ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο φιλέλληνας πρόεδρος του Συλλόγου του Μπόουλινγκ Γκριν (Bowling Green Association) Άρθουρ Πίκολο (Arthur Piccolo) αμέσως μετά την τελετή έπαρσης της γαλανόλευκης στο Μπόουλινγκ Γκριν στις 24 Μαρτίου 2021 άρχισε τις επαφές με φίλους ομογενείς προκειμένου να ξεκινήσουν από κοινού μια εκστρατεία για την εγκατάσταση δύο ιστών, καθώς επίσης και την επιγραφή «Ελληνορθόδοξος Ναός» στην πρόσοψη του υπό ανοικοδόμηση ιστορικού Ελληνορθόδοξου Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, όπως αποκαλούσαμε το Παγκόσμιο Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης τα πρώτα χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Τα περισσότερα έργα του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου έχουν ήδη ολοκληρωθεί και η περιοχή έχει ήδη παραδοθεί στους Νεοϋορκέζους και στους τουρίστες. Οι εργασίες για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων οι εξωτερικές εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εν όψει της 20ής επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο κ. Πίκολο μέσω βίντεο και ηλεκτρονικών μηνυμάτων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απουσία των δύο ιστών που είχε και ο ίδιος ο ιστορικός ναός καθώς επίσης και για την επιγραφή της ταυτότητας του ναού στην πρόσοψη.

«Εγώ δεν είμαι Έλληνας Ορθόδοξος, αλλά πιστεύω πως ουδείς έχει το δικαίωμα να στερήσει την ελληνική ταυτότητα από τον υπό κατασκευή ναό», δήλωσε στις «Αναμνήσεις» ο κ. Πίκολος ο οποίος πιστεύει ότι η απάλειψη των συμβόλων εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του κυβερνήτη Άντριου Κουόμο για  την μετατροπή του ναού σε έναν χώρο λατρείας χωρίς ταυτότητα και στον οποίο να προσεύχονται όλοι ασχέτως θρησκευτικών πεποιθήσεων και γενικότερα του πιστεύω τους.

Ο κ. Πίκολο πρότεινε μάλιστα οι εκδηλώσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2021 να ξεκινήσουν από το Μπόουλινγκ Γκριν με την τελετή έπαρσης της γαλανόλευκης στο Μπόουλινγκ Γκριν, διότι  επί της Οδού Μόρις προ ενός και πλέον αιώνα άρχισε την δράση η κοινότητα του Αγίου Νικολάου  και εν συνεχεία να μεταβούν στο προαύλιο του νεόδμητου Αγίου Νικολάου να τελέσουν το καθιερωμένο μνημόσυνο για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Ντίνος Ράλλης, ο οποίος μαζί με τον Θεόδωρο Παυλάκο και τον Ντένη Λυμπεράτο έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην δωρεά και τοποθέτηση δεύτερου ιστού στο Πάρκο του Μπόουλινγκ Γκριν μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία του κ. Πίκολο έχει ήδη αγκαλιαστεί από πολλούς ομογενείς και ότι απαιτείται οι οργανωμένοι φορείς και κυρίως η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης να αγκαλιάσουν αυτή την εκστρατεία, ούτως ώστε η γαλανόλευκη να κυματίζει δίπλα στην αστερόεσσα στο προαύλιο του ναού του Αγίου Νικολάου.

Στο βήμα ο Άρθουρ Πίκολο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Πίκολο κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή έπαρσης της σημαίας για την 200ή επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι ο ιστός της Ομοσπονδίας αποτελεί από μόνος του ένα θαύμα, αφ’ ενός μεν διότι χρειάστηκε αγώνας τριών και πλέον ετών για να εξασφαλίσουν την άδεια από τη Υπηρεσία Παρκών, αφ’ ετέρου δε, διότι σε μια εβδομάδα συγκεντρώθηκε το ποσό των $15.000 δολαρίων, τοποθετήθηκε ο ιστός και στις 28 Μαρτίου 1996 έλαβε χώρα και η πρώτη τελετή έπαρσης της σημαίας.

Η εγκατάσταση του ιστού στο Bowling Green έγινε τη νύχτα της 28ης Μαρτίου 1996, ώστε να γίνει κανονικά το πρωί η πρώτη έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στη Wall Street για τον εορτασμό της 175ης επετείου από την έναρξη της Επανάστασης.

Ο κ. Πίκολο επεσήμανε ότι η Υπηρεσία των Παρκών προσπάθησε να αφαιρέσει την αφιερωματική πλάκα από τον ιστό της Ομοσπονδίας, αλλά ένεκα της σθεναρής και οργανωμένης αντίδρασης της ομογένειας επανήλθε η πλάκα και θα παραμείνει εκεί για να καταμαρτυρά στον αιώνα τον άπαντα την προσφορά της ομογένειας στον Δήμο και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

«Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και για τον Άγιο Νικόλαο», κατέληξε ο κ. Πίκολο.

- Advertisement -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.