ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ. Μάρκος εξέπληξε ευχάριστα τους Χιώτες της Αμερικής με το μαγνητοφωνημένο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα. Πρόκειται για ένα αλλιώτικο  πατρικό μήνυμα το οποίο άγγιξε τις καρδιές των Χιωτών της Νέας Υόρκης, διότι ο κ. Μάρκος με τον ποιητικό και γλαφυρό του λόγου κατάφερε αφ’ ενός μεν να τους ευχαριστήσει για την υποδοχή που του επεφύλαξαν τον περασμένο Ιούλιο, αφ’ ετέρου δε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη για την Αμερική και για τα στάση της στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα.

Ο κ. Μάρκος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» στο Upstate της Νέας Υόρκης και στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο Χιώτικο Σπίτι και σε άλλες περιοχές της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης.  

Το μήνυμα του κ. Μάρκου προς τους Χιώτες της Αμερικής διέφερε από το καθιερωμένο , το οποίο απηύθυνε στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, διότι ήταν πατρικό με όλη τη σημασία της λέξεως.

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών

Μήνυμα προς τους ομογενείς

Αδέλφια μου, Χιώτες παιδιά μου

Είναι ζωντανές ακόμη οι αναμνήσεις μου από την όμορφη και ευλογημένη επίσκεψή μου το καλοκαίρι που μας πέρασε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην πατρίδα, η οποία άνοιξε την αγκαλιά της και σα δεύτερη μάνα σας έκλεισε μέσα της, με αγάπη, φροντίδα και στοργή.

Είναι ζωντανές οι αναμνήσεις μου από το προσκύνημα που κάναμε όλοι μαζί στον ιερό ναό της Αγίας Μαρκέλλης στο Upstate της Νέας Υόρκης. Γιορτάσαμε μια δική μας Αγία, μια Αγία του τόπου μας.

Είναι ζωντανές ακόμα οι αναμνήσεις μου από τη ζεστή πίστη στον Χριστό μας και την αγάπη για την Εκκλησία μας, αλλά συγχρόνως και από την αφοσίωσή σας στην Ελλάδα, πατρίδα μας, που είδα ότι είναι μέσα στις καρδιές σας.

Οι ομογενείς, ο δήμαρχος Χίου και ο Μητροπολίτης Μάρκος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους πυροσβέστες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Γι’ αυτό δεν ήταν δυνατόν αυτές τις όμορφες ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να μη θελήσω να επικοινωνήσω, να μιλήσω ζωντανά μαζί σας, να ευχηθώ σε σας. Να σας στείλω τις Χριστουγεννιάτικες ευχές μου από τις εκκλησίες των χωριών που γεννήθηκαν οι γονείς σας, ίσως γεννηθήκατε εσείς, που βαφτίστηκαν οι γονείς σας, ίσως βαφτιστήκατε και εσείς.  

Τις εκκλησίες των χωριών και των πόλεών μας, τις οποίες επισκέπτεστε τακτικά όταν ερχόσαστε στο νησί μας. Τις εκκλησίες που η δική σας διάθεση ευποιίας κρατεί στολισμένες σαν μικρούς ουρανούς πάνω στη γη μας.

Να ευχηθώ σε σας για τη Γέννηση του Χριστού μας που γεννιέται στη Βηθλεέμ, γεννιέται στη Χίο, γεννιέται στα χωριά του νησιού μας, στα δικά σας χωριά, γεννιέται στις καινούργιες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γεννιέται στην καινούργια σας πατρίδα.

Από αριστερά ο Μητροπολίτης Μάρκος, ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιάννης Κοντολιός, ο δήμαρχος Χίου Μιχάλης Βουρνούς και ο π. Βασίλειος Λούρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Γεννιέται στην καρδιά μου, γεννιέται στις δικές σας καρδιές. Και μαζί με αυτές τις Χριστουγεννιάτικες ευχές, ευχές και για τον καινούργιο χρόνο, που το χέρι του Χριστού μας δωρίζει στην ανθρωπότητα, δωρίζει στη Χίο, δωρίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δωρίζει σε σας, δωρίζει και σε μας. Εναν χρόνο γεμάτο από την ευλογία του Χριστού που θα χαρίσει στον κάθε έναν και στην καθεμιά από εσάς, στις οικογένειές σας, στα παιδιά σας, στους φίλους σας, στους συνεργάτες σας την ευλογία ουρανού. Θα χαρίσει αγάπη , θα χαρίσει υγεία, θα χαρίσει ειρήνη, θα χαρίσει πρόοδο, θα χαρίσει ευημερία, θα χαρίσει προκοπή.

Έναν χρόνο που θα δείτε τις προσπάθειές σας να δικαιώνονται και θα καμαρώνετε γι’ αυτά τα οποία με τον κόπο σας και με την σκέψη σας φτιάξατε.

Μπορεί τούτες τις ημέρες να μην είμαι ακριβώς δίπλα σας και να μην είστε ακριβώς δίπλα μου, όμως η επικοινωνία αυτή μαζί με την προσευχή μου για σας μας φέρνει πάρα πολύ κοντά.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ευάγγελος Καββάδας, π. Απόστολος Λάρδας, Κούλα Καλογερά, Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, Νικόλαος Μιχαλιός Μάρκος Μαρινάκης και Μανώλης Βουρνούς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Γιορτάζουμε μαζί τα Χριστούγεννα, στις αγίες τράπεζες τις δικές μας εμείς, στους ιερούς ναούς τους δικούς σας εσείς. Γιορτάζουμε μαζί τα Χριστούγεννα με την ευλογία του Χριστού που γεννιέται και η οποία ξεκινά από την Ανατολή, όπου βρίσκεται το νησί μας, η πατρίδα μας, το νησί σας η πατρίδα σας και φτάνει μέχρι τη Δύση, φτάνει μέχρι εσάς.

Ευλογημένα και χαρούμενα Χριστούγεννα μέσα στην ομορφιά που ο Χριστός θέλει στη ζωή μας. Ευλογημένη και χαρούμενη καινούργια χρονιά μέσα στο φως που ο Χριστός στέλνει στη ζωή μας.

Να είσαστε πάντοτε καλά, να σας βλέπουμε τακτικά στον τόπο μας, στον τόπο σας, να χαιρόμαστε και να καμαρώνουμε για την πρόοδό σας. Γιατί εσείς είστε η παρουσία της πατρίδας μας στη μεγάλη, φιλική, αγαπημένη σύμμαχο χώρα μας.

Είσαστε η παρουσία της πατρίδας μας σε μια χώρα, την οποία αυτή τη στιγμή οφείλω να ευχαριστήσω, γιατί οι δηλώσεις των θεσμικών εκπροσώπων της εδώ στην Ελλάδα τούτες τις ημέρες υποστήριξαν τα δίκαια του ελληνισμού.

Ευλογημένα Χριστούγεννα, ευλογημένη χρονιά. Έλληνες, Χιώτες, Αμερικάνοι, πολίτες όλου του κόσμου, πολίτες της γης με την ευχή του Χριστού που γεννιέται να αξιωθούμε να γίνουμε και πολίτες του παραδείσου, πολίτες του Ουρανού.

Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Δημήτριος Μουτάφης, Τζέιμς Παντελίδης, Στυλιανός Ζερβούδης, Μητροπολίτης Μάρκος, Μανώλης Βουρνούς, π. Βασίλειος Λούρος και Νίκος Πουλής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.