Επιστολή Μονίμων Αντιπροσώπων Αρμενίας και Κύπρου για εκλογή Προέδρου της ΓΣ του ΟΗΕ

0
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Αρμενίας και Κύπρου, Πρέσβεις Mher Margaryan και Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης αντίστοιχα στις 2 Ιουνίου 2020 απέστειλαν στο Γενικό-Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. António Guterres επιστολή μέσω της οποίας αντιτίθεντο στην διαδικασία εκλογής του Volkan Bozkir από την Τουρκία, ως Προέδρου της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι δύο πρέσβεις ζήτησαν όπως αντί της «σιωπηρής διαδικασίας» η εκλογή του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης να διεξαχθεί με μυστική ψηφοφορία και στην κυριολεξία έκαναν την διαφορά.

Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες (6 Ιουνίου 2020) ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης με αριθμό Α/74/875.

Μεταξύ άλλων, οι δύο Μόνιμοι Αντιπρόσωποι, σημειώνουν ότι έχουν εξετάσει τη δήλωση των θέσεων του κ. Bozkir και σημείωσαν δεόντως τις διαβεβαιώσεις που παρείχε κατά τη διάρκεια του διαδραστικού διαλόγου με τον υποψήφιο που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2020.

Στο βήμα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Υπογραμμίζουν ότι η διαφάνεια και η ειλικρίνεια σε όλες τις διαδικασίες εκλογής είναι απαραίτητες για την ιδιότητα του μέλους των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να γίνονται συνειδητές επιλογές μέσω της κατάλληλης εξέτασης των προτεραιοτήτων, απόψεων και προθέσεων των υποψηφίων, καθώς και του υπόβαθρου τους. Τονίζουν ότι δεν μπορούμε να υπερεκτιμήσουμε τη σημασία της διασφάλισης ότι κάθε Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εκπληρώνει τις ευθύνες του με ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο, με το κεκτημένο του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις άλλες σκέψεις. Αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εκλογή ενός μη διχαστικού Προέδρου που θα ηγηθεί της Γενικής Συνέλευσης κατά τη διάρκεια της Συνόδου ορόσημο της 75ης Συνόδου, για να την καθοδηγήσει να δεσμευτεί εκ νέου στο πολυμερές σύστημα και στους κανόνες που το στηρίζουν.

Πέρα από τις ιδιότητες του κάθε υποψηφίου, συνεχίζουν στην επιστολή, θεωρούμε ότι η ηγεσία του μοναδικού καθολικού κύριου όργανου του ΟΗΕ, θα πρέπει να κατέχει ένας υπήκοος κράτους μέλους που είναι υποδειγματικό όσον αφορά τη συμμόρφωση του με τους κανόνες και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, τονίζεται, αυτό δεν συμβαίνει με το κράτος που έθεσε την υποψηφιότητα του ο κ. Bozkir.

Η Τουρκία, σημειώνουν οι δύο Πρέσβεις, συνεχίζει να απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή της, παραβιάζοντας συστηματικά το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των καθεστώτων κυρώσεων του ΟΗΕ, προκειμένου να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της για περιφερειακή κυριαρχία. Αυτό το κάνει επιδεικνύοντας ένα πρότυπο επιθετικής συμπεριφοράς προς τις γειτονικές της χώρες, υπονομεύοντας την κυριαρχία και εδαφική τους ακεραιότητα, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, χρησιμοποιώντας ως μέσο τη δεινή θέση των προσφύγων και μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς.

Επιπρόσθετα, η Τουρκία διατηρεί ένα παράνομο αποκλεισμό Αρμενικού εδάφους για σχεδόν τριάντα χρόνια, εμποδίζοντας αποτελεσματικά τη διέλευση και την πρόσβαση στη θάλασσα της γειτονικής περίκλειστης χώρας. Υπογραμμίζεται επίσης στην επιστολή, ότι  οι επίμονες πολιτικές της Τουρκίας να αρνείται και να επιτίθεται στη μνήμη και την αξιοπρέπεια των θυμάτων της γενοκτονίας που διαπράχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 105 χρόνια, εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Αρμενίας και της ευρύτερης περιοχής.

Οι δύο Μόνιμοι Αντιπρόσωποι, αναφέρουν επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει να καταλαμβάνει περισσότερο από το ένα τρίτο της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας για σχεδόν 50 χρόνια. Παράλληλα, εξακολουθεί να αρνείται την ύπαρξη της επιμένοντας να μην την αναγνωρίζει έχοντας ανακηρύξει μονομερώς μια παράνομη, αποσχιστική οντότητα στην περιοχή που κατέχει, προσπαθώντας να θέσει απέναντι στην μοναδική νόμιμη κυβέρνηση, παρά τη σαφή καταδίκη των ενεργειών της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιπλέον, είναι υπεύθυνη για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο,  τις οποίες συνεχίζει να αρνείται παρά την καταδίκη τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σε ξηρά, θάλασσα και τον αέρα σε καθημερινή βάση.

Για τους λόγους που έχουν προαναφερθεί, η Αρμενία και η Κύπρος αντιτίθενται στην εκλογή του κ. Bozkir με σιωπηρή διαδικασία και ζητούν την εκλογή του Προέδρου της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης όπως διεξαχθεί με μυστική ψηφοφορία. 

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.