ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενθουσιώδης και πλούσιος σε συγκινήσεις ήταν ο Διαγωνισμός Ορθογραφίας (Spelling Bee) του Απογευματινού Προγράμματος της Ελληνομάθειας του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής 7ης Μαΐου 2021 στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Ξεκίνησε με το επίπεδο Β1, όπου οι διαγωνιζόμενοι εξετάστηκαν σε πάνω από 300 λέξεις. Νικητής του πρώτου επιπέδου αναδείχτηκε ο 12χρονος μαθητής Θωμάς Χαζίρογλου. Στο Β2 επίπεδο, οι διαγωνιζόμενοι εξετάστηκαν σε πάνω από 500 λέξεις. Νικήτρια της αναμέτρησης ήταν η μαθήτρια Σπυριδούλα Κορσάνου. Τέλος, το αποκορύφωμα του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε  με τα επίπεδα Γ1 και Γ2 όπου οι μαθητές εξετάστηκαν σε περίπου 900 λέξεις.

Η διαδικασία στο ανώτερο επίπεδο διήρκησε πάνω από μία ώρα και η άμιλλα ήταν εντυπωσιακή μέχρι το τέλος. Με μεγάλη αγωνία παρακολουθήσαμε να εξαντλούνται όλες οι λέξεις, μέχρι τελικά να ξεχωρίσει η μαθήτρια Ευγενία Κατέχη της 11ης.

Η Σπυριδούλα Κορσάνου η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό του επιπέδου Β2 και ο Θωμάς Χαζίρογλου, ο οποίος κέρδισε τον διαγωνισμό του επιπέδου Β1.

Οι δασκάλες του Αγίου Δημητρίου Αστόριας Βασιλική Γκεσούλη και Νίνα Συριστατίδου ανέλαβαν ρόλους κριτών προσέφεραν την δική τους συμβολή στην επιτυχία του όλους εγχειρήματος.

Τα βραβεία απένειμε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο οποίος εντυπωσιασμένος από τον υψηλό βαθμό δυσκολίας των λέξεων, εξήρε τόσο την πρόοδο των παιδιών όσο και την απόδοσή τους.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Ευάγγελος Χαζίρογλου συνεχάρη τόσο τους γονείς, όσο και τους μαθητές για την αγάπη τους για την Ελληνική γλώσσα, και τον Ελληνικό πολιτισμό.

Η Ευγενία Κατεχη, νικήτρια του διαγωνισμού ορθογραφίας επίπεδου Γ.

«Είναι συγκινητικό», όπως δήλωσε, «να βλέπεις παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς στην Αμερική να έχουν σημειώσει τέτοια πρόοδο και να έχουν φτάσει σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Παρόλο που οι εξετάσεις λόγω της πανδημίας αναβλήθηκαν, θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και θα βρίσκομαι δίπλα σας σε όλη αυτή τη διαδρομή. Έχουμε καταφέρει πάρα πολλά σε όλο αυτό το διάστημα, θα συνεχίσουμε με την ίδια όρεξη να προοδεύουμε».  

«Πολλοί από τους μαθητές», τόνισε,  «θα συμμετάσχουν και στο διαγωνισμό λογοτεχνίας και τέχνης που θα διεξαχθεί στην αίθουσα Πέτρος Γ. Πατρίδης του σχολείου του Αγίου Δημητρίου την Τρίτη 11 Μαΐου στις 6:30 μμ. Την επιμέλεια έχει αναλάβει η κ. Γκεσούλη με την οποία συνεργαζόμαστε και για άλλες εκδηλώσεις εδώ και χρόνια. Συμμετέχουν η  Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής καθώς και άλλοι παράγοντες των τεχνών και των γραμμάτων”.

Στην ομιλία του συνεχάρη επίσης τις μαθήτριες Χριστίνα Λοπέζ και Ευαγγελία Μπουμπούκη από το πρωινό σχολείο του Αγίου Δημητρίου, καθώς και τη μαθήτρια Άννα Τσιούλια από το Απογευματινό τμήμα της Ελληνομάθειας για τη συμμετοχή τους στη Διεθνή Μαθητική Συνάντηση με τίτλο «Η λογοτεχνία αλλιώς», η οποία συνδιοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης στις 15 και 16 Απριλίου, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στο βήμα ο Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Δρα Τσιούλια για τη στήριξή του και το ενδιαφέρον του για την Ελληνική Παιδεία και τον  Ελληνικό Πολιτισμό.

Συνολικά τρεις χιλιάδες δολάρια απονεμήθηκαν στους τρεις νικητές, γενναιόδωρη προσφορά του Δρος Γεωργίου Ι. Τσιούλια, ο οποίος στηρίζει και οικονομικά όλο το πρόγραμμα.

Ο ίδιος δήλωσε: «Νιώθω μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για την συμμετοχή των παιδιών και τον ενθουσιασμό τους, αλλά και για την ποιότητα. Το επίπεδό τους είναι υψηλό. Προσπάθησαν, πίστεψαν και αγάπησαν αυτό που έκαναν και πιστεύω αυτή είναι η μεγαλύτερη αμοιβή όλων μας. Προσπαθούμε να διαπαιδαγωγήσουμε Ελληνόπουλα, που μπορεί να έχουν γεννηθεί στην Αμερική αλλά νιώθουν ότι είναι Έλληνες και θέλουμε να φυτέψουμε ένα σπόρο σε αυτή τη φιλόξενη γη που θα συνεχίσει τη φλόγα και στην επόμενη γενιά».

Η Σπυριδούλα Κορσάνου η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό του επιπέδου Β2 και ο ταλαντούχος δάσκαλος Ευάγγελος Χαζίρογλου.

Το Απογευματινό Πρόγραμμα της Ελληνομάθειας λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας με ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις 100%. Σκοπός του είναι η καλλιέργεια και η διάδοση της Ελληνικής γλώσσας. 

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν και αποτελεί ευγενική προσφορά του Δρος Γεωργίου Τσιούλια. Η προσφορά περιλαμβάνει το υψηλό κόστος των βιβλίων, τα δίδακτρα, καθώς και τα εξέταστρα στο τέλος του έτους προκειμένου οι μαθητές να συμμετάσχουν στις εξετάσεις. Τα μαθήματα γίνονται για το επίπεδο Β1 κάθε Σάββατο στις 2:20 με 4:20. Για το επίπεδο Β2, κάθε Παρασκευή στις 4:00 με 6:00. Για το Γ, αμέσως μετά, στις 6:00 με 8:00. 

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα καλούνται να επικοινωνήσουν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ellinomatheia1@gmail.com  ώστε να γίνει προεγγραφή για κατατακτήριες εξετάσεις. Όσοι προκριθούν και αποφασίσουν να συμμετάσχουν, θα πρέπει να καλύψουν μόνο ένα συμβολικό κόστος εγγραφής στο γραφείο της εκκλησίας.

Ο Θωμάς Χαζίρογλου νικητής του διαγωνισμού ορθογραφίας επίπεδου Β1.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.