ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η βραδιά Ελληνικής Όπερας που διοργάνωσε την παραμονή της Εθνικής μας Εορτής (24 Μαρτίου 2019) η Πολιτιστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

Ο μουσικοσυνθέτης και πιανίστας Παύλος Κόρδης, ο τενόρος Δημήτριος Τσινόπουλος, οι υψίφωνες Νίνα Κάσση, Στέλλα Παπαθεοδώρου, Μελίνα Ζαχάρη (Melina Jaharis) και Νικολέττα Ράλλη, καθώς επίσης και ο τενόρος Νεκτάριος Αντωνίου, ο οποίος ανάλαβε και το ρόλο του αφηγητή, χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές στο ακροατήριο και τους ξενάγησαν νοερά στους αγώνες του υπόδουλου έθνους.

Η παράσταση περιελάμβανε άριες των παγκοσμίου φήμης συνθετών Παύλου Καρέρ (Pavlos Karrer) και Σπύρου Σαμαρά μεταξύ των οποίων από τις όπερες «Μάρκος Μπότσαρης», «Δέσπω» και «Φροσύνη» .

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=3MYJ8SPdlrY&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Πρόκειται για μοναδικά έργα του 19ου αιώνα τα οποία ήταν εμπνευσμένα από την ελληνική επανάσταση και τα οποία απέδωσαν με μοναδικό τρόπο οι ομογενείς τενόροι και υψίφωνοι.

Στην παράσταση παρέστησαν οι γενικοί Πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, η πρόξενος Λάνα Ζωχιού, ο τέως Οικονομικός Ελεγκτής της Κομητείας Νάσο Γιώργος Μαραγκός, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας Ιωάννης Μπουμπούκης,  οι ηγέτες της Ομοσπονδίας και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών φορέων.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία της ευεργέτιδας Μαίρης Ζαχάρη (Mary Jaharis), η οποία παρακολούθησε με συγκίνηση την εγγονή της – υψίφωνο Μελίνα Ζαχάρη (Melina Jaharis).

Η Μελίνα Ζαχάρη (Melina Jaharis)

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» για τη συναυλία επεσήμανε ότι η κ. Τζαχάτη επεσήμανε ήταν άκρως συγκινητική διότι θυμήθηκε τα παιδικά χρόνια της Μελίνας που τραγουδούσαν μαζί με τον αείμνηστο παππού της τον Μάικλ (Εμμανουήλ) Ζαχάρη.

O Μάικλ (Εμμανουήλ) Ζαχάρης (Michael Jaharis) απεβίωσε προ τριών ετών και ήταν αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και ευεργέτης της Εκκλησίας, της Ομογένειας και της γενέτειράς του της Λέσβου. Ο Μάικλ και η Μαίρη Ζαχάρη είναι ιδρυτές του Jaharis Family Foundation το οποίο έχει προβεί σε δωρεές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και σε Πανεπιστήμα των ΗΠΑ.

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η β’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νομική Καστανά, ενώ τους εθνικούς ύμνους έψαλε η Ιλέιν Πούλος.

Η πρόεδρος της πολιτιστικής επιτροπής Αυγερινή Κατέχη καλωσόρισε τους καλλιτέχνες και τόνισε ότι είναι η τρίτη χρονιά που παρουσιάζουν Όπερα στο πλαίσιο του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς.

Η Αγγελική Σάντορα ανέγνωσε το μήνυμα του Ιωάννη Μαρονίτη, προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Πειραίως και Νήσων, που ήταν χορηγός της εκδήλωσης.

Ο Δημήρριος Τσινόπουλος και η Νίνα Κάσση.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας συνεχάρη τη Ομοσπονδία για την πρωτοβουλία και εστίασε την προσοχή του στη γιορτή για την 25η Μαρτίου που διοργάνωσαν το βράδυ της Παρασκευής στο Γενικό Προξενείο και στην οποία, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» παραβρέθηκαν πάνω από τετρακόσιοι ομογενείς.

Ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες των Ελλήνων και των Κυπρίων για την ελευθερία και τόνισε ότι ο αγώνας της Κύπρου συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την απελευθέρωση του νησιού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Πέτρος Γαλάτουλας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει επί προεδρίας του Ηλία Τσεκερίδη για την καθιέρωση του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς και τόνισε ότι οι εκδηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Παράλληλα κάλεσε τους ομογενείς να συμμετάσχουν στην παρέλαση της 14ης Απριλίου 2019 στη Νέα Υόρκη.

«Χρειαζόμαστε οικονομική υποστήριξη για την παρέλαση και σας καλούμε να παρελάσουμε ενωμένοι στην 5η Λεωφόρο και να βροντοφωνάξουμε για την Ελλάδα μας και τη Μακεδονία που ήταν και θα παραμείνει ελληνική», επεσήμανε ο κ. Γαλάτουλας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλεάνθης Μειμάρογλου συνεχάρη τους συντελεστές αυτής της παράστασης και τόνισε ότι σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το σύνθημα «γεννηθήκαμε ελεύθεροι, μεγαλώσαμε ελεύθεροι και θα πεθάνουμε ελεύθεροι».

Ο Νεκτάριος Αντωνίου, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Ελληνικής Μουσικής «Άξιον Εστίν» αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο των Παύλου Καρέρ και Σπύρου Σαμαρά και στη συνέχεια παρουσίασε τους πρωταγωνιστές της συναυλίας.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της όπερας Παύλος Κόρδης τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όσο και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την υποδοχή του κόσμου.

«Η υποδοχή του κόσμου ήταν συγκινητική. Δυστυχώς σε τέτοιες εκδηλώσεις στην Ελλάδα δεν υπάρχει τόσο πολύ κόσμος και τόσο πολύ θερμό ακροατήριο», πρόσθεσε.

[su_carousel source=”Platia_Athinon” limit=”20″ link=”none” target=”self” width=”600″ height=”100″ responsive=”yes” items=”3″ scroll=”1″ title=”yes” centered=”yes” arrows=”yes” pages=”no” mousewheel=”yes” autoplay=”5000″ speed=”600″ class=””]

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.