ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκατοντάδες ομογενείς που ασχολούνται με την παραγωγή και το εμπόριο της γούνας, μέλη και στελέχη του Συλλόγου Καστοριέων και ιερείς το πρωί της Τετάρτης, 15 Μαϊου 2019 διαδήλωσαν στην είσοδο του Δημαρχείου ζητώντας από το δημοτικό συμβούλιο και τον Δήμαρχο να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της παραγωγής και εμπορίου της γούνας.

Ωστόσο εκπρόσωποί τους, καθώς επίσης και οι ιερείς, π. Ιωάννης Βλάχος και Διονύσιος Αναγνωστόπουλος περίμεναν υπομονετικά να καταθέσουν στην αρμόδια επιτροπή. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Πέτρος Γαλάτουλας, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Δημήτρης Φιλιππίδης και άλλα στελέχη της οργάνωσης.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με τους ομογενείς και άλλους γουναράδες στα σκαλιά του δημοτικού μεγάρου να καλούν τους δημοτικούς συμβούλους και τον ίδιο το δήμαρχο να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου (Intro 1476) το οποίο θα δώσει τη χαριστική βολή στη βιομηχανία και στο εμπόριο της γούνας στο δήμο της Νέας Υόρκης.

Στιγμιότυπα από το συλλαλητήριο των γουναράδων.

Αργότερα στον ίδιο χώρο συγκεντρώθηκαν οι εκπρόσωποι της φιλοζωικής οργάνωσης «People for the Ethical Treatment of Animals» οι οποίοι ζήτησαν την ψήφιση του νόμου.

Εκατοντάδες ομογενείς είχαν συγκεντρωθεί στη Δυτική είσοδο του Δημοτικού Μεγάρου διαμαρτύρονταν κρατώντας στα χέρια πανό κατά της απαγόρευσης της γούνας και της ελεύθερης άσκησης του επαγγέλματος.

Στο κέντρο διακρίνεται μέλος των φιλοζωικών οργανώσεων το οποίο προσπαθεί να στήσει μια παγίδα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ακρόαση

Λίγο μετά το μεσημέρι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κόρι Τζόνσον, ο οποίος συνέταξε το νομοσχέδιο κήρυξε την έναρξη της ακρόασης της Επιτροπής «Committee on Consumer Affairs and Business Licensing» και αμέσως μετά προβλήθηκε ένα βίντεο το οποίο έκανε λόγο για κακοποίηση των άγριων ζώων τα οποία μεγαλώνουν σε φάρμες.

Αμέσως μετά κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της φιλοζωικής οργάνωσης «People for the Ethical Treatment of Animals» οι οποίοι επικαλέστηκαν την δήθεν κακοποίηση των άγριων ζώων και τη θανάτωσή τους και ζήτησαν την υπερψήφιση του νομοσχέδιου.

Αμέσως μετά κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του διεθνούς συμβουλίου της γούνας, οι οποίοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το κλείσιμο των 130 επιχειρήσεων και την απώλεια επτά και πλέον χιλιάδων καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας και για την άνθιση του λαθρεμπορίου της γούνας.

Από αριστερά οι Βασίλειος Αθανασόπουλος, Σοφία Στρουμπάκη, Π¨ετρος Γαλάτουλας, Άννα Νότη και Πάνος Πολιτίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τόσο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κόρι Τζόνσον, όσο και οι άλλοι σύμβουλοι  εμφανίστηκαν πιο φιλικοί με τους εκπροσώπους των φιλοζωικών οργανώσεων και η τύχη του νομοσχεδίου θα κριθεί τον ερχόμενο μήνα όταν θα τεθεί επί τάπητος στην ολομέλεια.

Ο ομογενής δημοτικός σύμβουλος της Αστόριας, Κώστας Κωνσταντινίδης και ο δημοτικός σύμβουλος του Μπέισαϊντ και του Γουάιτστόουν, Πολ Βαλόουν, συντάχτηκαν με τους γουναράδες και δηλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Οι νεοϋορκέζοι ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις ακτοάσεις. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Οι ομογενείς με τους οποίους επικοινωνήσαμε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου επεσήμαναν ότι ο αγώνας μόλις ξεκίνησε και ότι θα εντατικοποιηθεί διότι παρόμοιο νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί και στην Πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης. Η ομογενής πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά και οι πολιτειακοί γερουσιαστές Μιχάλης Γιάνναρης και Αντριου Γουνάρδης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον αγώνα των γουναράδων και τόνισαν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο Βασίλειος Αθανασόπουλος επεσήμανε ότι ο Σύλλογος Καστοριέων «Ομόνοια» μίσθωσε λεωφορείο και ότι πολλοί Καστοριείς ήρθαν με το τρένο διότι είναι εύκολη η πρόσβαση.

«Συμμετέχουμε δυναμικά στον αγώνα των συμπατριωτών μας για τη διατήρηση των επιχειρήσεών τους και των θέσεων εργασίας και θα συνεχίσουμε τις διαμαρτυρίες», επεσήμανε.

O Γιάννης Γιωτίτσας μαζί με τους άλλους διαμαρτυρόμενους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Πάνος Πολιτίδης, ο οποίος διατηρεί το ομώνυμο κατάστημα γούνας στο Μανχάταν και ο οποίος πρόσφατα εκλέχτηκε αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των γουναράδων και των εργαζομένων στο συλλαλητήριο.

«Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και δεν μπορεί κανείς να υποδείξει στους πολίτες τι και πού θα αγοράσουν. Εάν καταφέρουν να απαγορεύσουν το εμπόριο της γούνας τότε θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και με τα δερμάτινα καθίσματα των αυτοκινήτων. Δε θα μας κλείσουν διότι ακόμη και αν εγκριθούν τα νομοσχέδια εμείς δε θα ενδώσουμε. Θα υποχρεωθούμε να μεταφέρουμε τις επιχειρήσεις μας στις όμορες πολιτείες της Νέας Ιερσέης και του Κονέκτικατ. Η απόφαση αυτή είναι επιζήμια για το δήμο και την πολιτεία της Νέας Υόρκης, γιατί εμείς πληρώνουμε φόρους και συνάμα τον φόρο προστιθέμενης αξίας», κατέληξε ο κ. Πολιτίδη.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν, π. Διονύσιος Αναγνωστόπουλος απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων επεσήμανε: «Είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας που είχαν έρθει προ δεκαετιών σε τούτη τη φιλόξενη χώρα για να κερδίσουν ένα κομμάτι ψωμί και κατάφεραν με τη σκληρή εργασία και με το δαιμόνιο της φυλής μας να προκόψουν και να αποκτήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Είμαστε εδώ για να πείσουμε τους νομοθέτες ότι είναι άδικο αυτό που θέλουν να κάνουν. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν από αυτή τη δουλειά. Ζούμε σε κράτος δημοκρατικό στο οποίο επιτρέπονται όλα τα επαγγέλματα. Το επάγγελμα της γούνας δεν είναι παράνομο».

Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο των γουναράδων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Είμαστε υπέρ των γουναράδων. Εμείς στον Τίμιο Σταυρό έχουμε πολλά μέλη που ζουν από τη γούνα και το πιο σημαντικό έχουν ευεργετήσει την κοινότητά μας», κατέληξε.

Ο Γιάννης Γιωτίτσας επεσήμανε: «Είναι η πρώτη φορά που ο κλάδος μας εισέρχεται για τα καλά στο μάτι του κυκλώνα. Αν και είμαστε αρχάριοι ως προς τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες, εντούτοις τα καταφέραμε. Είμαστε ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή των γουναράδων στη διαμαρτυρία και θα συνεχίσουμε τον αγώνα».

«Είμαι 43 χρόνια στη γούνα και αν απαγορευτεί η παραγωγή και το εμπόριο τότε τι θα κάνουμε όχι μόνο εμείς, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα χάσουν τις δουλειές τους. Εύχομαι να σκεφθούν λογικά. Ο αγώνας σήμερα ξεκινάει και θα εντατικοποιηθεί», κετέληξε.

Στο κέντρο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κόρι Τζόνσον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Στέφανος Αμανατίδης επεσήμανε ότι η βιομηχανία και η εμπορία της γούνας πέρασε από χίλια κύματα και κατάφεραν να επιβιώσουν, αλλά εάν το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει το νόμο θα της δώσει τη χαριστική βολή.

«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας και τις επιχειρήσεις μας. Ο αγώνας μας δε σταματάει εδώ, αλλά θα συνεχιστεί και θα ζητήσουμε από τους δημοτικούς συμβούλους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο», κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.

Στιγμιότυπο από την ακρόαση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.