ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε η ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του τμήματος της Νέας Υόρκης του Παν-Ροδιακού Συλλόγου Αμερικής Απόλλων, υπό την πλούσια προσφορά σπιτικών γλυκών και εδεσμάτων, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αγίας Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια.

Η τελετή, παράλληλα σηματοδότησε την πρώτη προσπάθεια του νέο-εκλεγείς συμβουλίου, όπου από τον Νοέμβριο του 2019, εργάζεται συστηματικά για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του Συλλόγου σε όλα τα επίπεδα, μια προσπάθεια, η οποία αγκαλιάστηκε ένθερμα από τους Ρόδιους ομογενείς αλλά και από Δωδεκανήσιους φίλους της Ρόδου, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξη τους σε αυτή τη νέα προσπάθεια, μέσω της μαζικής προσέλευσης τους, γεμίζοντας την αίθουσα με αγάπη, συμπαράσταση και ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Μια συμμετοχή η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών και μια τελετή η οποία αποτελεί πλέον, ιστορικό ορόσημο για την νέα εποχή στην οποία εισέρχεται ο σύλλογος μας, μετά από μια μακρά περίοδο καταστολής και στασιμότητας.

Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων της Αγίας Αικατερίνης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παν-Ροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων»

Την έναρξη της γιορτής κήρυξε ο π. Αναστάσιος Πουράκης, ο οποίος μετά προσευχή και τις ευλογίες του τέλεσε την ορκωμοσία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου με την ακόλουθη σύνθεση: πρόεδρος Νίκος Καρτάλης, αντιπρόεδρος Καλλιόπη Ζιάγκος, γενική γραμματέας Ελένη Σακέλλη, ταμίας Θάλεια Τζώρζη-Βλεπάκη και σύμβουλοι Σάββας Σωτρίλλης, Αικατερίνη Φραγκοπούλου, Πέτρος Χατζημιχάλης, Ευαγγελία Πλατέλα και Ειρήνη Χατζημιχάλη.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που με την παρουσία σας εδώ σήμερα, παίρνετε και εσείς μέρος με τη σειρά σας στην προσπάθεια ανασυγκρότησής του συλλόγου μας. Σηματοδοτώντας μια νέα αρχή, σε μια νέα εποχή, μετέχοντας στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού που αποσκοπούμε, με σκοπό και στόχο, μέσω των δραστηριοτήτων μας, να μπορούμε να εκπροσωπούμε έμπρακτα και υπεύθυνα όλους εσάς, μέσα από μια αναβαθμισμένη σχέση και επικοινωνία, τόσο με το Δήμο της Ρόδου, την περιφέρεια και την υπόλοιπη τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον αλληλεγγύης μεταξύ του συνόλου της Ρόδου και της εδώ Ροδιακής ομογένειας, ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορούμε ισάξια να απαιτούμε, αλλά πολύ περισσότερο να προσφέρουμε” ήταν τα λόγια του κ. Νίκου Καρτάλη, στην πρώτη του επίσημη ομιλία ως πρόεδρος του Ροδιακού Συλλόγου Νέας Υόρκης – Απόλλων.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο. Από αριστερά διακρίνονται η ταμίας Θάλεια Τζώρζη-Βλεπάκη, η γενική γραμματέας Ελένη Σακέλλη, πρόεδρος Νίκος Καρτάλης και η αντιπρόεδρος Καλλιόπη Ζιάγκος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παν-Ροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων».

Όλα τα φαγητά και γλυκά ήταν ευγενική προσφορά κυριών μελών και φίλων του Συλλόγου που προετοίμασαν οι ίδιες: Παρασκευή Σαββιού, Θαρρενή Τζωρζή, Στέλλα Τζωρζή, Διαμάντω Σακέλλη, Ευαγγελία Πλατέλλα, Ευαγγελία Καμμά, Φωτεινή Μπάρδου, Ευτυχία Ζιάγκος, Κατερίνα Φραγκοπούλου, Σωτηρία Ζουρούδη, Ευδοκία Κούλιας-Καμπούρης, Αναστασία Φυγετάκης, Ειρήνη Γιαμαλής και Victory Sweet Shop.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Μανώλης Κασσώτης (πρόεδρος του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής), ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου (πρόεδρος του Ινστιτούτου Δωδεκανησιακών Μελετών), ο Μανώλης Δρίτσας (τέως πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Δημητρίου Αστόριας), η Αδαμαντία Μαρή (Γενική Γραμματέας της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας) η Ευαγγελία Καμμά (πρόεδρος του Συλλόγου Συμαίων η «Αίγλη»), ο Ανδρέας Γκούστας (πρόεδρος του Συλλόγου  Τηλίων), η Ευδοκία Κούλιας Καμπούρη (πρόεδρος του Συλλόγου Καλυμνίων), η Σωτηρία Ζουρούδη (πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Νεολαίας). ο πρώην πρόεδρος των Πατμίων Βασίλης Κωνσταντάς, η αντιπρόσωπος των Νισυρίων Αναστασία Φυγετάκη και ο δάσκαλος Τιμολέων Κόκκινος.

Πλούσια ήταν η προσφορά των σπιτικών γλυκών και εδεσμάτων. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παν-Ροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων».

Στην παρέα μας συμμετείχαν, απευθείας από τη Ρόδο, οι νιόπαντροι Αλέξανδρος Μαντάλης και Μαρία  Φιλιππάκη όπου βρίσκονταν αυτή την περίοδο στην Νέα Υόρκη για διακοπές.

Το φλουρί της βασιλόπιτας φέτος, βρήκε ο Μιχάλης Μαντάλης! Την μουσική επιμελήθηκε ο Νίκος Καβουνίδης.

Απόλλων

Το 1927, με σύνθημα «Έθνος-Πατρίς-Θρησκεία-Γλώσσα», ιδρύθηκε ο Παν-Ροδιακός σύλλογος «Απόλλων» που αγκάλιασε όλους τους Ροδίτες, με τη δημιουργία 20 τμημάτων, εννέα γυναικείων στοών και τριών τμημάτων νεολαίας σε όλη την Αμερική και υπήρξε ένας από τους Δωδεκανησιακούς συλλόγους που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της Δωδεκανησιακής Νεολαίας Αμερικής και του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής, και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

Και ήταν ο πρώτος απ’ όλες τις Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις που οργάνωσε το συνέδριό του στην Ελλάδα (1960, στη Ρόδο).

Ακολουθήστε τον Παν – Ροδιακό Σύλλογο της Νέας Υόρκης – Απόλλων στο Facebook: Pan-Rhodian Society of New York Apollon Inc.| @panrhodian.society.ny

Ο πρόεδρος Νίκος Καρτάλης με την Παρασκευή Σαββιού, ένα από τα ιστορικά μέλη του Συλλόγου Νέας Υόρκης – Απόλλων. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παν-Ροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων
Το παρών έδωσε σύσσωμη η Δωδεκανησιακή νεολαία! Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παν-Ροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων».
Ο πρόεδρος Νίκος Καρτάλης, με τους Μιχάλη Μαντάλη, Μανώλη Μαντάλη και τους νιόπαντρους επισκέπτες από τη Ρόδο, Αλέξανδρο Μαντάλη και Μαρία Φιλιππάκη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παν-Ροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.