα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το αφιέρωμα του «Cosmos-FM» και της εκπομπής «Νόστος» της Δέσποινας Αφεντούλη στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό κέντρισε το ενδιαφέρον των ομογενών και έδωσε το έναυσμα σε πολλούς να επικοινωνήσουν με τον γράφοντα και με τον σταθμό αφ’ ενός μεν για να εκφράσουν τα συγχαρητήρια για την ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος, αφ’ ετέρου δε για να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράσταση στον πολύπαθο τόπο και κόσμο.

Μεταξύ αυτών και ο πρώην πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, δικηγόρος Γιώργος Ρεβελιώτης, από το Σικάγο, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο πεθερός του Κωνσταντίνος (Γκας) Τζούμας, κατάγεται από την Τσιάτιστα του Πωγωνίου, νομού Αργυροκάστρου της Βορείου Ηπείρου και ότι συγκαταλέγεται στους πιο τυχερούς γιατί οι γονείς του μόλις αντιλήφθηκαν τα δεινά που θα ακολουθούσαν μετά την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία εγκατέλειψαν τον μαρτυρικό τόπο και κόσμο και εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα.

Πρόκειται για τον αείμνηστο Νικόλαο Τζούμα και την αείμνηστη σύζυγό του Δήμητρα, το γένος Σιλίρα που είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Τσιάτιστα και στο Μαυρόγερο, αντίστοιχα, του Πωγωνίου Νομού Αργυροκάστρου.

Ο Κωνσταντίνος και η Διονυσία Τζούμα με τα παιδιά τους Νικόλαο, Δήμητρα (Τζέιμη), Ντένη και Κωνσταντίνα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνου Τζούμα.

Ο Νικόλαος και η Δήμητρα μεγάλωσαν σε πατριωτικές οικογένειες και ονειρευόταν, όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες τους πως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλαίσιο της αυτοδιάθεσης των λαών θα λυνόταν και το μείζον θέμα της ένωσης της Βορείου Ηπείρου με την μητέρα Ελλάδα.

Η εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος του αλήστου μνήμης Εμβέρ Χότζα άλλαξε τα δεδομένα για την Βόρειο Ήπειρο και τα όνειρα του Νικολάου και της Δήμητρας και εκατοντάδων άλλων συνομηλίκων τους πάγωσαν.

Ο Νικόλαος και η Δήμητρα μετά τον γάμο τους δραπέτευσαν με κίνδυνο της ζωής τους, διέφυγαν από το καθεστώς και αναζήτησαν τον ήλιο της ελευθερίας στην Πάτρα. Εκεί απέκτησαν τα τέσσερα αγόρια τους και συγκεκριμένα τον Κωνσταντίνο, τον Γεώργιο, τον Χαρίλαο και τον Δημήτριο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Με την σκληρή δουλειά ο Νικόλαος κατάφερε να αποκτήσει το δικό του εστιατόριο στην Πάτρα, αλλά τα βλέμματα, τόσο του ιδίου όσο και της Δήμητρας, ήταν στραμμένα στην Αμερική, όπου διέμενε ο αδελφός της Δήμητρας, Χρήστος Σιλίρας.

Ο Κωνστανίνος Τζούμας και η Διονυσία το γένος Κλάδη την ημέρα του γάμου τους (14 Οκτωβρίου 1973) στην Ζάκυνθο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνου Τζούμα.

Ο Χρήστος Σιλίρας τους προσκάλεσε να έρθουν στην Αμερική και αρχικά ήρθαν η αδελφή του με τα παιδιά και μετά ο σύζυγός της.

Το 1960 η Δήμητρα με τα αγόρια επιβιβάστηκαν στο υπερωκεάνιο «Ολυμπία» και ήρθαν στη Νέα Υόρκη και από εκεί με τρένο έφτασαν στο Σικάγο, όπου ξεκίνησε ο μεγάλος αγώνας για να κατακτήσουν και να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο.

Ο Νικόλαος ασχολήθηκε με τα εστιατόρια και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε το δικό του εστιατόριο, στο οποίο εργάστηκε μαζί με τα παιδιά του. Πρόκειται για το «Nick & Sons Shop» στο Berwyn του Ιλινόις

Ο Κωνσταντίνος (Γκας) Τζούμας το 1966 κλήθηκε να υπηρετήσει στην Αεροπορία των ΗΠΑ, απ΄ όπου αφυπηρέτησε με εύσημα το 1970.

Τα πρώτα χρόνια εργάστηκε ως μάγειρας σε φημισμένο ξενοδοχείο και έκανε όνειρα να αποκτήσει το δικό του εστιατόριο.

Το 1973 σε ένα από τα ταξίδια του στην γενέτειρα επισκέφθηκε την Ζάκυνθο, όπου γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του Διονυσία (Σούλα) το γένος Κλάδη.

Ο Νικόλαος και η Δήμητρα Τζούμα με τα τέσσερα αγόρια στην Πάτρα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνου Τζούμα.

Στις 14 Οκτωβρίου 1973 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα στην Ζάκυνθο και μετά από μερικές εβδομάδες επέστρεψαν στην Αμερική, όπου έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα τον Νικόλαο, την Δήμητρα (Τζέιμη) τον Ντένη (Διονύσιο) και την Κωνσταντίνα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Επένδυσαν στην παιδεία τους, τους παρείχαν την δυνατότητα να σπουδάσουν και να αποφοιτήσουν από τα καλύτερα πανεπιστήμια και το πιο σημαντικό τους δίδαξαν την ελληνική γλώσσα, τις παραδόσεις, τα ήδη και τα έθιμα.

Το 1975 σε ένα από τα ταξίδια του στον Καναδά ο Κωνσταντίνος με τον κουνιάδο του Γιάννη Κλάδη συνέλαβαν την ιδέα δημιουργίας εστιατορίων «Mr. Submarine» στα πρότυπα της αλυσίδας που την εποχή εκείνη διέγραφε την δική της ανοδική πορεία στον Καναδά.

Το 1975 άνοιξαν το πρώτο κατάστημα και σήμερα εν έτη 2022 ο Κωνσταντίνος Τζούμας με τα παιδιά του διαθέτουν τα έξι από τα 26 εστιατόρια της εν λόγω αλυσίδας στο Ιλινόις.

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας μεγάλωσε με τις αφηγήσεις των γονέων του και μαζί με τα αδέλφια του στήριζαν με κάθε τρόπο τον αγώνα της ομογένειας για το Βορειοηπειρωτικό.

Ο Κωνσταντίνος (Γκας) Τζούμας την περίοδο της στρατιωτικής θητείας στην αμερικανική αεροπορία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνου Τζούμα.

Ο πατέρας του, Νικόλαος Τζούμας με τον αδελφό του Χαρίλαο μόλις κατέρρευσε το σιδηρούν παραπέτασμα επισκέφθηκαν την Τσιάτιστα, το Μαυρόγερο και τα άλλα μαρτυρικά χωριά της Βορείου Ηπείρου.

Ο Κωνσταντίνος, αν και δεν ζουν πλέον οι γονείς του και δεν έχει άμεσους συγγενείς στην Βόρειο Ήπειρο, εν τούτοις επιθυμεί διακαώς να επισκεφθεί τα εδάφη των προγόνων του.

Το εστιατόριο “Laramie Snack Shop” της οικογένειας Τζούμα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνου Τζούμα.

Οικογένεια

Ο Κωνσταντίνος και η Διονυσία (Σούλα) το γένος Κλάδη έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά και ο Θεός τους αξίωσε να τα δουν να ανεβαίνουν τα σκαλιά της Εκκλησίας για τον Χορό του Ησαΐα και μετά από μερικά χρόνια για να βαφτίσουν τα παιδιά τους. Αξιώθηκαν επίσης να δουν τα παιδιά τους να αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια και να αναλαμβάνουν τα ηνία των εστιατορίων και των επενδύσεων τους στην αγορά ακινήτων.  

Ο Νικόλαος είναι νυμφευμένος με την Ece (Σοφία) με την οποία έφεραν στον  κόσμο την Ντενίς (Διονυσία) και τον Ντίνο (Κωνσταντίνο) Τζούμα.       

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας, εν ώρα εργασίας στο γραφείο του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνου Τζούμα.

Η Δήμητρα (Τζέιμη) είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Ρεβελιώτη με τον οποίο έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα τον Νικόλαο, τον Κωνσταντίνο, τον Αλέξανδρο και την Ελένη Ρεβελιώτη.

Ο Ντένης (Διονύσιος) είναι παντρεμένος με την Έρικα με την οποία έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα τον Κωνσταντίνο, την Πηνελόπη, την Διονυσία και τον Αριστοτέλη.

Η ιστορία των εστιατορίων “Mr Submarine”, όπως προβάλλεται στην ιστοσελίδα τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνου Τζούμα.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.