ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά σε συνεργασία με την Παμποντιακή Νεολαία και τους Συλλόγους των Ποντίων ετοιμάζονται για μια σειρά εκδηλώσεων για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας και έχουν στην κυριολεξία ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη.

Οι περισσότερες εκδηλώσεις – αν όχι όλες – διοργανώνονται από κοινού με τις Ελληνικές Ομοσπονδίες, την AHEPA, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας και άλλους δευτεροβάθμιους φορείς και, όπως επεσήμανε στις «Αναμνήσεις» ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Δημήτρης Μολοχίδης, έχουν ήδη προκαλέσει τον ενθουσιασμό των μελών.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=4HK472AVc4s” width= https=”yes”]

Καταλυτικό ρόλο, όπως επεσήμανε, έπαιξαν οι αποφάσεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης να αφιερώσουν τις παρελάσεις στην 100ή επέτειο της Γενοκτονίας και να συμπεριλάβουν στους τελετάρχες και τους ακάματους αγωνιστές για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Σε πρώτο πλάνο οτέως πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσιλφίδης και ο Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία, το Ιερό Ιδρυμα και οι σύλλογοι των Ποντίων της τριπολιτειακής περιοχής συμμετέχουν στις πανομογενειακές οργανώσεις που διοργανώνονται στη Νέα Υόρκη και στη Φιλαδέλφεια για την παρέλαση και επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις.

Το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Δημήτρης Μολοχίδης συγκάλεσε στη Λέσχη των Ποντίων στην Αστόρια την πρώτη συνεδρίαση με στελέχη της Παμποντιακής και εκπροσώπους των συλλόγων των Ποντίων της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο του οποίου συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τις εκδηλώσεις μνήμης που θα διοργανωθούν πριν και μετά τις παρελάσεις.

Οι εκδηλώσεις μνήμης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», στην ουσία ξεκινούν αυτή την Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019 με το Συμπόσιο Ελληνικής Παιδείας που θα διοργανώσει στο Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς» και η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής το οποίο έχει ως κεντρικό ομιλητή τον Δρα Πάνο Σταυριανίδη.

Η ομιλία του θα εστιαστεί στην 100ή επέτειο της Γενοκτονίας και στη διδασκαλία της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας στα σχολεία μας.  

Ο Σύλλογος Ποντίων «Πόντος» του Νόργκουακ στις 29 Μαρτίου 2019 και ώρα 6.00 μ.μ. θα διοργανώσει στο μουσείο «Stepping Stone Museum» την πρεμιέρα της ταινίας μικρού μήκους «Genocide – A true story» της Βασιλικής Τσανακτσίδου.

Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 ο Σύλλογος Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης θα διοργανώσει στο Σταθάκειο Κέντρο της Αστόριας την προβολή της εν λόγω ταινίας. Και στις δύο προβολές θα παραστεί και ο ιστορικός και συγγραφέας Κώστας Φωτιάδης, ο οποίος θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής.

Την ίδια περίπου χρονική στιγμή ο Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας διοργανώνει τις δικές του εκδηλώσεις οι οποίες εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των εορτασμών της ομογένειας για τις δύο μεγάλες επετείους, την 198η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας.

Την Κυριακή 7 Απριλίου οι Σύλλογοι Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και «Πόντος» του Κονέκτικατ θα ναυλώσουν λεωφορεία όχι μόνο για τα χορευτικά, αλλά και τα στελέχη και μέλη των Συλλόγων για μια δυναμική συμμετοχή στην παρέλαση της Φιλαδέλφειας.

Τα χορευτικά των Ποντιακών Συλλόγων.

Την ίδια ημέρα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά σε συνεργασία με την Παμποντιακή Νεολαία, το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών για την Μικρά Ασία και τον Πόντο και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα διοργανώσουν στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου ημερίδα με κεντρικό θέμα την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Το Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, η Παμποντιακή και οι σύλλογοι της τριπολιτειακής περιοχής θα δώσουν τον δικό τους τόνο στην εκδήλωση για την έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Αθηνών, καθώς επίσης στο επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας στο ξενοδοχείο Χίλτον στο Μανχάταν.

Την Κυριακή 14 Απριλίου οι Σύλλογοι και τα Χορευτικά των Ποντίων θα δώσουν το δυναμικό παρών στην παρέλαση στην 5η Λεωφόρο και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα διοργανώσουν στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο την προβολή τη ταινίας «Στα χνάρια των Αργοναυτών».

Η οργανωτική επιτροπή έχει ήδη προετοιμάσει μια σειρά εκδηλώσεων για την 19η Μαϊου 2019, οι οποίες θα κορυφωθούν με την έπαρση της σημαίας στο Μπόουλιγνκ Γκριν και την ομιλία του Κυριάκου Χατζηκυριακίδη, επίκουρου καθηγητή της έδρας Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των προαναφερόμενων εκδηλώσεων θα είναι ως επί το πλείστον στην ελληνική γλώσσα.

Η Παμποντιακή Νεολαία θα πρωτοστατήσει στη διοργάνωση μιας κεντρικής εκδήλωσης για το αγγλόφωνο κοινό, η οποία θα ενταχτεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης και την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας.

Το τριήμερο 21-23 Ιουνίου η Παμποντιακή Νεολαία με τη υποστήριξη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και του Συλλόγου Πόντος  θα διοργανώσει το 12ο Φεστιβάλ της Παμποντιακής Νεολαίας.

Παράλληλες εκδηλώσεις θα διοργανώσει και το Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά στην Ποντιακή Γη στο Νέο Κόσμο.

Οι εκδηλώσεις για την 100ετηρίδα θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο με τη μεγάλη εκδήλωση που θα διοργανώσουν στο Καπιτώλιο σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, την AHEPA και την Επιτροπή Ελληνικών Υποθέσεων του Κογκρέσου.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.