ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι παραστάσεις της κωμωδίας «Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα» που ανέβασε στο Αρχιεπισκοπικό Κέντρο στην Αστόρια ο θεατρικός όμιλος Θίασος (Thiasos.US).

Οι σκηνοθέτες και συνάμα πρωταγωνιστές της παραστάσεως Νίκος Καράς και Αναστασία Παντελίδη πλαισιωμένοι από μια ομάδα καταξιωμένων ομογενών ηθοποιών κατάφεραν να καθηλώσουν το κοινό και συνάμα να το προβληματίσουν σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στις συζυγικές και οικογενειακές σχέσεις της δεκαετίας του ’60 – στην οποία ήταν αφιερωμένο το έργο – και της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Η παράσταση εμπεριείχε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και καινοτομίες μεταξύ των οποίων και τα βιντεοκλίπ από το γάμο του Αντωνάκη με την Ελενίτσα, τα οποία προβλήθηκαν μέσω γιγαντοοθόνης και τα οποία ήρθαν να αποδείξουν ότι ο  όμιλος «THIASOS.us» έχει όλα τα προσόντα να ασχοληθεί και με την κινηματογραφία.

Οι παραστάσεις ξεκίνησαν στις 3 Μαϊου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 και επαναλαμβάνονταν κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Οι σκηνοθέτες και συνάμα πρωταγωνιστές Νίκος Καράς και Αναστασία Παντελίδη ανέλαβαν την πρωτοβουλία να παρουσιάσουν στην ομογένεια ένα πολύ απαιτητικό έργο, διότι πολλοί από τους ακροατές είχαν δει την ομώνυμη ταινία και είχαν ένα μέτρο σύγκρισης.

Πρόκειται για την πολυβραβευμένη και προτεινόμενη για Όσκαρ ελληνική ταινία του 1965 «Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα» του Γιώργου Τζαβέλλα.

Τη διασκευή του σεναρίου έφερε εις πέρας η Αναστασία Παντελίδη, η οποία υποδύθηκε την Ελενίτσα και εξέπληξε το ακροατήριο και με το υποκριτικό της ταλέντο.

Από αριστερά οι Πέτρος Πιτσιλός, Γιώργος Γκίκας, Νίκος Καράς και Σπύρος Τσουκαλάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τη σκηνή μοιράστηκαν οι ηθοποιοί Νίκος Καράς (ο οποίος υποδύθηκε τον Αντωνάκη), Αναστασία Παντελίδη (Ελενίτσα), Ολυμπία Διομή (Μπεμπέκα),  Αννέτα Μυρώνη (γραμματεύς / Κατίνα), Πέτρος Πίτσιλος (Μικές / εργολάβος), Μαρία Χατζηκωνσταντή (Παγώνα / Κλάρα), Σπύρος Τσουκαλάς (Ιάσων) και ο Γιώργος Γκίκας (ο οποίος υποδύθηκε τον Χαράλαμπο), οι οποίοι εξέπληξαν το κοινό με την απόδοση των ρόλων τους και με την εξαιρετική χημεία μεταξύ των.

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν εμφάνιση του Αλέξανδρου Μαλαού, του Άγγελου Νιάκα, του Δημήτρη Ζαζαρέγκα, του Γιάννη Διομή και της Έλενας Ζορμπατζόγλου στα βιντεοκλίπ τα οποία ήταν άρτια συνυφασμένα με το έργο.

Καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία της παραστάσεως έπαιξαν ο Κώστας Καπνίσης, ο οποίος ανέλαβε την μουσική επιμέλεια, η Μαρίζα Κιούση, η οποία ανέλαβε τον φωτισμό, τον ήχο και τα τηλεοπτικά, καθώς επίσης η Αναστασία Παντελίδη, η οποία επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα ενδυματολογικά και ο Νίκος Καράς με το μοντάζ των βιντεοκλίπ.

Από αριστερά οι Ολυμπία Διομή, Αναστασία Παντελίδη, Μαρία Χατζηκωνσταντή, Ανέτα Μυρώνη, Νίκος Καράς, Πέτρος Πιτσιλός, Σπύρος Τσουκαλάς και Γιώργος Γκίκας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το έργο έφερε στο προσκήνιο αιχμηρά ζητήματα στη σχέση ενός ζευγαριού της δεκαετίας του ’60 λίγες ώρες μετά τον Χορό του Ησαϊα που αντιμάχεται στο ποιος θα υπερισχύσει. Το πατριαρχικό και αυταρχικό αντρικό πρότυπο που στην τότε κοινωνία ήθελε τη γυναίκα υποδεέστερη και εξαρτημένη με λιγότερα δικαιώματα, ή η ατίθαση θηλυκή φύση που από τη μια αγαπά, υπομένει και υποτάσσεται κι από την άλλη απαιτεί την αναγνώριση της αξίας της και την ισοτιμία.

Η Ελενίτσα κάνει την επανάστασή της, ζητά από τον Αντωνάκη ίσους όρους και να μετακομίσουν από το υπό κατάρρευση διαμέρισμα σε ένα νέο. Ο Αντωνάκης εμφανίζεται ανένδοτος και καταλήγουν στην αίτηση διαζυγίου.  

Το έργο λήγει με μια νότα αισιοδοξίας διότι οι διαζευγμένοι  πλέον Αντωνάκης και Ελενίτσα εμφανίζονται μετανοιωμένοι για όσα διαδραματίστηκαν από την ημέρα του γάμου μέχρι και το διαζύγιο και με θεριεμένη την αγάπη τους.

Από αριστερά οι Ανέτα Μυρώνη, Πέτρος Πιτσιλός, Μαρία Χατζηκωνσταντή, Αναστασία Παντελίδη, Νίκος Καράς, Ολυμπία Διομή, Σπύρος Τσουκαλάς και Γιώργος Γκίκας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Κατίνα και η Κλάρα ενώ προσπαθούν να πείσουν την Ελενίτσα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι Πέτρος Πιτσιλός, Νίκος Καράς, Σπύρος Τσουκαλάς και Γιώργος Γκίκας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.