ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εγκάρδια και εποικοδομητική ήταν η δίωρη συνάντηση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου με τον προκάτοχό του, πρώην Αμερικής Δημήτριο, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης, 19 Ιουνίου 2019 αμέσως μετά την άφιξη του κ. Ελπιδοφόρου στο ξενοδοχείο «Lotte New York Palace» επί της Λεωφόρου Μάντισον στο Μανχάταν.

Τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο συνόδευαν ο αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος και ο διάκονος Ελευθέριος Κωνσταντινίδης, οι οποίοι αμέσως μετά την ανταλλαγή χειραψιών και τα φλας των καμερών αποχώρησαν και οι δύο άνδρες συνέχισαν την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Η εν λόγω συνάντηση ήταν η πρώτη επί αμερικανικού εδάφους μετά την παραίτηση του Δημητρίου και αμφότεροι οι αρχιερείς απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις.

Από αριστερά ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο διάκονος Ελευθέριος Κωνσταντινίδης, ο αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος και πρώην Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας.

Η συνάντηση των έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά την αποδοχή της ενοχής του πρώην οικονομικού διευθυντή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και πληροφορίες των Αναμνήσεων αναφέρουν ότι τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, καθώς και τα διοικητικά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συναντήσεως.

Ο κ. Ελπιδοφόρος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τη στάση του πρώην Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, διότι ήταν ο μόνος από τους παραιτηθέντες Αρχιεπισκόπους Αμερικής που μετά την παραίτησή του δεν προέβη σε δηλώσεις και συνεντεύξεις και με τη στάση του διασφάλισε μια  ομαλή και άκρως ειρηνική μεταβατική περίοδο.

Ο κ. Ελπιδοφόρος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» εκλέχτηκε παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 11 Μαϊου 2019 και είναι ο έβδομος προκαθήμενος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Προκάτοχοί του ήταν οι μακαριστοί Αρχιεπίσκοποι Αλέξανδρος (1922-1930), Αθηναγόρας (1931 – 1948), Μιχαήλ (1948-1958) και Ιάκωβος (1959-1996) και οι Σπυρίδων (1996-1999) και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος (1999-2019).

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, αριστερά και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας.

Το ήμισυ των Αρχιεπισκόπων και συγκεκριμένα ο μακαριστός Ιάκωβος, ο κ. Σπυρίδων και ο κ. Δημήτριος οδηγήθηκαν σε παραίτηση. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο για τα δεδομένα της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας διότι το τελευταίο τέταρτο του αιώνα η πλουσιότερη και πιο δυναμική επαρχία του θρόνου οδηγήθηκε τρεις φορές σε τρικυμιώδεις καταστάσεις.

Οι προηγούμενες περίοδοι από την παραίτηση μέχρι και την ενθρόνιση ήταν τρικυμιώδεις και ο κ. Ελπιδοφόρος μπορεί να θεωρηθεί προνομιούχος εν συγκρίσει με τους προκατόχους του διότι παρέλαβε το καράβι να πλέει σε γαλήνια νερά.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.