ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο περικαλλής ναός της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ το πρωί της Παρασκευής ήταν πιο λαμπερός από ποτέ. Τα λαμπερά πρόσωπα των διακοσίων περίπου μαθητών του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου του Μπρονξ, των δασκάλων και του διευθυντή Τζον Ατάνα καθιστούσαν πιο μαγευτική την εικόνα και ενέπνεαν αισιοδοξία για το μέλλον του αρχαιότερου Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης και της ίδιας της μεγαλωνύμου κοινότητας.

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι περίμεναν με υπομονή και με έκδηλη την χαρά την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου για τον καθιερωμένο αγιασμό με την ευκαιρία της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους 2021-2022.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ο οποίος εκπροσωπούσε το Γραφείο Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης και ο διάκονος Βαρθολομαίος και τους υποδέχτηκαν ο νέος ιερατικός προϊστάμενος, π. Βασίλειος Λούρος, ο διευθυντής και οι ηγέτες της κοινότητας. Δύο μαθήτριες τον καλωσόρισαν και του δώρισαν μια ανθοδέσμη.

Ο Αρχιεπίσκοπος ενώ μοιράζει δώρα στα παιδιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τον αγιασμό και ευχήθηκε επιτυχίες στη νέα σχολική χρονιά.

Αν και ο κ. Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά το σχολείο με την ευκαιρία της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους, εν τούτοις είναι η δεύτερη φορά που τέλεσε τον αγιασμό. Κι αυτό διότι πέρσι λόγω της πανδημίας δεν τέλεσε τον αγιασμό, αλλά επισκέφθηκε μία – μία όλες τις αίθουσες και συνομίλησε με τους δασκάλους και το προσωπικό.

Ο φετινός αγιασμός είναι και ο πρώτος για τον νέο ιερατικό προϊστάμενο της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ, π. Βασίλειο Λούρο που προέρχεται από την μεγαλώνυμη κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και ο οποίος έχει θέσει ψηλά τον πήχη για την αναβάθμιση του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου.

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρονξ είναι ένα από τα αρχαιότερα Ημερήσια σχολεία των ΗΠΑ και το μοναδικό ημερήσιο σχολείο στην κομητεία του Μπρονξ και η φετινή χρονιά είναι ιστορική καθώς θα γιορτάσει την 110η επέτειο της ιδρύσεώς του. Το σχολικό κτίριο είναι άρτια συντηρημένο και πεντακάθαρο και καθώς ανεβαίνεις τα σκαλιά αισθάνεσαι ότι εισέρχεσαι σε ένα μπουτίκ σχολικό ίδρυμα. 

Το σχολείο αριθμεί πάνω από 150 μαθητές οι οποίοι είναι προνομιούχοι, διότι η αναλογία δασκάλου μαθητή είναι μικρότερη του 1 έναντι 5.

Στιγμιότυπο από τον αγιασμό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστετρά, ο αρχιδιάκων Διονύσιος Παπίρης, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Βασίλειος Λούρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τον αγιασμό στον ναό της Ζωοδόχου Πηγής Μπρονξ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μαθητές και οι δάσκαλοι ενώ παρακολουθούν τον αγιασμό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μαθήτριες ενώ υποδέχονται τον Αρχιεπίσκοπο., κ. Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.