Ελπιδοφόρος και υπουργός Παιδείας έκαναν λόγο για νέα εποχή για την Ελληνική Παιδεία στις ΗΠΑ

Οι κεντρικοί ομιλητές της τηλεδιάσκεψης. Πάνω, ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, αριστερά και ο Δρ. Κουλαρμάνης. Στην δεύτερη σειρά ο καθηγητής Περικλής Μήτκας και η Νίκη Κεραμώς, ενώ κάτω ο Αρχιεπίσκοπος και η Αθηνά Κρομμύδα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής Περικλής Μήτκας μιλώντας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με εκπαιδευτικούς από όλη την επικράτεια έκαναν λόγο για μια νέα εποχή για την ελληνική παιδεία και την Ελληνομάθεια στις ΗΠΑ και την απέδωσαν σε τέσσερα γεγονότα.

Το πρώτο αφορούσε την επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, κ. Κεραμέως τον περασμένο Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, το δεύτερο αφορούσε τον διορισμό του νέου διευθυντή Παιδείας, Δρα Αναστασίου Κουλαρμάνη, το τρίτο την σύγκλιση του 1ου Συνεδρίου για το Μέλλον της Ελληνικής Παιδείας που συνήλθε τον περασμένο Νοέμβριο στον Άγιο Νικόλαο στο Φλάσινγκ και το τέταρτο με την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ελληνική Παιδεία με πρόεδρο την Αθηνά Κρομμύδα.

Η τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στη Βόρεια Αμερική – Μια νέα εποχή, μια νέα αρχή», έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου, 2 Μαϊου 2020 και έληξε χωρίς ερωτοαπαντήσεις.

Ο βοηθός διευθυντή Παιδείας, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της τηλεδιάσκεψης καλωσόρισε τους ομιλητές και τους εκπαιδευτικούς και τόνισε ότι την τηλεδιάσκεψη την παρακολουθούν 186 εκπαιδευτικοί.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Νίκη Κεραμέως

Αν και η τηλεδιάσκεψη έλαβε χώρα επτά μήνες μετά την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ, κ. Νίκης Κεραμέως, εν τούτοις δεν έγινε καμιά αναφορά στα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος τόσο κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο Λύκειο της Αστόριας, όσο και στις συναντήσεις που είχε με τους εκπαιδευτικούς και την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Η κ. Κεραμέως επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για την επανίδρυση του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ελληνική Παιδεία και ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την πολύ σημαντική προσπάθεια που γίνεται στην Αμερική για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού και τόνισε ότι η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να συνδράμει την προσπάθεια για την ενίσχυση της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του σχολείου τσάρτερ “Odyssey Charter School”.

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος καλωσόρισε την κ. Υπουργό και τόνισε ότι η παρουσία της αποτελεί ένδειξη ενδιαφέροντος όχι μόνο της ιδίας αλλά και προσωπικά του Πρωθυπουργού για τα θέματα Ελληνομάθειας.

Ανέφερε ότι η Αρχιεπισκοπή παίρνει στα σοβαρά το θέμα της Ελληνικής Παιδείας και τόνισε ότι «στο τέλος θα γίνει ο απολογισμός και τότε θα μπορώ να καυχιέμαι».

«Τώρα όμως καυχιέμαι για τη θυσία των συνεργατών μου οι οποίοι δέχθηκαν να αναλάβουν τις θέσεις αυτές στο Γραφείο Παιδείας, στο οποίο όταν ανέλαβα την Αρχιεπισκοπία, διαπίστωσα μια υποστελέχωση, μια δυσλειτουργία και μια συσσώρευση χρόνιων προβλημάτων», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος και εστίασε την προσοχή του στην στελέχωση του Γραφείου Παιδείας και στην σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας και την ανάληψη της προεδρίας από την πρώην διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος, κ. Αθηνά Κρομμύδα.

Τέλος, συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς γιατί «παρόλη την περιφρόνηση και αδιαφορία που υπήρχε μέχρι τώρα για την Ελληνομάθεια και τα Ελληνικά μας σχολεία, πάλεψαν με πάθος, με πείσμα, με αγάπη, με αυτοθυσία και κράτησαν τα σχολεία μας, κράτησαν την Ελληνομάθεια».

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας Αθηνά Κρομμύδα.

Ιδανικοί πρεσβευτές

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου Αθηνά Κρομμύδα ευχαρίστησε την κ. υπουργό Παιδείας και τόνισε ότι η παρουσία της δίνει την αίσθηση και την πεποίθηση ότι «η γενέτειρα είναι στο πλευρό μας».

«Η Ελλάδα είναι κοντά μας, μαζί μας και ότι θα συνεχίσει να είναι ενεργά και δυναμικά κοντά μας. Το αξίζει ο Ελληνισμός της Αμερικής, το αξίζει η Ομογένεια», πρόσθεσε η κ. Κρομμύδα.

Αναφερόμενη στην αποστολή των εκπαιδευτικών επεσήμανε ότι «επιτελούν ένα γιγάντιο έργο, ταγμένοι στη διαφύλαξη και τη διαιώνιση των Ελληνοχριστιανικών ιδεωδών», ότι «δημιουργούν και προσφέρουν στην κοινωνία νέους όχι μόνο προικισμένους με ελληνική συνείδηση και κατάρτιση, όχι μόνο φορείς και πολλαπλασιαστές των οικουμενικών μας αξιών, αλλά και ιδανικούς πρεσβευτές της Ελλάδας στην Αμερική».  

Ο διευθυντής Παιδείας, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης.

Ο διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την παρουσία της υπουργού και εστίασε την προσοχή του στα διαδικτυακά σεμινάρια που θέσπισαν πρόσφατα λέγοντας ότι μέσω αυτών μπορούν να ενώσουν όλους τους εκπαιδευτικούς ανά την Αμερική, γιατί μαζί μπορούμε να φτιάξουμε κάτι πιο όμορφο, κάτι πιο δυναμικό.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής Περικλής Μήτκας.

Περικλής Μήτκας

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής Περικλής Μήτκας ο οποίος ήταν και ο κεντρικός εισηγητής αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί για την διδασκαλία της της ελληνικής γλώσσας και έκανε λόγο για μια  νέα εποχή.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας εστιάστηκε στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, στις προσπάθειες που καταβάλλουν για συνεργασία και την δημιουργία τμημάτων στην Αμερική, καθώς επίσης και στο ελληνικό πρόγραμμα του σχολείου τσάρτερ «Οδύσσεια» στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουέαρ.

Ο βοηθός διευθυντού Παιδείας, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος.
Ο βοηθός διευθυντού Παιδείας, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.