ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα θέματα της Ελληνικής Παιδείας και της καλλιέργειας της ελληνικής συνειδήσεως στις νεότερες γενιές των ομογενών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα αποδήμου ελληνισμού, Δρ. Κωνσταντίνου Βλάση με τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελο και τους ηγέτες των δευτεροβάθμιων οργανώσεων της Νέας Ιερσέης και της Φιλαδέλφειας.

Η συνάντηση έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης, 4 Φεβρουαρίου 2020, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο στο Ουεστφίλντ της Νέας Ιερσέης και παραβρέθηκαν οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος, αντίστοιχα, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου και συνάμα πρώην πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Μάνος Κουμπαράκης και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου Παύλος Δριμάλας.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος καλωσόρισε τον υφυπουργό και στη συνέχεια παρουσίασε τους ομογενείς που ήταν παρόντες. Εκτενή αναφορά έκανε στον ρόλο της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης και στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την καλλιέργεια της ελληνικής συνειδήσεως, τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού οι 54 Ελληνορθόδοξες Κοινότητες που εδρεύουν σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ και συγκεκριμένα της Νέας Ιερσέης, της Πενσιλβάνιας, του Ντελαγουέαρ του Μέριλαντ και της Βιρτζίνια που ανήκουν στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως.

«Η μαρτυρία του Έλληνα σε τούτη τη χώρα είναι μεγάλη», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ευάγγελος υπενθυμίζοντας στον κ. υφυπουργό των αγώνα που δίνουν οι ιερείς, οι δάσκαλοι, οι μαθητές, οι γονείς και όλοι οι φορείς της ομογένειας για να διατηρήσουν τη δάδα του ελληνισμού αναμμένη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις γιορτές των Ελληνικών Γραμμάτων που διοργανώθηκαν σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Μητροπόλεως και έδειξε στον υφυπουργό το βίντεο με την απαγγελία ενός μαθητή στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Τέναφλάι και τόνισε ότι το πάθος αυτών των παιδιών για την ελληνική γλώσσα και η αγάπη για την Ελλάδα αποτελεί πηγή έμπνευσης.

Ο Δρ. Βλάσης συνεχάρη τον Μητροπολίτη για το Μητροπολιτικό Μέγαρο και για το έργο που επιτελείται στην Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προ δύο περίπου μηνών ανάληψη των καθηκόντων του και μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα πρώτα ταξίδια του ως υφυπουργού έγιναν στο Φανάρι, όπου συνομίλησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο και στην Κύπρο.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γεώργιος Σιαμπούλης, Αλέξης Φαίδωνος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, Δρ. Σπύρος Σπυρέας, Γεωργία Χαλάκου και Δημήτριος Χαλάκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ επεσήμανε ότι στόχος είναι να γνωρίσουν από κοντά την ομογένεια, να καταγράψουν τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ομογενών και να βρουν λύσεις στα προβλήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και τόνισε ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι η επίσκεψη στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε από το Ελληνικό Σχολείο Τσάρτερ του Μπρούκλιν και σήμερα, Τετάρτη θα επισκεφθεί το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας.

Ο Δρ. Βλάσης συνεχάρη των Μητροπολίτη και τους ηγέτες της ομογένειας για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την ενίσχυση των σχολείων και τους προέτρεψε να ιεραρχήσουν τις ανάγκες για τα σχολεία, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος των εκπαιδευτικών, ούτως ώστε να τα δρομολογήσουν.

Στιγμιότυπο από το δείπνο προς τιμή του Δρ. Κωνσταντίνου Βλάση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς διευκρίνισε ότι είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και συνέστησε να σταλούν εγκαίρως οι προτάσεις ούτως ώστε να δρομολογηθούν για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο κ. Ευάγγελος ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την επίσκεψη και τον παρακάλεσε να μεταφέρει την πρόσκληση προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Νέα Ιερσέη και τις άλλες πολιτείες που ανήκουν στην Μητρόπολη.

Μετά την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων παρατέθηκε δείπνο σε εστιατόριο της περιοχής, όπου οι ηγέτες των οργανώσεων είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Δρ. Βλάση και τους συνεργάτες του.

Από αριστερά διακρίνονται οι Αλέξης Φαίδωνος Βαντέτ, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι Ελένη Κωνσταντινίδη, Γεωργία Κλέτσου, Γεωργία Χαλάκου, Ιωάννης Κουρούνης, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Μητροπολίτης Ευάγγελος και Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος δώρισε την εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου στον υφυπουργό Εξωτερικών Δρα Κωνσταντίνο Βλάση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Μητροπολίτης Ευάγγελος και Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά Ελένη Κωνσταντινίδη, Γεωργία Χαλάκου, Μητροπολίτης Ευάγγελος, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης και Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών ενώ εισέρχεται στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.