ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο εκθεσιακός χώρος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Πέμπτης, 19 Σεπτεμβρίου 2019, είχε πλημμυρίσει από ομογενείς και εκπροσώπους της εβραϊκής συναγωγής Γιάννινα οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τελετή των εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης για τους Ρωμανιώτες των Ιωαννίνων και της Νέας Υόρκης.

Η έκθεση με θέμα «Ρωμανιώτικες Αναμνήσεις, ένα εβραϊκό ταξίδι από τα Ιωάννινα-Ελλάδα στο Μανχάταν» (Romaniote Memories, a Jewish Journey from Ioannina, Greece to Manhattan) περιλαμβάνει ένα μέρος του πολυσχιδούς έργου του αειμνήστου Βίνσεντ Τζιορντάνο (Vincent Giordano). Τα έργα του εντυπωσιάζουν και συνάμα ξεναγούν τον επισκέπτη στα στενά σοκάκια των Ιωαννίνων και της Νέας Υόρκης.

Στην τελετή μίλησαν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, η παραγωγός του ντοκιμαντέρ «Before the Flame Goes Out» και συνδιοργανωτής της έκθεσης Ρενέ Παππά (Renee Pappas) και ο επιμελητής της έκθεσης, Δρ. Σάμιουελ Γκρούμπερ (Dr. Samuel Gruber).

Τη  μουσική επένδυση ανέλαβαν οι Νεκτάριος Αντωνίου, Αβραάμ Πεγκας, Νίκος Πατεράκης οι οποίοι εξέπληξαν το κοινό με την άψογη ερμηνεία των ασμάτων μεταξύ των οποίων και το «Στης πικροδάφνης τον ανθό».

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για δύο εβδομάδες, ενώ το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης, 26 Σεπτεμβρίου 2019, θα λάβει χώρα ειδική εκδήλωση με διαλέξεις και συζήτηση για την ιστορία και τις παραδόσεις των Ρωμανιωτών.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Γενικού Προξένου, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα.
Από αριστερά διακρίνονται οι Νεκτάριος Αντωνίου, Νίκος Πατεράκης και Αβραάμ Πεγκας.
Η έκθεση για τους Ρωμανιώτες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης για τους Ρωμανιώτες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Στιγμιότυπο από την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης για τους Ρωμανιώτες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.