Επιτυχής η προσεδάφιση στον Άρη του διαστημικού οχήματος “Perseverance”

0
56
Απεικόνιση της NASA από την προσεδάφιση του διαστημικού οχήματος “Perseverance” (Επιμονή) στον Άρη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ένα ακόμη τεράστιο βήμα προόδου για την κατάκτηση του διαστήματος η σημερινή επιτυχής προσεδάφιση στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη του διαστημικού οχήματος “Perseverance” (‘‘Επιμονή’’). Είναι το πέμπτο κατά σειρά ρομποτικό όχημα που προσεδαφίζει η NASA στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Θεωρείται ο πιο περίπλοκος και τεχνολογικά ο πιο προηγμένος ρομποτικός μηχανισμός που έχει κατασκευαστεί ποτέ από ανθρώπινο χέρι. Μετά από επτάμηνο διαπλανητικό ταξίδι, το εξάτροχο όχημα “Perseverance” προσεδαφίστηκε με επιτυχία και ακρίβεια στο προκαθορισμένο σημείο που είχε προεπιλεγεί από τους επιστήμονες της NASA με τη βοήθεια καινοτόμων συστημάτων πλοήγησης που δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά.

Η επιλογή κατάλληλου σημείου για προσεδάφιση στον Άρη είναι πάντα δύσκολη. Η επιφάνεια είναι βραχώδης και οι διακυμάνσεις του εδάφους δυσκολεύουν την μετακίνηση καθώς έχει χαρακτηριστεί παγίδα θανάτου διαστημικών οχημάτων. Η παραμονή της ‘‘Επιμονής’’ στον κόκκινο πλανήτη αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες και θα διευρύνει την ανθρώπινη γνώση με έρευνες και πειράματα που θα διεξαγάγει για ύπαρξη εξωγήινης ζωής, την εξόρυξη νερού που πιθανότατα βρίσκεται βαθιά στο υπέδαφος, δημιουργία οξυγόνου από το νερό και την αραιή ατμόσφαιρα, έρευνες για τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος και δεκάδες άλλα πειράματα.   

Το επιτελείο επιστημόνων της NASA ξεσπά σε χειροκρότημα με ενθουσιασμό μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση του διαστημικού οχήματος “Perseverance”.

Το διαστημικό εγχείρημα της NASA ‘‘Επιμονή’’, φέρνει τα πάνω – κάτω στην καινοτομία της ρομποτικής και αλλάζει άρδην τα δεδομένα της διαστημικής τεχνολογίας.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος NASA είναι ο πιο πετυχημένος σε παγκόσμια κλίμακα δημόσιος οργανισμός. Παράγει γνώση. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, τα πολλαπλά οικονομικά προβλήματα και την πανδημία λειτούργησε σα μια συμπαγής ομάδα κορυφαίων επιστημόνων. Κατόρθωσε για μια ακόμη φορά να ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια κατακτώντας βήμα-βήμα τις εσχατιές του ηλιακού συστήματος και παραπέρα…

Η «Ράβδος του Ασκληπιού», παγκόσμιο σύμβολο της ιατρικής προσαρμοσμένη στην εξωτερική επιφάνεια της «Επιμονής». Θα περιφέρεται στις αφιλόξενες πλαγές του Άρη για να υπενθυμίζει την πανδημία COVID 19 .
Στιγμιότυπο από την προσεδάφιση.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.