Εξασθενεί η φρενίτιδα συναλλαγών που τροφοδότησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

0
Χρηματιστής εν ώρα εργασίας.

NEA YORKH. (APE – MPE) Η φρενίτιδα συναλλαγών που τροφοδοτήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε σήμερα να εξασθενεί ενώ η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν συγκάλεσε σύσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρότερη ρύθμιση των αγορών για κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), μικροεπενδυτές και χρηματιστηριακές εταιρίες.

Η μαζική αγορά από ερασιτέχνες traders τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει οδηγήσει σε ακραίες διακυμάνσεις τιμών σε μετοχές εταιριών, για τις οποίες οι διαχειριστές μεγάλων αμερικανικών κεφαλαίων στοιχημάτιζαν ότι θα υποχωρούσαν, μεταξύ των οποίων η εταιρία λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών GameStop και η εταιρία λειτουργίας κινηματογράφων AMC Entertainment.

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της GameStop, που την περασμένη εβδομάδα σκαρφάλωσαν έως τα 483 δολάρια, χάρη σε αναρτήσεις στο δημοφιλές φόρουμ του ιστότοπου Reddit, το WallStreetBets, ‘ξεφούσκωσαν’ αυτή την εβδομάδα υποχωρώντας στα 90 δολάρια καθώς δωρεάν πλατφόρμες συναλλαγών, μεταξύ των οποίων και η Robinhood, επέβαλαν περιορισμούς στις αγορές.

Οι μετοχές αντέστρεψαν την αρχική τους πτώση, καταγράφοντας άνοδο 11% στην προσυνεδριακή τους διαπραγμάτευση σήμερα, με τις μετοχές της AMC να ενισχύονται κατά 7,8%. Οι εισηγμένες στη Φρανκφούρτη μετοχές της GameStop συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, σημειώνοντας απώλειες 24% έως τις 12.30 ώρα Ελλάδας.

Το ασήμι, που την Δευτέρα κατέγραψε πρόσκαιρο άλμα καθώς το πολύτιμο μέταλλο συγκέντρωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον μικροεπενδυτών, σταθεροποιήθηκε περίπου 10% κάτω από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδά του.

Η επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) , που είναι αρμόδια για τη ρύθμιση των αγορών, θα συναντηθεί με τη Γέλεν και τους επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC), πιθανόν αύριο, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.

Η Γέλεν έχει ζητήσει να συζητήσουν την πρόσφατη μεταβλητότητα και κατά πόσο οι συναλλαγές ήταν συμβατές με τη θεμιτή και αποτελεσματική λειτουργία των αγορών.

Δεν ήταν σαφές εάν η συνάντηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κάποια μέτρα, αλλά οι ειδικοί αναμένουν ότι το βάρος θα πέσει επίσης στο μεγαλύτερο από ποτέ ρόλο που διαδραμάτισαν παράγοντες, όπως τα hedge funds, στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ οι μικροεπενδυτές ετοιμάζονται για αναμέτρηση.

Η συμμετοχή μικροεπενδυτών στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει σημειώσει έκρηξη τον τελευταίο χρόνο, καθώς ο συνδυασμός των lockdowns, της μεταβλητότητας της αγοράς και των μέτρων στήριξης της οικονομίας τροφοδότησαν μια παγκόσμια φρενίτιδα ημερήσιων συναλλαγών.

Το φαινόμενο αυτό έχει οδηγήσει χρηματιστηριακούς δείκτες, από τη Νέα Υόρκη έως τη Σεούλ, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και έχει ενισχύσει τις τιμές περιουσιακών στοιχείων, από κρυπτονομίσματα έως μετοχές που μόλις έχουν εισαχθεί στην αγορά.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.