ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πρώην υπουργός Εργασίας, βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Ατσιόγλου το απόγευμα του Σαββάτου παραχώρησε εφ όλης της ύλης συνέντευξη στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και το βράδυ της ίδιας ημέρας μίλησε στην πρωτότυπη πανομογενειακή συγκέντρωση – συνεστίαση που διοργάνωσε η Οργάνωση Φίλων ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι στην Αστόρια.

Πρόκειται για την πρώτη πολιτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αστόρια μετά την ψήφιση του νόμου για την ψήφο των ομογενών και η οποία συν τοις άλλοις είχε έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα, καθώς ο τενόρος Δημήτρης Γιούση Τσινόπουλος και η σοπράνο Νίνα Κάσση με τη συνοδεία του πιανίστα Τζέστιν Πάϊπερ ερμήνευσαν έργα των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σακελλαρίδη και άλλων Ελλήνων συνθετών.

Την ομιλήτρια παρουσίασε η εκπαιδευτικός Γεωργία Λιγνού, η οποία εξήρε τις ηγετικές ικανότητες της Έφης Αχτσιόγλου και την προσφορά της στο Υπουργείο Εργασίας και στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της επιτήρησης και των Μνημονίων.

Η ομιλία της κ. Αχτσιόγλου εστιάστηκε στις προσπάθειες του Κόμματος για τη διεύρυνση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, την ενοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων και την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ανοικτό Κόμμα, καθώς επίσης και για την εγγραφή μελών με ηλεκτρονικό τρόπο στο https://isyriza.gr/.

Εκτενή αναφορά η ομιλήτρια έκανε και στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και εξήγησε τις θέσεις του κόμματός της όσον αφορά την συμμετοχή των ομογενών στις εκλογές.

Η κ. Αχτσιόγλου ήταν ευδιάθετη, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του ακροατηρίου και έκοψε και τη βασιλόπιτα της οργάνωσης Φίλων του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης.

Η Εφη Αχτσιόγλου ενώ απαντά στις ερωτήσεις των δηγμοσιογράφων Αποστόλου Ζουπανιώτη (αριστερά) και Δημήτρη Τσάκα. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Η συνέντευξη

Η συνέντευξη τύπου έλαβε χώρα στο ομογενειακό ξενοδοχείο «Four Points By Sheraton» στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι και η κ. Αχτσιόγλου δε δίστασε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούσαν τόσο το ρόλο της στο Υπουργείο Εργασίας, τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ψήφο των Αποδήμων, την τουρκική προκλητικότητα και τα εθνικά θέματα, το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και τους στόχους της επισκέψεώς της στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενη στην επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη επεσήμανε ότι εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που ανέλαβε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από το περασμένο καλοκαίρι για την ενοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τα στελέχη, αλλά όλος ο κόσμος που αισθάνεται ότι ανήκει στον προοδευτικό χώρο», επεσήμανε η κ. Αχτσιόγλου και εστίασε την προσοχή της στις ανοικτές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν σε όλη την Ελλάδα και στην πλατφόρμα https://isyriza.gr/ η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους Έλληνες και στους ομογενείς να εγγραφούν και συνάμα να εκφράσουν τις απόψεις για τα διάφορα θέματα που αφορούν το κόμμα και τη γενέτειρα.  

Η Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Κατάσταση στη χώρα

Ερωτηθείσα για την κατάσταση στην χώρα την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η κ. Αχτσιόγλου επεσήμανε: «Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είχε αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης από το 2017. Οι οικονομικοί δείκτες ανακάμπτουν και μετά τη λήξη των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 η κατάσταση άλλαξε πολύ.

Από τα μέσα του 2019 που εξελέγη η Νέα Δημοκρατία, παρότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι θετική σε καμιά περίπτωση δεν επιτυγχάνει τους στόχους που προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα επιτύχει και συγκεκριμένα, για ανάπτυξη του 4% κ. τ. λ. π.  Αντιθέτως η ανάπτυξη είναι εκεί που την αφήσαμε εμείς γύρω στο 2 – 2.5 %. Αυτό σε ό,τι αφορά τα μεγάλα μεγέθη.

Σε ό,τι αφορά την πραγματικότητα είχε γίνει προεκλογικά μια μεγάλη σπέκουλα σε ό,τι αφορά τη μεσαία τάξη. Είχε δημιουργηθεί η εντύπωση και μέσα από τα ΜΜΕ στη χώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταπίεσε πάρα πολύ τη μεσαία τάξη και ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα την ανακουφίσει.

Η πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Η πραγματικότητα είναι ότι η μεσαία τάξη δεν έχει ανακουφιστεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί αυτό το χρονικό διάστημα εκμεταλλεύονται τον δημοσιονομικό χώρο που αφήσαμε σε βάρος της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών και υπέρ ελαχίστων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για λ. χ. εμείς είχαμε κάνει μια μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ήρθε και πρόσθεσε κάτι παραπάνω για να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ουσιαστικά στόχευσε στις πολύ υψηλές περιουσίες. Εκείνοι που πραγματικά ανακουφίστηκαν ήταν οι ιδιοκτήτες πολύ μεγάλης αξίας περιουσιών.

Το ίδιο γίνεται και με το φορολογικό, όπου βασικά ευνοούνται οι πολύ μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στη χώρα δεν ελαφρύνεται με το νέο φορολογικό, γιατί πρέπει κανείς να παρουσιάσει πολύ μεγάλα κέρδη για να έχει μια μεγάλη ελάφρυνση. Και όπως γνωρίζετε τα 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν παρουσιάζει καν κέρδη, ή παρουσιάζει στο όριο.

Άρα και στο φορολογικό έγινε μια πολύ συγκεκριμένη επιλογή επιβάρυνσης των πολλών, ελάφρυνσης των ελαχίστων και στο ασφαλιστικό που έρχεται γίνεται μια επίσης αντίστοιχη επιλογή. Επιβάρυνσης των εννέα στους δέκα επαγγελματιών για ελάφρυνση των ελαχίστων. 

Από αριστερά διακρίνονται η εκπαιδευτικός Γεωργία Λιγνού, η καθηγήτρια Νατάσσα Ρωμανού, Έφη Αχτσιόγλου και ο διαπρεπής οκλολόγος από τη Βοστώνη Όθωνας Ηλιόπουλος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Άρα έχουμε μια πολιτική, από την οποία ο Έλληνας πολίτης δεν έχει δει μια πραγματική ανακούφιση στην τσέπη του. Και αυτό αργά η γρήγορα θα αποκαλυφθεί. Δεν μπορεί να καλύπτεται από τον επικοινωνιακό ορυμαγδό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης νυχθημερόν λιβανίζουν την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και την οικογένεια του κ. Μητσοτάκη.

Όσο και να συμβαίνει αυτό στο τέλος της ημέρας στην πραγματική ζωή θα αποκαλυφθεί.

Μεγάλη αρνητική σημασία έχει και αυτό που συνέβη στα τέλη της χρονιάς με το μέρισμα. Δόθηκε τελικά ένα μέρισμα πετσοκομμένο κατά 600 εκατομμύρια σε σχέση με αυτά που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και το 2018.

Αυτό κόστισε πάρα πολύ στην αγορά και είχαμε πολύ μεγάλη πτώση της κατανάλωσης την περίοδο των εορτών. Και αυτό έχει αλυσιδωτές συνέπειες.

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Οθωνας Ηλιόπουλος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Την ίδια ώρα βλέπουμε φαινόμενα επιστροφής παλαιού τύπου πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση, όπως τα παραδείγματα με τις πίτες των 12.000 ευρώ στα υπουργεία και την επιστροφή του επαρχιακού τύπου πελατειασμού.

Συμφωνία των Πρεσπών

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα συλλαλητήρια επεσήμανε: Η Συμφωνία ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα, όχι μόνο για τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και για τα ίδια τα Βαλκάνια. Είναι μια συμφωνία η οποία επέλυσε το ονομοτολογικό ζήτημα σεβόμενη την εθνική γραμμή και μάλιστα με το παραπάνω, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα. Πετύχαμε τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, ακριβώς όπως ήταν η εθνική γραμμή. Πετύχαμε και ένα βήμα παραπάνω διότι η γείτονας χώρα προχώρησε και στην αλλαγή του συντάγματός της.

Αυτό ήταν μια μεγάλη κατάκτηση για την Ελλάδα και ένας μεγάλος συμβιβασμός για τη γειτονική χώρα. Το να αλλάζει κανείς το όνομά του, την ονομασία μέσα στο Σύνταγμα και να κάνει αναθεώρηση είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Χαλκίδης, Εφη Αχτσιόγλου, ο Βασίλης Στήθος που κέρδισε το τυχερό φλουρί ΣΥΡΙΖΑ ΝΥ και η Μαρία Βαγγελάτου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Η Συμφωνία προς το παρόν λειτουργεί θετικά και στο επίπεδο των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων και στο ζήτημα των σημάτων. Άρα υπάρχει μια εξέλιξη στις σχέσεις των δύο χωρών με αυτή τη Συμφωνία και μας έχει επιτρέψει ως χώρα να επικεντρώσουμε το διπλωματικό μας κεφάλαιο εκεί που υπάρχει πρόβλημα και συγκεκριμένα στην Τουρκία.

Σε ότι αφορά το πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε μια ακραία εκμετάλλευση της Συμφωνία με απολύτως ψευδή επικοινωνιακό τρόπο, δημιουργώντας «fake news» κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να κερδίσει και να διευρύνει το ακροδεξιό της ακροατήριο.

Ήταν μια πολύ επικίνδυνη για τη χώρα στρατηγική. Μια στρατηγική ακραίου διχασμού των πολιτών μέσω της ψευδούς ενημέρωσης. Έδωσε και πάλι σε ακροδεξιές φωνές τη δυνατότητα να αποκτήσουν χώρο στη δημόσια σφαίρα, κάλυψε απολύτως στελέχη της που έλεγαν εξαλλοσύνες ακροδεξιές, μίλησε για προδοσία, προδοτική συμφωνία, έγιναν προπηλακισμοί στους βουλευτές. Έγιναν επιθέσεις βίας καλυμμένες απολύτως από τη Νέα Δημοκρατία τότε.

Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Με το που γίνονται οι εκλογές και γίνεται κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, κάνει μια απίστευτη στροφή και λέει ότι τη Συμφωνία, όχι μόνο θα την τηρήσω, αλλά και θα την τιμήσω κιόλας. Και ακολουθεί μια συμπεριφορά σα να μην έχει συμβεί τίποτε, σα να μην ελέχθησαν ποτέ όλα αυτά και εφαρμόζεται η Συμφωνία κανονικά. Τάισε το ακροδεξιό της ακροατήριο και η ζωή προχωρά. Θεωρώ πως είναι από τις κορυφαίες περιπτώσεις ακραίας και επικίνδυνης πολιτικής υποκρισίας.

Το να τροφοδοτείς με αυτόν τον τρόπο την ακροδεξιά και να σπέρνεις τέτοιο μίσος και διχασμό είναι μια πολύ επικίνδυνη πρακτική.

Τουρκική προκλητικότητα

Ερωτηθείσα από τις «Αναμνήσεις» σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα επεσήμανε: Έχει οξυνθεί η προκλητικότητα της Τουρκίας και βρισκόμαστε σε ένα αναβαθμισμένο επίπεδο προκλητικότητας. Θυμάστε το 2019 προς την άνοιξη γίνεται αυτή η πολύ χαρακτηριστική ενέργεια των παράνομων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου. Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας προέβησαν σε μια πολύπλευρη αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πήγαμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επιτακτικά όχι απλώς την λεκτική καταδίκη αυτής της στάσης και καταφέραμε για πρώτη φορά στο Συμβούλιο της Ευρώπης να γίνεται λόγος για λήψη κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Γίνονται οι βουλευτικές εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας λέει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και να επιμείνει στην εξειδίκευση και υλοποίηση αυτών των κυρώσεων, διότι είναι απόφαση Ευρωπαϊκή.

Αδρανεί και δεν το χρησιμοποιεί ο κ. Μητσοτάκης. Γίνεται ένα βήμα παραπάνω στην  τουρκική προκλητικότητα με την ανυπόστατη Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης που τάχα χαράσσουν τα σύνορα των οικονομικών τους ζωνών. Δε γίνεται καμιά κίνηση για τις κυρώσεις.

Και το επόμενο βήμα είναι η απουσία της χώρας από τη συζήτηση για το Λυβικό.  Γίνεται μια συζήτηση για το Λυβικό, ενώ έχει μεσολαβήσει τέτοια προσβολή της εθνικής μας κυριαρχίας και η Ελλάδα δε συμμετέχει στη Σύνοδο του Βερολίνο. Εάν αυτό δεν είναι ο ορισμός της διπλωματικής αποτυχίας, της αδράνειας και της αστοχίας στην ελληνική εξωτερική πολιτική, εγώ δεν ξέρω τι άλλο είναι.

Ασφαλιστικό

Αναφερόμενη στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας  που αναρτήθηκε στη διαβούλευση  επεσήμανε ότι «επιβεβαιώνει τη στρατηγική της επιλογή για επιβάρυνση των πολλών προς όφελος ελαχίστων».
«Αντί να γίνει ένα βήμα μπροστά στην κοινωνική ασφάλιση, με το νομοσχέδιο γίνονται δυο βήματα πίσω. Εννιά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες επιβαρύνονται σημαντικά στις εισφορές τους για να ελαφρυνθεί πολύ ένας στους δέκα. Εννιά στους δέκα συνταξιούχους χάνουν σημαντικό εισόδημα για να ενισχυθεί επιλεγμένα ένας στους δέκα.
Δημιουργείται δε ένα σαφές ευνοϊκό πλαίσιο κινήτρων για στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση».

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.