ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δάκρυσαν και πόνεσαν τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, όσο και οι ομογενείς που το πρωί της Τρίτης, 7 Σεπτεμβρίου 2021, επισκέφθηκαν την «Κιβωτό του Αιγαίου», στο Αίπος της Χίου, διότι η υποδοχή και η ίδια η φιλοξενία είχε ως πρωταγωνιστές τον ιδρυτή της «Κιβωτού» π. Αντώνιο Παπανικολάου, τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα και τα στελέχη του.

Η υποδοχή ήταν εντυπωσιακή, καθώς τα παιδιά δώριζαν στον Αρχιεπίσκοπο από ένα λουλούδι και συνάμα συντείνονταν με υπερηφάνεια.

Αμέσως μετά μετέβησαν στην πλατεία της Κιβωτού όπου η παιδική χορωδία με την συνοδεία πιάνου ερμήνευε διάφορα άσματα και εισήγαγε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους στο δρώμενο που θα ακολουθούσε και που αν μη τι άλλο περιέγραφε το δράμα των προσφυγόπουλων και των παιδιών που για διάφορους λόγους υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την οικογενειακή τους στέγη και να βρουν θαλπωρή στην Κιβωτό και το έργο της οργάνωσης.

Τα παιδιά της Κιβωτού ενώ υποδέχονται με λουλούδια τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην υποδοχή παραβρέθηκε και ο γενικός Γραμμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χυσουλάκης, ο οποίος συνομίλησε τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο και τους ομογενείς, όσο και με τον ίδιο τον π. Αντώνιο Παπανικολάου.

Ο ιδρυτής της Κιβωτού π. Αντώνιο Παπανικολάου καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τους ομογενείς και εστίασε την προσοχή του στον ρόλο της Κιβωτού Αιγαίου και των υπολοίπων παραρτημάτων για την θεραπεία των πληγών των παιδιών και για την μόρφωση και διαπαιδαγώγησή του, καθώς επίσης και στην βοήθεια που παρέχουν στις μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν πράγματι ανάγκη.

Η παράσταση των παιδιών της Ακαδημίας ήταν άκρως συγκινητική και το ακροατήριο δάκρυσε, πόνεσε και ενθυμήθηκε τις δικές τους εμπειρίες ως πρόσφυγες στις νέες τους πατρίδες, αλλά και ως μετανάστες με πενταροδεκάρες στην τσέπη και με μια βαλίτσα γεμάτη όνειρα μετέβησαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και αξιώθηκαν να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την παράσταση των παιδιών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μεταξύ αυτών υπήρχαν και άτομα που έχουν ήδη προσφέρει τον οβολό τους για την ενίσχυση της Κιβωτού του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Ιερσεης, Σάββας Τσίβικος, επί προεδρίας του οποίου διοργανώθηκε η μεγαλειώδης συναυλία με στόχο να ευεργετήσει την «Κιβωτό» και άλλους οργανισμούς.

Ο Αρχιεπίσκοπος εμφανώς συγκινημένος έβγαλε το πετραχήλι και το καλυμμαύχι,  κάθισε ανάμεσα στα παιδιά και μίλησε για την εμπειρία που έζησε ως πρόσφυγας, μόλις 10 χρονών, φεύγοντας με τους γονείς και τα αδέλφια του από την Κωνσταντινούπολη για την Ελλάδα.

Και ζήτησε από τα παιδιά να είναι περήφανα γιατί δεν είναι οι υπαίτιοι της κατάστασής τους, αφού πληρώνουν τις αμαρτίες των μεγάλων. «Δεν σας λυπόμαστε, σας ντρεπόμαστε», είπε χαρακτηριστικά στα παιδιά ο κ. Ελπιδοφόρος, ενώ σημείωσε πως τα πληγωμένα παιδιά είναι αυτοί που γίνονται μεγάλοι και πραγματικοί ηγέτες.

«Βλέπω μια αετοφωλιά, από την οποία θα βγείτε σαν αετόπουλα να κατακτήσετε τον κόσμο», τόνισε προς τα παιδιά της «Κιβωτού», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος.

Στιγμιότυπο από την παράσταση των παιδιών της Κιβωτού Αιγαίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος και οι ομογενείς σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τη παιδιά της Κιβωτού Αιγαίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.