Εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα και στον κόσμο

0
Η αφίσα της εκδήλωσης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ιόνιος Πολιτιστική Οµοσπονδία σε συνεργασία µε την Οµοσπονδία Ελληνικών Σωµατείων Μείζονος Νέας Υόρκης, το απόγευμα του Σαββάτου, 29 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 7:00 μ.μ. θα διοργανώσουν στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια  (22-51 29th St, Astoria, NY 11105) μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Αναστασία Ρωµανού, ερευνήτρια για την κλιµατική αλλαγή στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ και καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο Columbia, η οποία θα αναπτύξει την διάλεξη με θέμα «Η Κλιµατική Αλλαγή και οι Επιπτώσεις της στην Ελλάδα: η µεγάλη πρόκληση ανάπτυξης και ασφάλειας των επόµενων χρόνων».

Στη σχετική ανακοίνωση τύπου αναφέρεται ότι «Η κλιµατική αλλαγή που οφείλεται στην υπερθέρµανση του πλανήτη λόγω καύσης ορυκτών καυσίµων και αλλαγής της χρήσης γης αποτελεί τη µεγαλύτερη απειλή για την παγκόσµια σταθερότητα. Είναι όµως και µια πρόκληση για τη µετάβαση σε βιώσιµη ανάπτυξη και τη προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Στην Ελλάδα η κλιµατική αλλαγή έχει ήδη δώσει δείγµατα τί µας περιµένει στο µέλλον: περισσότερες και εντονότερες πυρκαγιές, πληµµύρες, καταστροφές αγροτικής παραγωγής, θαλάσσια ρύπανση και άλλα ακραία φαινόµενα. Λειψυδρία, ερηµοποίηση και ενεργειακή φτώχεια. Μεγαλύτερα µεταναστευτικά ρεύµατα λόγω κλιµατικής αποσταθεροποίησης.

Η πολιτική πρόκληση που καλούµαστε να αντιµετωπίσουµε στην Ελλάδα είναι αφ’ ενός να δώσουµε έµφαση στην µετάβαση σε ένα ενεργειακό τοπίο µε ανανεώσιµες πηγές και µικρότερη εξάρτηση από τον άνθρακα αλλά και να φροντίσουµε να θωρακίσουµε τη χώρα απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόµενα των επόµενων δεκαετιών.

Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστεί και το πρόγραµµα υποτροφιών της ΝΑΣΑ για µαθητές λυκείου και φοιτητές πανεπιστηµίου.

Η ομιλήτρια

Η Αναστασία Ρωµανού γεννήθηκε και σπούδασε Φυσική στην Αθήνα και έκανε µεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ. Εργάστηκε στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαµος στο Νέο Μεξικό και στο Πανεπιστήµιο της Νέας Υόρκης στο Ινστιτούτο Μαθηµατικών του Κουράντ.

Από το 2003 είναι ερευνήτρια για την κλιµατική αλλαγή στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ στη Νέα Υόρκη και διδάσκει στο Πανεπιστήµιο Κολούµπια. Έχει συγγράψει δεκάδες άρθρα σε επιστηµονικά περιοδικά και συµµετείχε στην συγγραφική οµάδα της Έκθεσης για τις Επιπτώσεις της Κλιµατικής Αλλαγής στις ΗΠΑ το 2017 καθώς και είναι µέλος του ανώτατου Επιστηµονικού Συµβουλίου της ΝΑΣΑ για τις διαστηµικές παρατηρήσεις.

Συµµετέχει ενεργά στο πρόγραµµα υποτροφιών της ΝΑΣΑ για µαθητές σχολείων και πανεπιστηµίων της περιοχής.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.