ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λαμπερή και ενθουσιώδης ήταν η πρώτη ερανική εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 8 Μαϊου 2021 στην κοινοτική αίθουσα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον  της Νέας Υόρκης για την συγκέντρωση των χρημάτων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αγοράς του παρακείμενου οικοπέδου με τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τη μετατροπή του σε υπερσύγχρονο ανοικτό γήπεδο ποδοσφαίρου.

Η εκδήλωση είχε ως πρωταγωνιστές τις δύο νεότερες γενιές της κοινότητας και συγκεκριμένα τα παιδιά και τα εγγόνια των ιδρυτών και πρωτεργατών της κοινότητας, τα οποία δημιούργησαν μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα και υπενθύμισαν σε όλους ότι αυτά τα παιδιά είναι έτοιμα να ηγηθούν της εκστρατείας «Εξαπλώνουμε τα φτερά και να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες» (Spreading Our Wings – Expanding Our Ministries).

Οι συμπρόεδροι της επιτροπής εράνου Χρήστος Νεαμονίτης (Chris Neamonitis) και Αντώνης Ζαχαριάδης (Tony Zahariadis) καλωσόρισαν τους προσκεκλημένους και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους επωμίστηκαν το δύσκολο έργο του εράνου και τόνισαν ότι το οφείλουν στους γονείς τους που ήταν ιδρυτικά μέλη της κοινότητας και στα παιδιά τους τα οποία βαφτίστηκαν και μεγαλώνουν στους κόλπους του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Τα σχέδια του οικοπέδου και μτου γηπέδου που θα δημιουργηθεί. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενοι στην αγορά και την αξιοποίηση του παρακείμενου οικοπέδου επεσήμαναν ότι θα διασφαλίσει το μέλλον της κοινότητας και θα δώσει την δυνατότητα στα παιδιά και στους εφήβους να αθληθούν και συνάμα να διαπαιδαγωγηθούν.

Η κοινότητα όπως επεσήμαναν έχει ήδη συγκεντρώσει το ήμισυ των χρημάτων και ότι υπολοίπονται $750.000. Λόγω της πανδημίας αποφάσισαν να διοργανώσουν τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις και ότι παρόμοιες εκδηλώσεις θα διοργανώσουν την Παρασκευή και το Σάββατο με διαφορετικό ακροατήριο.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Ιωάννης Λαρδάς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον πρώην ιερατικό προϊστάμενο, π. Διονύσιο Στρούζα και τον π. Μιχαήλ Παλαμέρα που στηρίζουν το έργο και τόνισε ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του η GOYA αριθμούσε πενήντα μέλη ενώ σήμερα ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τους διακόσιους.

Γενική άποψη της αίθουσας.

«Παλαιότερα ενοικιάζαμε άλλες αίθουσες για τις προπονήσεις και τα παιγνίδια της GOYA, ενώ σήμερα όλες οι προπονήσεις λαμβάνουν χώρα στο κλειστό Γυμναστήριο και ότι με την αγορά του παρακείμενου οικοπέδου και την ολοκλήρωση του έργου ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θα είναι η κοινότητα με τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις», επεσήμανε.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η κοινότητα ευρευνά τις πιθανότητες λειτουργίας Ημερήσιου Σχολείου και ότι πρόκειται για μια πρόταση του επιχειρηματία και φιλανθρώπου Κώστα Ζαχαριάδη, η οποία μετά την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας θα λάβει σάρκα και οστά. Μάλιστα έθεσε και ως ορόσημο τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Μιχάλης Ψηλός, ο οποίος μαζί με τον Νικόλαο Κοκκινάκη ηγούνται της Επιτροπής για την εξαγορά του οικοπέδου επεσήμανε ότι θα διπλασιαστεί το οικόπεδο της κοινότητας και ότι η εξαγορά θα γίνει με την ίδια τιμή με την οποία στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας αγόρασαν το οικοπέδο στο οποίο έχτισαν τις πιο σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις στην Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του π. Ιωάννη Λαρδά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα έργα που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, όπως επεσήμανε ο κ. Ψηλός έχουν στοιχίσει πάνω 25 περίπου εκατομμύρια δολάρια και ότι η υποθήκη της κοινότητας είναι απειροελάχιστη εν συγκρίσει με το συνολικό κόστος της επένδυσης και με τις απεριόριστες δυνατότητες των στελεχών και των μελών της κοινότητας.

Ο κ. Μιχάλης Ψηλός είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομογενειακής τράπεζας “Alma Bank” και επωμιζόμενος την ευθύνη του εράνου, της αγοράς και της αξιοποίησης του οικοπέδου εμπνέει αισιοδοξία και εμπιστοσύνη και υπενθυμίζει σε όλους ότι στην κοινότητα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι στο «Εμείς» που έλεγε και ο στρατηγός Μακρυγιάννης.

Μετά τις ομιλίες προβλήθηκε βίντεο το οποίο προβάλει την ανοδική πορεία της κοινότητας.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αντώνη Ζαχαριάδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το οικόπεδο.  

Το οικόπεδο έχει σχήμα «L», είναι συνολικού εμβαδόντος 3.9 acres (17.000 τ.μ.) και ανήκει στο Δήμο του Νορθ Χέμπστεντ (Town of North Hempstead). Η απόφαση για την πώληση του οικοπέδου στην ελληνική κοινότητα ελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 από το δημοτικό συμβούλιο. Η πανδημία του κορωνοϊού καθυστέρησε, αλλά δεν μπόρεσε να αναβάλει την διαδικασία αγοραπωλησίας.

Το οικόπεδο συνορεύει από τη μία πλευρά με την κοινότητα και από την άλλη με το Κέντρο Ηλικιωμένων. Σ΄αυτό υπάρχει ένα κτίσμα το οποίο θα κατεδαφιστεί για τη δημιουργία του ανοικτού γηπέδου ποδοσφαίρου, των αποδυτηρίων και των υπολοίπων βοηθητικών χώρων.

Σε πρώτο πλάνο ο Χρήστοε Νεαμονίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αρχάγγελος Μιχαήλ

Η κοινότητα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ιδρύθηκε προ τεσσάρων περίπου δεκαετιών με έδρα το Ρόσλιν Χάιτς του Λονγκ Αϊλαντ και θεωρείται μια από τις πιο δυναμικές κοινότητες της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης. Την προηγούμενη δεκαετία αγόρασε το οικόπεδο στο Πορτ Ουάσινγκτον.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2006 τέθηκε η θεμέλιος λίθος στο νέο κτιριακό συγκρότημα και στις 4 Οκτωβρίου 2009 τελέστηκε η πρώτη θεία λειτουργία στο νεόδμητο κοινοτικό κέντρο στο Πορτ Ουάσινγκτον. Στις 22 Δεκεμβρίου 2012 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος τέλεσε τα θυρανοίξια του ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και στις 25 Απριλίου 2015 έλαβε χώρα ο καθαγιασμός του περικαλλή ναού.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.