ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Περθ Αμπόι της Νέας Ιερσέης σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Philotimo Housing Urban Corporation» και την Ιερά Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης το απόγευμα της Κυριακής, 19 Δεκεμβρίου 2021, διοργάνωσαν στο «Grand Marquis» στο Ολντ Μπριτζ της Νέας Ιερσέης μια εκδήλωση για την επανεκκίνηση του εράνου και των προσπαθειών για την ανέγερση του πρωτοποριακού για τα δεδομένα της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης τετραώροφου συγκροτήματος στο οποίο θα δημιουργηθούν 27 διαμερίσματα του ενός και δύο υπνοδωματίων για την στέγαση ατόμων 55 ετών και άνω.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης, Δρ. Ηλίας Ηλιάδης και εκπρόσωποι του μητροπολιτικού συμβουλίου και της Φιλοπτώχου, καθώς επίσης και δωρητές του εν λόγω έργου.

Αν και πρόκειται για ένα από τα νεότερα έργα της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Πέρθ Αμπόι, εν τούτοις ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με την ανοικτή επιστολή της 7ης Δεκεμβρίου 2021 προς τους ιερείς, τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και τις ηγεσίες και τα μέλη όλων των φορέων της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης έθεσε υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως το έργο και κάλεσε την ομογένεια και τις κοινότητες να το στηρίξουν.

Από αριστερά διακρίνονται οι Σπύρος; Καλαμπάκας, Δρ. Πάνος Σταυριανίδης, Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, Μαρίνα Κοροδήμου, Δρ. Ηλίας Ηλιάδης και ο π. Νεκτάριος Κοτρώτσος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος. Photos: © GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Στην εν λόγω εκδήλωση παρέστησαν διακόσιοι περίπου ομογενείς, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο έργο και αρκετοί εξ αυτών εξέφρασαν την πρόθεση να γίνουν δωρητές του έργου.

Το τετραώροφο συγκρότημα θα αναγερθεί απέναντι από την θάλασσα και συγκεκριμένα στην συμβολή των οδών Sadowski Parkway και Wisteria Street και θα περιλαμβάνει έναν πολυχώρο χωρητικότητας τριακοσίων ατόμων, το οποίο θα λειτουργεί ως κοινοτικό κέντρο, καθώς επίσης και ένα παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην μνήμη της Παναγίας Γοργοεπηκόου που εορτάζει την 1η Οκτωβρίου, το οποίο θα παρέχει την δυνατότητα στους Ορθοδόξους και μη να προσεύχονται όλες τις ώρες του 24ώρου. Θα έχει επίσης και ένα μαγειρείο το οποίο θα μαγειρεύει νηστίσιμα φαγητά για όλες της νηστείες του έτους.

Το συγκρότημα βρίσκεται απέναντι από τον ναό και την ιστορική κοινότητα του Αγίου Δημητρίου του Περθ Αμπόι που ιδρύθηκε το 1917 και προ τεσσάρων ετών γιόρτασε την 100ή επέτειο της ιδρύσεώς του.

O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και η πρώην δικαστής Μαρίνα Κοροδήμου. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος. Photos: © GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Η τελετή θεμελίωσης του εν λόγω συγκροτήματος έλαβε χώρα το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019 προεξάρχοντος του τέως Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου. Ο κ. Ευάγγελος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» στις 8 Οκτωβρίου 2020 απαλλάχτηκε από τα καθήκοντά του ως Μητροπολίτου Νέας Ιερσέης και εκλέχτηκε Μητροπολίτης Σάρδεων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης, ο οποίος μιλώντας στις «Ανασμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοφανή συμμετοχή για τα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι το πρωτοποριακό εν λόγω έργο απέκτησε νέες διαστάσεις και έγινε πλέον έργο της ίδιας της Μητροπόλεως.

Την ευθύνη του εράνου και του ιδίου του έργου την ανέλαβε ο νεοσύστατος μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Philotimo Housing Urban Corporation» με πρώτη πρόεδρο την πρώην δικαστή Μαρίνα Κοροδήμου. Στις πρόσφατες εκλογές εκλέχτηκε νέα ηγεσία με πρόεδρο τον δημοτικό δικαστή Σπύρο Καλαμπάκα, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της την Πρωτοχρονιά.  

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα σχέδια του συγκροτήματος το οποίο θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ένα από τα πιο υπερσύγχρονα και συνάμα πολυτελή.

O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος κατά την διάρκεια της προσφώνησής του χαρακτήρισε το έργο ζωτικής σημασίας.

«Μόλις πριν από δύο χρόνια ξεκινήσαμε αυτή την εξαιρετικής σημασίας πρωτοβουλία με την έναρξη των έργων. Δυστυχώς όμως, όπως τόσες άλλες προσπάθειες, καθυστέρησαν από την πανδημία. Ωστόσο, εσείς οι καλοί άνθρωποι αυτής της μητρόπολης και της υπέροχης κοινότητας του Περθ Αμπόι, πιστεύετε σε κάτι μεγαλύτερο από κάθε εμπόδιο», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Αναφερόμενος στο όραμα τόνισε ότι είναι εξαιρετικό, όχι μόνο για την στέγαση των ηλικιωμένων, αλλά είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για ολόκληρη την Μητρόπολη:

«Βλέπω με μεγάλη ικανοποίηση πως προσαρμόσατε το έργο στις νέες συνθήκες και ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία. Γνωρίζουμε ότι ο ηλικιωμένος πληθυσμός μας είναι ο πιο ευάλωτος σε όλες τις μεταβλητές του κορωνοϊού και ότι ένας στους εκατό Αμερικανούς άνω των εξήντα πέντε ετών έχει υποκύψει στην ασθένεια.

‘Εχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, έχετε λάβει ειδικές προβλέψεις για το σχεδιασμό της εγκατάστασης, έτσι ώστε να μεγεθύνετε όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του συγκροτήματος. Δείξατε σοφία και προνοητικότητα. Και για αυτό, και για πολλά άλλα, είστε όλοι αξιέπαινοι.

Απόψε, γιορτάζεται η επανεκκίνηση και η συνέχιση του έργου. Όλοι μας έχουμε κάτι να δώσουμε σε αυτή την τεράστια προσπάθεια για λογαριασμό της Ομογένειας.

Η συγκρότηση μιας Ορθόδοξης Χριστιανικής κοινότητας που έχει σχεδιαστεί από την αρχή με γνώμονα τους ηλικιωμένους είναι μια ανεκτίμητη προσφορά στη μητρόπολη, καθώς και στην Αρχιεπισκοπή μας συνολικά.

Οι ηλικιωμένοι μας έχουν ακόμα όνειρα. Και αυτό το υπέροχο συγκρότημα θα είναι ένα μέρος για αυτά τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα.

Εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη σε όλους σας και σας συγχαίρω για αυτήν την υπέροχη προσπάθεια.

Είθε ο ίδιος Θεός που έστειλε τους αγγέλους Του στα όνειρα του Ιωσήφ, να συνεχίσει να μας στέλνει αγγέλους καλών συμβουλών για αυτό το ευλογημένο εγχείρημα.

Και είθε να μας χαρίσει μια πνευματικά ανταποδοτική γιορτή των Χριστουγέννων και μια χαρούμενη, ευημερούσα και υγιή πρωτοχρονιά.

Σας ευχαριστώ, και ο Θεός να μας έχει όλους καλά».

Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου του Αγ. Δημητρίου, Ελένη Κούτρου – Horan η απερχόμενη πρόεδρος του νεοσύστατου οργανισμού Μαρίνα Κοροδήμου και ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος, δικαστής Σπύρος Καλαμπάκας.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.