ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλούσια σε συγκινήσεις και με πολλαπλά μηνύματα για τους αγώνες των Ελλήνων και των Αποδήμων για την Ελευθερία της Ελλάδας ήταν η τελετή έπαρσης της σημαίας που έλαβε χώρα σήμερα, Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2021, στο ιστορικό πάρκο του Μπόουλινγκ Γκριν στο Μανχάταν.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και κατά κοινή ομολογία ήταν άρτια διοργανωμένη και οι συγκινήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη.

Εφέτος για πρώτη φορά μετά από δύο περίπου δεκαετίες δεν παρέστη το Άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, λόγω της αναβολής λόγω της πανδημίας της παρέλασης της ομογένειας στην Πέμπτη Λεωφόρο.

Την παράσταση έκλεψε το χορευτικό του Ημερήσιου Σχολείου «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν το οποίο υπό την διεύθυνση της διευθύντριας του Απογευματινού Σχολείου Ελευθερίας Οίκουτα και του μουσικο – χοροδιδασκάλου Κωνσταντίνου Στεργιούλη ερμήνευσαν τραγούδια, παραδοσιακούς χορούς και το Συρτάκι.

Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, οι ιερείς, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, π. Γεράσιμος Μακρής και π. Γεώργιος Καζούλης, ο αρχιδιάκων Διονύσιος Παπίρης και ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής, οι γενικοί Πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, αντίστοιχα, η πρόξενος της Ελλάδας Λάνα Ζωχιού,ο ύπατος αντιπρόεδρος της AHEPA Δημήτριος Κόκοτος, ο υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Φερνάντο Ματέο, η πρόεδρος της Atlantic Bank και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Νάνσυ Παπαϊωάννου, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, Ελένη Ψαρά, καθώς επίσης και άλλοι εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτριος Καλαμαράς, ο οποίος προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο για προσευχή και κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης.

Από αριστερά διακρίνονται οι Λου Κάτσος, π. Ευαγόρας Κωνταντινίδης, Φερνάντο Ματέο και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά έγινε η παρουσίαση των σημαιών, ενώ η Κωνσταντίνα Σιώκη ερμήνευσε τον αμερικανικό ύμνο και η Βενετία Γαρυφάλλου έψαλε τον εθνικό ύμνο. Ακολούθησε η έπαρση της αστερόεσσας στον ιστορικό ναό του πάρκου και της γαλανόλευκης στον ιστό που προ 25 ετών δώρισε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στο Πάρκο του Μπόουλινγκ Γκριν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου του Μπόουλινγκ Γκριν Άρθουρ Πίκολο επεσήμανε ότι ο ιστός της Ομοσπονδίας αποτελεί από μόνος του ένα θαύμα, αφ’ ενός μεν διότι χρειάστηκε αγώνας τριών και πλέον ετών για να εξασφαλίσουν την άδεια από τη Υπηρεσία Παρκών, αφ’ ετέρου δε, διότι σε μια εβδομάδα συγκεντρώθηκε το ποσό των $15.000 δολαρίων, τοποθετήθηκε ο ιστός και έλαβε χώρα και η πρώτη τελετή έπαρσης της σημαίας.

Ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Θεόδωρος Παυλάκος και ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Ντίνος Ράλλης, οι οποίοι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην κινητοποίηση της ομογένειας για την εξασφάλιση του προαναφερόμενου ποσού επεσήμαναν ότι ο ιστός αποτελεί από μόνος του ένα μνημείο της προσφοράς της ομογένειας στον δήμο της Νέας Υόρκης και ότι στον εν λόγω ιστό ανυψώνουν τις σημαίες τους και άλλες εθνικές ομάδες που διαβιούν στις πέντε κομητείες της Νέας Υόρκης.

Σε πρώτο πλάνο ο μόλις πέντε ετών Στέφανος Παπαγερμανός, ο νεώτερος που φορούσε με καμάρι την παραδοσιακή ενδυμασία και ο οποίος έκλεψε την παράσταση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο γενικός  Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του εορτασμού των επετείων και εστίασε την προσοχή στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας κάλεσε τους παρισταμένους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού και εστίασε την προσοχή του στα διαχρονικά μηνύματα της ελληνικής επανάστασης και στην συμβολή της ομογένειας.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του συμπροέδρου της Επιτροπής Παρελάσεως Λου Κάτσου, του ύπατου αντιπροέδρου της ΑΗΕΠΑ, Δημήτρη Κόκοτου, του προέδρου της Ομοσπονδίας Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και της Μις Ελληνικής Ανεξαρτησίας , Δέσποινας Αναστασίου.

Στο βήμα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σαμ Τσέκουα ο οποίος κατάγεται από την Νιγηρία και εξέπληξε το ακροατήριο με τα άψογα ελληνικά του και με την αγάπη του για την Ελλάδα.  

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συνεχάρη τον Σαμ Τσέκουα για την εμπνευσμένη ομιλία του και ανέπεμψε την προσευχή.  

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Μπάρδης, Δέσποινα Αναστασίου, Θεόδωρος Παυλάκος, Δημήτρης Καλαμαράς, Λου Κάτσος και Ντίνος Ράλλης Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο Άρθουρ Πίκολο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Θεόδωρος Παυλάκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Ντίνος Ράλλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα η Μις Ελληνική Ανεξαρτησία, Δέσποινα Αναστασίου, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Σαμ Τσέκουα, στο βήμα, Λου Κάτσος, Δημήτριος Καλαμαρά και αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο Κλεάνθης Μεϊμάρογλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μαθητές του Ημερήσιου Σχολείου “Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή”, οι οποίοι έκλεψαν την παράσταση. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.