ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενθουσιώδης και πλούσια σε συγκινήσεις ήταν η τελετή των εγκαινίων των απευθείας πτήσεων Νέα Υόρκη – Αθήνα της American Airlines, η οποία έλαβε χώρα το το απόγευμα της Πέμπτης 3 Ιουνίου 2021 στον 8ο Τερματικό Σταθμό του Διεθνούς Αερολιμένα της Νέας Υόρκης «John F. Kennedy».

Η τελετή έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά την τελετή των εγκαινίων των απ’ ευθείας πτήσεων Νέα Υόρκη – Τελ Αβίβ και στα πρόσωπα τόσο των ιθυνόντων της εταιρείας και των εργαζομένων του τερματικού σταθμού, όσο και των εκπροσώπων της ομογένειας και της ελληνικής πολιτείας διέκρινε κανείς την χαρά και την ικανοποίηση για την έξοδο από την κρίση και την πανδημία και την επανέναρξη των υπερτλαντικών ταξιδιών.

Η τελετή, αν και δεν είχε καμία σχέση με τις τελετές που διοργάνωνε η πάλαι ποτέ Ολυμπιακή, ο εθνικός μας αερομεταφορέας όταν έκανε το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι με τα Αιρμπάς, εντούτοις είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων την χαρά, τον ενθουσιαμό και την αισιοδοξία.

Καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής προς τον τερματικό σταθμό της American Airlines,  είδαμε πολλά αυτοκίνητα ομογενών, επωνύμων και ανωνύμων που επέλεξαν να πετάξουν με την παρθενική πτήση.

Οι κυβερνήτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους, μεταξύ των οποίων και οι ομογενείς είχαν προσέλθει νωρίτερα και μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασαν την χαρά τους διότι για πρώτη φορά μετά από τρεις περίπου δεκαετίες θα πετάξουν με τις οικογένειές τους και τους φίλους για τα προσκυνηματικά τους ταξίδια στην Ελλάδα.

 «Έχω γεννηθεί στην Αθήνα. ‘Εφυγα όταν ήμουν 10 χρόνων και για μένα είναι μεγάλο πράγμα να πάω πίσω ως πιλότος», επεσήμανε με έκδηλη την χαρά ο συγκυβερνήτης Μανώλης Γαβαλάς υπενθυμίζοντας ότι περίμενε με λαχτάρα για 32 ολόκληρα χρόνια να έρθει ετούτη η μέρα.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν και μίλησαν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο προϊστάμενος του γραφείου του ΕΟΤ Αμερικής και Καναδά, Κωνσταντίνος Χαροκόπος, ο αντιπρόεδρος του ταξιδιωτικού ομίλου Internova, Πίτερ Βλήτας και ο π. Χρυστόστομος Πάνος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμνερικής, κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος λόγω αννειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί, καθώς επίσης ο αντιπρόεδρος της American Airlines Jim Carter.

O γενικός πρόξενος, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πρώτη μετά την πανδημία τουριστική σεζόν ξεκινά με περισσότερες από ποτέ απ’ ευθείας πτήσεις από τη Νέα Υόρκη, το Νιούαρκ, την Φιλαδέλφεια και το Σικάγο και εστίασε την προσοχή του στην ασφάλεια που παρέχει η Ελλάδα στους τουρίστες, τόσο ως προς τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όσο και ως προς την τάξη με την γενικότερη έννοια του όρου.

Ο ομιλητής επεσήμανε ότι «το να ταξιδέψει κάποιος στα ελληνικά νησιά κάποτε αποτελούσε πολυτέλεια» και υπενθύμισε στους λάτρες των καταγάλανων νερών της γενέτειρας ότι τους περιμένουν άλλα 130 νησιά να ανακαλύψουν και να περάσουν ονειρεμένες διακοπές.

Οι ομογενείς και Αμερικανοί ενώ παρακολουθούν την τελετή των εγκαινίων των απευθείας πτήσεων της American Airlines. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο αντιπρόεδρος του ομίλου Internova, Πίτερ Βλήτας, ο οποίος έχει προσφέρει την δική του συμβολή για την αύξηση των απ’ ευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στην γενέτειρα επεσήμανε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για τις πτήσεις προς την Αθήνα από το Σικάγο, τη Φιλαδέλφεια και τη Νέα Υόρκη. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξε με ασφάλεια τον τουρισμό. Η American Airlines θα είναι η μοναδική εταιρεία στην Αμερική που θα έχει πτήσεις από τρεις διαφορετικές Πολιτείες για την Ελλάδα».

Ο προϊστάμενος του ΕΟΤ, Κωνσταντίνος Χαροκόπος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πληρότητα των πτήσεων από την Αμερική στην Ελλάδα και συνάμα την ευγνωμοσύνη για την American Airlines που άρχισε τη νέα σεζόν με πτήσεις από Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια και Σικάγο.

Ο π. Χρυσόστομος Πάνος ανέπεμψε την προσευχή και μετέφερε τις ευλογίες  του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην προσφορά του Πίτερ Βλήτα και τόνισε ότι είναι μέλος του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ηγέτης της ομογένειας.

Στο βήμα ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
O προϊστάμενος του ΕΟΤ, Κωνσταντίνος Χαροκόπος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο π. Χρυσόστομος Πάνος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς και οι Αμερικανοί στον έλεγχο διαβατηρίων για την παρθενική πτήση της American Airlines από τη Νέα Υόρκη για την Αθήνα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.