ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος το πρωί της Κυριακής, 26 Ιουνίου 2022, κατά την διάρκεια του κηρύγματός του στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ αναφέρθηκε στον οικογενειακό χαρακτήρα που χαρακτηρίζει την εν λόγω κοινότητα και κάλεσε τους γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους να γίνουν κληρικοί και να υπηρετήσουν στον αμπελώνα του Κυρίου.

Η αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα τρεις ημέρες πριν τα ονομαστήρια της κοινότητας και ο ιερός ναός είχε πλημμυρίσει από ευλάβεια και κατάνυξη. Οι γονείς και οι παππούδες με τα παιδιά και εγγόνια τους παρακολούθησαν την αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του κ. Ελπιδοφόρου και βοηθούμενου υπό του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας, π. Ιακώβου Ροδίτη, του Αρχιδιάκονου, Διονυσίου Παπίρη και του διακόνου, Μιχαήλ Γιαβρή.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία των μαθητών του Κατηχητικού Σχολείου, οι οποίοι προσέφεραν μια πολύχρωμη ανθοδέσμη στον Αρχιεπίσκοπο και έλαβαν ως αντίδωρο την καρφίτσα για τα 100 χρόνια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, η οποία θα διανεμηθεί και στους αντιπροσώπους από όλη την επικράτεια που θα συμμετάσχουν στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση, η οποία θα συνέλθει στη Νέα Υόρκη από την ερχόμενη Κυριακή 3 Ιουλίου 2022 έως και την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας π. Ιάκωβος Ροδίτης, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη, καθώς παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα ένεκα της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης βρήκε τον χρόνο και κατέδειξε την «πραγματική αγάπη του, για την Εκκλησία μας». «Σεβασμιότατε, από τότε που μου αναθέσατε τα ποιμενικά καθήκοντα αυτής της Ενορίας έχει παρέλθει ενάμισης χρόνος. Και θέλω, για άλλη μία φορά, να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευκαιρία που μου δώσατε να είμαι λειτουργός ιερεύς εδώ, στον Άγιο Πέτρο. Πιστεύω ότι είμαστε από τις καλύτερες ενορίες της Αρχιεπισκοπής μας, αν και νεότερη και μικρότερη σε αριθμό μελών σε σχέση με άλλες», επεσήμανε ο π. Ιάκωβος.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια προεξήρχε του Μεγάλου Εσπερινού που τελούνταν την παραμονή της εορτής των Αγίων Πέτρου και Παύλου αναφέρθηκε στον Άγιο Πέτρο καθώς η εν λόγω κοινότητα είναι η μόνη που είναι αφιερωμένη μόνο στον Άγιο Πέτρο.

«Ο Ιησούς Χριστός πήγε στους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας και τους είπε ελάτε και ακολουθήστε με. Λίγα λόγια, απλά: Εγώ θα σας κάνω «ψαράδες ανθρώπων». Μη νομίζετε ότι κατάλαβαν πολλά οι Απόστολοι. Τι θα πει «ψαράδες ανθρώπων»; Αλλά, είχαν καθαρή καρδιά. Και όταν έχεις καθαρή καρδιά, Τον ακούς. Δεν καταλαβαίνεις πολλά, αλλά έχεις εμπιστοσύνη. Καταλαβαίνεις ποιος είναι απέναντί σου και ότι σου λέει κάτι σημαντικό. Και άφησαν τις δουλειές τους και ακολούθησαν τον Χριστό. Οι Απόστολοι τρία χρόνια ήταν μαζί Του. Όταν όμως ο Χριστός συνελήφθη και σταυρώθηκε και ετάφη, κανείς από τους Αποστόλους δεν ήταν εκεί. Μόνο ένας. Ο αγαπημένος Του ο Ιωάννης, μαζί με την Παναγία που ήταν κάτω από τον Σταυρό. Ό,τι δεν είχαν καταλάβει αυτά τα τρία χρόνια, μέσα τους εμφυτεύθηκαν όταν ήρθε το Άγιο Πνεύμα, στην Πεντηκοστή. Έτσι, αυτοί οι δώδεκα Απόστολοι ζύμωσαν όλη την Οικουμένη», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον π. Ιάκωνο Ροδίτη και το κοινοτικό συμβούλιο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της στελέχωσης με ιερείς των κοινοτήτων επεσήμανε: «Χρειαζόμαστε παπάδες στην Αμερική, που να πιστεύουν στον Θεό και όλα τα άλλα τα συμπληρώνει το Άγιο Πνεύμα. Τα κριτήρια του Θεού, δεν είναι τα κριτήρια τα δικά μας. Μακάρι ο Κύριος να αναδείξει και άλλους σαν τον Απόστολο Πέτρο, ιερείς και Αρχιερείς, άξιους της πίστης μας, της Εκκλησίας μας. Αμήν.»

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Νίκος Κατέχης, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, για την τιμητική του παρουσία και τον κάλεσε του χρόνου στα ονομαστήρια της εορτής του Αγίου Πέτρου.

Την παράσταση έκλεψε το ιεροπαίδι, Χρήστος Κάμμος, ο οποίος απήγγειλε ένα ποίημα  και αμέσως μετά κρατούσε με υπερηφάνεια την ποιμαντική ράβδο την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος αντάλλαζε δώρα με τους μαθητές του Κατηχητικού Σχολείου.

Αμέσως μετά η Φιλόπτωχος Αδελφότητα και το κοινοτικό συμβούλιο παρέθεσαν γεύμα στην κοινοτική αίθουσα «Στυλιανός και Αγγελική Ζερβούδη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ προσφέρει τις καρφίτσες με το έμβλημα της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στους μαθητές του Κατηχητικού Σχολεςίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο ενώ δωρίζει την εικόνα του Αγίου Πέτρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα παιδιά που τον υποδέχτηκαν με την ανθοδέσμη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι π. Ιάκωβος Ροδίτης, αρχιδιάκων Διονύσιος Παπίρης, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ τελεί το Μνημόσυνο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την Θεία Κοινωνία.
Ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Ιάκωβος Ροδίτης, αριστερά, ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος και ο αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.