ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Άκρως συγκινητική και συνάμα διδακτική ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου, 25 Ιουνίου 2022, η οικογένεια για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της αείμνηστης Μαρίας Μεσολωρά – Βαγγελάτου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο φιλόξενο Κεφαλλονίτικο Σπίτι στην Αστόρια και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι και άλλων ομογενειακών φορέων και απέκτησε κατά κάποιον τρόπο πανομογενειακό χαρακτήρα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Επίσκοπος Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεος,λ ο οποίος συνεχάρη τους πρωτεργάτες αυτής της εκδήλωσης και τον π. Ιωάννη Μεσολωρά που αξιώθηκε να συλλέξει τα ποιήματά της και να διαιωνίσει την μνήμη της αείμνηστης αδελφής του.

Η εκδήλωση – κατά κοινή ομολογία – ήταν άρτια διοργανωμένη και κατάφερε να καθηλώσει την προσοχή του κοινού. Ήταν μια από τις ελάχιστες φορές – αν όχι η πρώτη – που οι ομιλητές ξενάγησαν το ακροατήριο στην βρύση και αντί να ξεδιψάσουν δίψασαν περισσότερο και όλοι ήθελαν να διαβάσουν τα ποιήματα της αείμνηστης Μαρίας.

Η Μαρία Μεσολωρά – Βαγγελάτου έφυγε από τον μάταιο ετούτο κόσμο στις 8 Ιανουαρίου 2022 σε ηλικία 69  ετών βυθίζοντας σε πένθος τα παιδιά της Σωτήριο και Λίζα Βαγγελάτου, Ροζάννα και Μάριο Μουζούρη, τα εγγόνια Ελίνα Βαγγελάτου, Αντριάνα και Στέφανο Μουζούρι, τα αδέλφια, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς.

Η αείμνηστη έχει διατελέσει γραμματέας της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας της Νέας Υόρκης και ήταν ευρύτερα γνωστή για τον χαρισματικό της χαρακτήρα, την ταπεινοφροσύνη, την καλοσύνη και το φιλότιμο. Εξ άλλου δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο πρώην της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Νέας Υόρκης Γεράσιμος Στεφανίτσης την αποκάλεσε «ήρεμη δύναμη».

Στην εκδήλωση παρέστη και ο αδελφός της αειμνήστης π. Δρ. Ιωάννης Μεσολωράς, ο οποίος συνέλεξε όλα τα ποιήματα της Μαρίας και εξέδωσε την ποιητική συλλογή με τίτλο «Μαρία Μεσολωρά – Βαγγελάτου – Από τη χαρά στο μισεμό & στην βιοπάλη και υπότιτλο Ποιήματα – της Ζωής της Ανταύγειες.

Ο π. Ιωάννης Μεσολωράς καλωσόρισε τους συμπατριώτες του και τους φίλους και στην συνέχεια ανέπτυξε την διάλεξε με θέμα την λατρεία των ετερόδοξων για τον Άγιο Γεράσιμο τον εκ Κεφαλληνίας, τον προστάτη της Κεφαλλονιάς και των απανταχού Κεφαλλονιτών.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε και έφερε εις πέρας με επιτυχία ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχου και Γερασίμου στο Γκρίνπορτ του Λογνκ Αϊλαντ, π. Γεράσιμος Μπάλλας, ο οποίος απήγγειλε και ο ίδιος ποιήματα από την εν λόγω συλλογή.

Σε πρώτο πλάνο διακρίνονται οι Γεράσιμος Στεφανίτσης, ο π. Ιωάννης Μεσολωράς, ο π. Γεράσιμος Μπάλλας και ο Επίσκοπος Ευκαρπίας, κ. Ζαχαρής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Χαρούλα Ποταμιάνου – Γεωργοπούλου ανέγνωσε τον πρόλογο της ποιητικής συλλογής, του π. Ιωάννη Μεσολωρά, ο οποίος άγγιξε τις καρδιές του ακροατηρίου.

Καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία της εκδήλωσης έπαιξαν οι δύο ανιψιές της ποιήτριας, η Χαρούλα Σεράφη και η Άννα Βαβίλη, οι οποίες αν και γεννήθηκαν στη Νέα Υόρκη εξέπληξαν το ακροατήριο με την ευφράδεια του λόγου τους και την ανάγνωση των ποιημάτων, καθώς επίσης και με την αγάπη τους για την λατρεμένη θεία τους.

Οι λογοτέχνες Βάνα Κοντομέρκου, Τάσος Μουζάκης, Γραβριήλ Παναγιωσούλης και Ιωάννης Μότσης ανέγνωσαν ποιήματα επιλογής τους, εξήραν το ποιητικό ταλέντο της αείμνηστης και ήρθαν να υπενθυμίσουν στο ακροατήριο ότι η ποιητική συλλογή της Μαρίας Μεσολωρά – Βαγγελάτου αποτελεί πολύτιμο πετραδάκι στην Ελληνοαμερικανική Γραμματεία και στον πολιτισμό της.

Μετά την εκδήλωση παρατέθηκε δείπνο το οποίο παρείχε την δυνατότητα στους συνδαιτυμόνες να μιλήσουν με τα παιδιά της αειμνήστης και να γνωριστούν με τους λοιπούς συγγενείς.

Από αριστερά διακρίνονται οι Παρασκευή Μεσολωρά – Ζάρκα, Σωτήριος Βαγγελάτος, Ροζάννα Βαγγελάτου – Μουζούρη, π. Ιωάννης Μεσολωράς, Επίσκοπος Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεος, π. Γεράσιμος Μπάλλας και Χαρούλα Ποταμιάνου Γεωργοπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Ιωάννης Μότσης, π. Γεράσιμος Μπάλλας, π. Ιωάννης Μεσολωράς και Χαρούλα Ποταμιάνου – Γεωργοπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο Γραβριήλ Παναγιωσούλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Τάσος Μουζάκης, π. Γεςράσιμος Μπάλλας, π. Ιωάννης Μεσολωράς και Χαρούλα Ποταμιάνου – Γεωργοπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα η πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων και συνάμα συγγραφέας Βάνα Κοντομέρκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα η ανιψιά της συγγραφέως, Αννα Βαβίλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Χαρούλα Ποταμιάνου – Γεωργοπούλου, π. Γεράσιμος Μπάλλας και π. Ιωάνης Μεσολωράς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα η Χαρούλα Σεράφη, η οποία απήγγειλε ποιήματα της θείας της. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι συγγενείς και οι φίλοι ενώ παρακολουθούν την παρουσίαση του βιβλίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Γεράσιμος Στεφανίτσης, π. Γεράσιμος Μπάλλας, π. Ιωάννης Μεσολωράς και Χαρά Ποταμιάνου – Γεωργοπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι π. Ιωάννης Μεσολωράς, π. Γεράσιμος Μπάλλας και Χαρούλα Ποταμιάνου – Γεωργοπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την εισήγηση του π. Ιωάννη Μεσολωρά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο π. Γεράσιμος Μπάλλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Γενική άποψη από την εκδήλωση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.