ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ. Ο έρανος για τους πυρόπληκτους της Αττικής, της Ευβοίας και των υπολοίπων περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου, καθώς επίσης και τα θυρανοίξια του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στο «Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα της Χίου.

Η ομιλία έλαβε χώρα κατά την διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στην οποία παραβρέθηκαν σημαίνουσες προσωπικότητες της Χίου, καθώς επίσης ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, ο γερουσιαστής του Ροντ Άϊλαντ και συνάμα πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Λεωνίδας Ραπτάκης και οι ομογενείς που διοργάνωσαν το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου στην Χίο.  

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης στον λόγο του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αποτελεί  μεγάλη  τιμή και  χαρά για μας η  έλευση του Σεβασμιότατου Αρχιεπίσκοπου Αμερικής .κ.κ. Ελπιδοφόρου. Είμαστε υπερήφανοι για την μεγάλη του  αγάπη προς τους συμπατριώτες του στα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου και για το ενδιαφέρον και την στήριξή του στα ζητήματα  που απασχολούν το Ορθόδοξο ποίμνιο των νήσων. Αποδίδουμε τον δέοντα σεβασμό και λαμπρότητα ως οφείλουμε, σε αυτήν την εξέχουσα προσωπικότητα της Ορθοδοξίας».

Στιγμιότυπο από την ομιλία του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Μουντζούρης αναφέρθηκε και στον ρόλο του «Σπιτιού της Μαρίας», καθώς επίσης στην πρωτοβουλία αξιοποίησης του Λωβοκομείου και στα άλλα έργα που έχουν δρομολογηθεί είτε βρίσκονται εν εξελίξει στην Χίο.

Ο Νίκος Τσάκος αναφέρθηκε στην αποστολή του Ιδρύματος της αείμνηστης αδελφή του και τόνισε ότι αποτελεί το σπίτι της ελπίδας γιατί έχει προσφέρει την δυνατότητα σε πάνω από εκατό παιδιά να χτίσουν τα όνειρά τους και να επιδιώξουν την αριστεία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής και στις καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές και στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη για την προστασία του περιβάλλοντος και μεταξύ άλλων τόνισε ότι  «η μόλυνση και η προσβολή του περιβάλλοντος είναι ηθική αμαρτία αφού εάν δεν σέβεσαι το δημιούργημα του θεού δεν σέβεσαι ούτε τον ίδιο το Θεό».

Στιγμιότυπο από την προσφώνηση του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφέρθηκε και στη σπουδαιότητα της αναδάσωσης, αλλά και στην ανάγκη παροχής βοήθειας στους πυρόπληκτους και ανακοίνωσε ότι η  Αρχιεπισκοπή Αμερικής, με την συμβολή των πιστών της συνέλεξε και θα διαθέσει το ποσό του 1.000.000 δολαρίων για τους πυρόπληκτους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις σχέσεις των Χιωτών και  δη των ναυτικών με τον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε ολοσχερώς την αποφράδα ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τόνισε ότι δύο δεκαετίες μετά και συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου 2021 ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος θα τελέσει τα θυρανοίξια και ότι το ερχόμενο Πάσχα θα τελεστεί η πρώτη Θεία Λειτουργία.

Τόνισε επίσης ότι τα εγκαίνια και η λειτουργία του ναού συμπίπτουν με την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.  

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με το ζεύγος Νίκου Τσάκου και Σίλιας Κριθαριώτη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν: Ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ Μάρκος, Ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Γιάννης Χρυσουλάκης, η μητέρα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Νάντια Λαμπρυνιάδη, ο Νίκος Τσάκος με την σύζυγό του Σίλια Κριθαριώτη ,ο Χιώτης Ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, ο π. Αντώνιος της Κιβωτού του Κόσμου, η εκδότρια Αλεξάνδρα Βοβολίνη Λασκαρίδου, η συγγραφέας Μαρίλη Γλύπτη Κανελλάκη, η Νινέττα Βαφειά, ο Αλεξανδρος Ζύμνης, η Φωτεινή και ο Νίκος Φαφαλιός, ο Γιαννης Μαυρής , οι εφοπλιστές Αναστάσης και Μαρίτα Μαργαρώνη, ο Γιάννης και η Ελένη Ψαρά, η Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη, η καθηγήτρια ΕΜΠ, Τόνια Μωροπούλου και άλλοι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.