Επιστολή στον εκδότη: Κάλλιο οργή Θεού, παρά βοή λαού

1
Ο παιδαγωγός και πρώην διευθυντής του πάλαι ποτέ Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικας, Δρ. Γεώργιος Μελικόκης.

Αξιότιμε, κ. διευθυντά

Με λύπη μου διάβασα μια κακόβουλη και σκόπιμη, υποθέτω, απαξιωτική συνέντευξη στην έγκυρη ημερήσια εφημερίδα της Oμογένειας «Εθνικός Κήρυκας» για τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, έναν καταξιωμένο Ιεράρχη που έδειξε από τα πρώτα του βήματα το αμέριστο ενδιαφέρον για την Ομογένεια, ειδικά δε για την παιδεία, τη γλώσσα την Ορθοδοξία και τη λειτουργία νέων σχολείων που έκλεισαν άδοξα τα προηγούνενα χρόνια.

Για πρώτη φορά ακούστηκαν λόγια Αρχιεπισκόπου για Ταμείο Παιδείας και μάλιστα το πρώτο εκατομύριο βρίσκεται ήδη στο υπό ίδρυση Ταμείο.

Νομίζω ότι η δεοντολογία έχει παύσει να απασχολεί δημοσιογράφους και δημοσιογραφία και εκφράζονται ασύστολα και ξεδιάντροπα χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες της συκοφαντίας. Έτσι απλά χωρίς καμιά ενοχή φάσκουν και αντιφάσκουν και είναι λυπηρό γεγονός για την Ομογένεια που αντί για σωστή και αληθινή πληροφόρηση να παρουσιάζουν ψευδείς καταστάσεις και θέσεις νομίζοντας ότι εκτελούν το καθήκον και την αποστολή τους σαν δημοσιογράφοι.

Παραπλανούν τους απλούς ανθρώπους και δημιουργούν το υπόβαθρο για αρνητική θέση ένάντια του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπίσκόπου μας κ. Ελπιδοφόρου. Εδώ ταιριάζουν το σοφά λόγια του Ισοκράτη στην προς Δημόνικον επιστολήν «Φοβού τας διαβολάς καν ψευδείς ώσιν». Να φοβάσαι τις διαβολές έστω και αν δεν είναι αληθινές.

Πριν προχωρήσω θα ήθελα να γίνω πιο σαφής που και γιατί αναφέρεται η συνέντευξη. Την πρώτη Απριλίου 2023 η κυρία Δέσπω Λιάλιου πρώην Αντιπρύτανης της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο κύριο Θ. Καλμούκο για τον Αριεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η κυρία Δέσπω Λιάλιου έγινε η κυρά Κατίνα της γειτονιάς εξαπολύοντας μύδρους ενάντια του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου δίχως αίσθημα ντροπής.

Η κ. Λιάλιου είχε ως προπτυχιακό φοιτητή τον κ. Ελπιδοφόρο που τον περιγράφει ως εργατικό, έξυπνο, δραστήριο και παρ’ όλο που εργαζόταν τη νύχτα γιατί ήταν φτωχό παιδί και τα δάχτυλά του ήταν κομένα από την εργασία που έκανε πήρε το δίπλωμά του με το σπαθί του για να συνεχίσει μεταπτυχιακό στη Γερμανία. Επέστρεψε για το διδακτορικό του κοντά στην κ. Λιάλιου και όπως ισχυρίζεται διόρθωνε τα γραπτά του καθώς και τη διδακτορική του διατριβή. Στη συνέχεια έγινε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή και ύστερα από όλα αυτά αποφαίνεται ότι δεν τον ήξερε και τώρα ανακάλυψε ότι είναι αγράμματος, υπερφίαλος και αδιάβαστος και έφτασε στην Αμερική με «αδειανό τον Αρχιεπισκοπικό του σάκκο».

Πράγματα ανήκουστα και ανυπόστατα ακούονται από το στομα της κυρίας Λιάλιου που αν ήξερε για αυτή τη συνέντευξη θα έγραφε ολόκληρο κεφάλαιο να σκιαγραφίσει τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο.

Τόσα είναι τα αδύνατα και κατακριτέα σημεία και η συνέντευξη συνεχίζεται γιατί ο κ. Καλμούκος βρήκε το πρόσωπο που ζητούσε να πετύχει στην προσπάθειά του να παρουσιάσει μια άλλη εικόνα του Σεβασμιωτάτου.

Είναι πασιφανές ότι η κ. Λιάλιου έχει προσωπικό πρόβλημα και βρήκε την ευκαιρία να βγάλει τα αποθημένα της, αφού έφτασε στο σημείο  να αμφισβητεί την ικανότητα του Παναγιωτάτου Πατριάρχου Βαρθολομαίου να αξιολογήσει την καταλληλότητα του κ. Ελπιδοφόρου ύστερα από 17 χρόνια στενής συνεργασίας μαζί του για τη θέση της μεγαλύτερης Επαρχίας του Θρόνου, ενώ ταυτόχρονα εξυμνεί την οξυδέρκεια και διορατικότητα του Παναγιωτάτου λέγει και αντιλέγει.

Στο σημείο αυτό όχι μόνο έπρεπε να μην συνεχιστεί η συνέτευξη αλλά ούτε και να δημοσιευτεί και τούτο φαίνεται από άλλη δημοσίευση του κ. Καλμούκου όταν ρώτησε τον Παναγιώτατο Πατριάρχη για την τοποθέτηση του κ. Ελπιδοφόρου ως Αρχιεπισκόπου της μεγαλύτερης Επαρχίας του Πατριαρχείου απάντησε: «Δυναμική και θετική, ο Θεός μας φώτισε να εκλέξουμε για τη μεγάλη Επαρχία του Θρόνου έναν άξιο, ευφυή, εργατικό, αποφασιστικό και τολμηρό Αρχιεπίσκοπο».

 Ύστερα από αυτή την κατάθεση τι χρειαζόταν η δημοσίευση της κ. Λιάλιου; Εκτός αν και οι δύο θέλησαν να συκοφαντήσουν τον Σεβασμιώτατο με το χειρότερο και ανέντιμο τρόπο και με ψευδείς διαβολές να δημιουργήσουν θέμα ακαταλληλότητας, αφού η ίδια αποφαίνεται ότι ο Παναγιώτατος είπε «αυτόν  είχαμε αυτόν στείλαμε», Αν είναι δυνατόν τα λόγια αυτά τα ανέφερε στην κ. Λιάλιου ο Πατριάρχης.

Ας δούμε τις αντιδράσεις του καθηγητού κυρίου Χρήστου Οικονόμου τ. Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής και Προέδρου Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ γράφει στη Ρομφαία: ο κ. Καλμούκος και η κ. Λιάλιου «Προσπάθησαν να βάλουν στο στόχαστρο ένα νέο χαρισματικό άνδρα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και να τον χαρακτηρίσουν ως ακατάρτιστον, αγράμματο και να τον ευτελίσουν και να τον εκμηδενίσουν ως έναν αστοιχείωτο επιστήμονα και έναν αποτυχημένο Αρχιεπίσκοπο».

 Όπως έγραψα πιο πάνω  υπάρχει προσωπικό πρόβλημα της κ. Λιάλου για τον Σεβασμιώτατο που ο κ. Καλμούκος εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της και πραγματοποίησε την συνέντευξη. Απ’ ότι προκύπτει από το άρθρο του κ. Οικονόμου είναι ότι δεν πήρε πρόσκληση να παραβρεθεί στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου κ Ελπιδοφόρου και να παρακαθήσει δίπλα στον Παναγιώτατο Πατριάρχη.

Με τον τρόπο αυτόν ευτέλισαν όχι μόνο τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και τον Πτριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Βέβαια ικανοποιήθηκαν αμφότεροι γιατί κατάφεραν να παρουσιάσουν έναν χαρισματικό Αρχιεπίσκοπο ως αποτυχημένο χωρίς να σκεφτούν τις επιπτώσεις στο θεάριστο έργο που επιτελεί ο Αρχιεπίσκοπός μας και πιστεύω πως θα περάσει απαρατήρητο αυτό το γεγονός, οι Ομογενείς παρακολουθούν αφουκράζονται και βλέπουν τι συμβαίνει γύρω τους.

Κατά τον μεγάλο Νίκο Καζαντζάκη «…ο κόσμος τούτος που ζουμε βρίσκεται σε διάλυση. Αποσύνθεση ηθική, ψυχική, οικονομική. Βρωμάει ο κόσμος απ’ την αποσύνθεση». Διαχρονικά τα λόγια του αλλά και τόσο επίκαιρα.

Μετ’ εκτιμήσεως

Δρ. Γιώργος Μελικόκης, παιδαγωγός.

Σημείωση σύνταξης: Ο επιστολογράφος σεβόμενος την δεοντολογία απέστειλε την επιστολή προς δημοσίευση στον «Εθνικό Κήρυκα» και εισέπραξε την άρνησή τους.

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Αγαπητέ Γιώργο,
    Εδώ διαφωνούμε παρά το γεγονός ότι διαφωνώ σε
    πολλά με τον Κήρυκα , για το συγκεκριμένο συμφωνώ και για να αποδώσω δικαιοσύνη σαν
    ενοικιαστής που είμαι σ’αυτόν τον πλανήτη θα
    χρησιμοποιήσω την λαϊκή παροιμία:
    “ Εκοίλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.