ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το όραμα των ηγετών της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστοουν και του ιερατικού προϊσταμένου, π. Γεωργίου Αναστασίου, για την «Ανάσταση» του Ημερήσιου Σχολείου έλαβε σάρκα και οστά και τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν τρία διαφορετικά προγράμματα για τα παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω, του προνηπιαγωγείου και του νηπιαγωγείου.

Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός τόσο για την ίδια την μεγαλώνυμη κοινότητα όσο και για την ίδια την Ιερά Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καθώς είναι η πρώτη φορά στην 100ετή ιστορία της Αρχιεπισκοπής που ένα Ημερήσιο Σχολείο κάνει ένα νέο ξεκίνημα ακριβώς δύο χρόνια μετά το οριστικό λουκέτο.

Την είδηση για την επαναλειτουργία του Σχολείου την αποκάλυψαν προ τεσσάρων μηνών «Οι Αναμνήσεις», οι οποίες παρέστησαν και κάλυψαν τα αποκαλυπτήρια του «Δέντρου της Ζωής» προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.

Η πύρινη ομιλία του Αρχιεπισκόπου και η ομιλία του π. Γεωργίου Αναστασίου κατά την διάρκεια των αποκαλυπτηρίων προκάλεσαν τον ενθουσιασμό των μελών και των στελεχών της κοινότητας. Ανασκούμπωσαν τα μανίκια για την ανακαίνιση και προετοιμασία του σχολικού συγκροτήματος ούτως ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς.

Η Σχολική Επιτροπή και το κοινοτικό συμβούλιο σε συνεργασία με το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής προετοίμασαν τα προγράμματα για το νέο ξεκίνημα και εργάζονται για την πρόσληψη άρτια προικισμένου διδακτικού προσωπικού.

Εν τω μεταξύ διοργανώθηκαν εκδηλώσεις γνωριμίας των γονέων και μαθητών και ξεναγήσεις στο σχολικό συγκρότημα. Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι δεν είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στα Open Houses, όπως επεσήμανε ο π. Γεώργιος, μπορεί να αποταθούν στο γραφείο της κοινότητας και θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ιδιωτικές ξεναγήσεις στο συγκρότημα.

Το σχολικό συγκρότημα του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν το οποίο φέρει τα ονόματα των ευεργετών του Ευσταθίου και Σταματικής Βαλιώτη. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Ενθουσιασμός   

Η απόφαση για την επαναλειτουργία του σχολείου έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό των στελεχών και των μελών που συμμετείχαν στο τετραήμερο φεστιβάλ της κοινότητας το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία το βράδυ της Κυριακής, 13 Ιουνίου 2021.

Το φεστιβάλ αν και λόγω της πανδημίας δεν είχε τα ίδια μεγέθη με τα φεστιβάλ της προκορωνοϊού εποχής, εν τούτοις ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Οι ομογενείς και οι άλλοι κάτοικοι του Γουάιτστόουν και των περιχώρων απόλαυσαν την ελληνική γαστρονομία και την φιλοξενία και η μεγάλη τέντα ήταν συνεχώς υπερπλήρης, διότι ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες που δεν φορούσαν μάσκες.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης των «Αναμνήσεων» το βράδυ της Κυριακής διαπίστωσαν ουρές στα ταμεία και διάθεση ξεφαντώματος. Παράλληλα διαπιστώσαμε ότι εργάστηκαν άοκνα και οι τρεις γενιές των μελών της κοινότητας.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν, π. Γεώργιος Αναστασίου και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Γεώργιος Αναστασίου, επεσήμανε ότι πολλοί εθελοντές εργάστηκαν όλη την εβδομάδα. Άλλοι παράτησαν τις δουλειές τους, ενώ άλλοι ανέβαλλαν τις διακοπές τους διότι θεωρούν το φεστιβάλ ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα και συνάμα μια από τις μεγαλύτερες ερανικές εκδηλώσεις.

Ο π. Γεώργιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τις εκατοντάδες των εθελοντών και για τους χορηγούς του φεστιβάλ. Τα ονόματα των χορηγών και δωρητών προβάλλονταν σε μια μεγάλη οθόνη στην τέντα όπου οι επισκέπτες απολάμβαναν το φαγητό τους.

Κίνητρα

Ερωτηθείς για τα κίνητρα που παρέχουν στις γονείς που ενδιαφέρονται να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ημερήσιο σχολείο ο π. Γεώργιος επεσήμανε ότι όσοι μαθητές θα εγγραφούν για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ολοκληρώσουν τον κύκλο των σπουδών τους στο σχολείο με τα ίδια δίδακτρα τα οποία θα αρχίσουν το σχολικό έτος 2021-2022.

Η ανακοίνωση της Σχολικής Επιτροπής για τις εγγραφές των μαθητών στο Ημερήσιο Σχολείο του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν.

Στόχος αυτού του κινήτρου, όπως επεσήμανε, είναι η διασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού μαθητών και στις τάξεις του δημοτικού.

Το Ημερήσιο Σχολείο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει ως βαθμίδα προσχολικής εκπαίδευσης και κάθε χρόνο θα προστίθεται και από μια τάξη.

Το σχολείο θα παραμείνει ως δημοτικό ούτως ώστε το Γυμνάσιο οι μαθητές να μπορούν να σπουδάσουν στα προηγμένα σχολεία «Βασίλειος Σπυρόπουλος» του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Στιγμιότυπο από το Ελληνικό Φεστιβάλ της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Σχολική Επιτροπή και το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν να συγκροτήσουν τάξεις το πιο πολύ με 15 μαθητές αφ’ ενός μεν για να τηρηθούν καλύτερα τα πρωτόκολλα προστασίας από τον κορωνοϊό, αφ’ ετέρου δεν να αντιστοιχεί περισσότερος χρόνος του δασκάλου ανά μαθητή.

Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουν στην επιλογή των νηπιαγωγών και των δασκάλων, ενώ οι μισθοί τους θα πλησιάζουν τους μισθούς των δημοσίων σχολείων. Αυτό αν μη τι άλλο θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για διακεκριμένους ομογενείς που εργάζονται στα δημόσια σχολεία να εργαστούν σε ένα πολλά υποσχόμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται να εμπιστευτούν την παιδεία των παιδιών τους στο Ημερήσιο Σχολείο του Τιμίου Σταυρού καλούνται να επικοινωνήσουν στο (718) 767-2955, Fax: 718/767-5855 είτε να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες
www.holycrossgreekchurch.com
www.facebook.com/HolyCrossGreekChurchWhitestone/

Στιγμιότυπο από το Ελληνικό Φεστιβάλ της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το Ελληνικό Φεστιβάλ της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Πρώτος από αριστερά ο ΝΙκόλαος Πάππας ένας από τους εθελοντές του φεστιβάλ. του Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το Ελληνικό Φεστιβάλ της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

1 COMMENT

 1. Όπως βλέπετε ο κόσμος ανταποκρίνεται,
  όμως για να συνεχίσει δεν πρέπει ν’απαγοητεύεται
  θέλει σωστή διαχείρηση και προπάντων διαφάνεια.
  Και με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ενημερώσω
  πως ο Παγχιακός Νέας Υόρκης στην τελευταία του
  συνεδρίαση ενέκρινε ομόφωνα να ενισχύσει την
  το σχολείο του Τιμίου Σταυρού Whitestone με το
  ποσό των $ 10,000.00. Την απόφαση συνοδεύουν
  οι ευχές όλων των μελών του Ιστορικού μας
  Συλλόγου προς τους μαθητές , το εκπαιδευτικό
  προσωπικό , την διοίκηση της κοινότητας, για
  προκοπή και συνεχή πρόοδο , τα οποία επιτυγχάνονται με την ΕΝΟΤΗΤΑ την οποία ευλογεί με την κοινωνία….. του το Άγιον Πνεύμα.
  Εκ μέρους του Κοραή
  Στέλιος Τάτσης 9175776294

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.