Εκδηλώσεις μνήμης για την Σφαγή της Χίου και τον Κωνσταντίνο Κανάρη

Από αριστερά διακρίνονται οι Παναγιώτης Γεραζούνης, Δημήτριος Κοντολιός και Ιωάννης Κοντολιός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Χιακή Ομοσπονδία, ο Παγχιακός Σύλλογος «Κοραής» Νέας Υόρκης και τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά καλούν την ομογένεια να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 200 χρόνια της Σφαγής της Χίου και για τον μπουρλοτιέρη Κωνσταντίνο Κανάρη.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα το Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 και  θα ξεκινήσουν με την επιμνημόσυνη δέηση που θα ψαλεί το πρωί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας και θα συνεχιστεί με την εκδήλωση που θα διοργανωθεί στο Χιώτικο Σπίτι επίσης στην Αστόρια με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του ιστορικού Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» Νέας Υόρκης, Παναγιώτη Γεραζούνη.

Η είσοδος στην εκδήλωση και στο γεύμα λόγω των περιορισμών της πανδημίας θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις.

Οι προαναφερόμενοι φορείς και οι πρόεδροί τους, κ.κ. Ιωάννης Κοντολιός, Παναγιώτης Γεραζούνης και Δημήτριος Κοντολιός, αντίστοιχα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», έχουν ανακηρυχτεί επίτιμοι τελετάρχες της παρέλασης της Κυριακής, 5 Ιουνίου 2022 στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και αυτό έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό των Χιωτών της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Το οστεοφυλάκιο στην Μονή του Αγίου Μηνά.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων Μνήμης:  

Η Χιακή Ομοσπονδία, ο Παγχιακός σύλλογος Νέας Υόρκης ‘’ΚΟΡΑΗΣ’’ και τα  Ηνωμένα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την εκδήλωση του εορτασμού της 200ής επετείου της σφαγής της Χίου και την τίμηση του ήρωα της επανάστασης Κωνσταντίνου Κανάρη για την ηρωική του πράξη της πυρπόλησης της οθωμανικής ναυαρχίδας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της ΧΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, George P. Livanos Hall, 44-01 Broadway, Astoria, NY. Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Η Σφαγή της Χίου κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Πολέμου για  Ανεξαρτησία, που ξεκίνησε το Μάρτιο του 1822, επέφερε μεγάλη καταστροφή με τον φόνο δεκάδων χιλιάδων Χιωτών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα Τουρκικά στρατεύματα και οι μισθοφόροι διατάχθηκαν να κάψουν την κύρια πόλη, να σκοτώσουν όλα τα βρέφη κάτω των τριών ετών, όλους τους άντρες 12 ετών και άνω, και όλες τις γυναίκες 40 ετών και άνω, εάν δεν ασπάζονταν το Ισλάμ.

Περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού των 120.000 σκοτώθηκαν, υποδουλώθηκαν ή πέθαναν από ασθένειες. Υπολογίζεται ότι μόνο 2.000 άνθρωποι παρέμειναν στο νησί, 21.000 κατάφεραν να φύγουν, 52.000 υποδουλώθηκαν και 52.000 σφαγιάστηκαν.

Με σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που υπέφεραν για την ελευθερία μας, και για αυτούς που σκοτώθηκαν στο νησί της Χίου από τον Τουρκικό στρατό, τους απονέμουμε τιμή για τις θυσίες τους. Επιπλέον στοχεύουμε να εμπνεύσουμε στις νεότερες γενιές την προγονική υπερηφάνεια και να διασφαλίσουμε ότι η κληρονομιά μας θα συνεχιστεί, και ότι αυτά τα γεγονότα δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Η ελευθερία δεν ήρθε και ούτε έρχεται εύκολα.

Πρόγραμμα

9:00-10:30 π.μ.: Λειτουργία στον Ελληνικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης

Αμέσως μετά την εκκλησιαστική λειτουργία:

Γεύμα και Παρουσιάσεις στη Χιακή Ομοσπονδία.

Κεντρικός ομιλητής: Παναγιώτης Γεραζούνης, Πρόεδρος του Πανχιακού συλλόγου Κοραής

Επίτιμος Πρόεδρος: Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος

Επίτιμη Συμπρόεδρος: Ελένη Χιώτη

Επίτιμοι Συμπρόεδροι: Μιχαήλ Ψαρρός και Στέλιος Ζερβούδης

Για κρατήσεις και επιπλέον πληροφορίες καλέστε το γραφείο της Χιακής Ομοσπονδίας στο 718-204-2550 Email: chianfed@chianfed.org

Λόγω περιορισμένου χώρου και των περιορισμών του Covid το πρόγραμμα και το γεύμα στη Χιακή Ομοσπονδία γίνεται μόνο με πρόσκληση.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.