Δωρεάν για μια εβδομάδα το ντοκιμαντέρ «The Flying Greek» για τον θρυλικό πυγμάχο

1
Ο Εμμανουήλ Σαββένας (Μάικ Πάππας).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο σκηνοθέτης Jason Brasier μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος προς τις «Αναμνήσεις» ανήγγειλε ότι τήρησε την υπόσχεση που έδωσε στην πενθούσα οικογένεια και το ντοκιμαντέρ «The Flying Greek» για μια εβδομάδα διατίθεται δωρεάν στην πλατφόρμα του YouTube.

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ, το οποίο όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ο Jason Brasier εμπνεύστηκε από την ζωή και τα επιτεύγματα του Ιπτάμενου ‘Ελληνα, όπως οι Αμερικανοί αποκαλούσαν τον πρωταθλητή της πυγμαχίας Μάικ Πάππα (Mike Pappas).

Ο Μάικ Πάππας, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» άφησε την τελευταία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31 Δεκεμβρίου 2022) στο Σπρίνγκφιλντ του Μιζούρι σε ηλικία 81 ετών.

Ο αείμνηστος έγραψε την δική του ιστορία στην Πάλη και τον αποκαλούσαν «Ιπτάμενο Έλληνα» (Τhe flying Greek). Ήταν μάλιστα ο πρώτος που την εποχή εκείνη στον αγώνα του στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν είχε εξασφαλίσει πωλήσεις εισιτηρίων της τάξεως των $100.000.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Εμμανουήλ (Μανώλης) Σαββένας (Manoli Savvenas) και γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Ισίδωρο της Ρόδου. Αρχικά ασχολήθηκε με την πυγμαχία και με την πάροδο του χρόνου τον κέρδισε η Πάλη και έγραψε την δική του ιστορία στον Κάνσας Σίτι.

Το 1987 αποσύρθηκε από τις αρένες και απέκτησε το δικό του κοσμηματοπωλείο «Manoli’s Jewelers» στο εμπορικό κέντρο του Μπρέντγουντ (Brentwood Shopping Center) το οποίο διατηρούσε με την σύζυγό του Βάλερι 

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 17 Μαϊου 1941 στον Άγιο Ισίδωρο της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς του έφεραν στον  κόσμο έξι παιδιά και συγκεκριμένα τον Γεώργιο, τον Φίλιππα, τον Παναγιώτη, την Μαρία, την Αθηνά, τον Εμμανουήλ και την Τσαμπίκα. Σε ηλικία 11 ετών έμαθε το επάγγελμα του κοσμηματοποιού.

Αρχικά μετέβη στην Αυστραλία όπου ασχολήθηκε με την πυγμαχία και το 1967 ήρθε στην Αμερική προκειμένου να ασχοληθεί επαγγελματικά. Στην συνέχεια μετέβη στο Μεξικό, όπου ασχολήθηκε με την πάλη και έκανε καριέρα. Μετά από σύντομο διάστημα ήρθε στο Τένεσί με το ψευδώνυμο Μάικ Πάππας και έγινε πρωταθλητής.

Την περίοδο εκείνη στο Κεντάκι γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του, Βάλερι, με την οποία το 1973 χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα και με την οποία ταξίδεψε στην Αυστραλία, στον Καναδά και στις νήσους Φίτζι.

Το 1978 αποφάσισε να αφυπηρετήσει από την Πάλη και μετακόμισαν στο Σπρινγκφίλντ του Μισούρι, όπου απέκτησαν το δικό του ομώνυμο κοσμηματοπωλείο και το πιο σημαντικό τα τέσσερά τους τέκνα και συγκεκριμένα, την Κωνσταντίνα, τον Παρασκευά, την Μαρία και τον Κωνσταντίνο.

Ο Θεός τον αξίωσε να δει τα παιδιά και τα εγγόνια του να αποκτούν τις δικές τους οικογένειες και απολάμβανε την χαρά των δύο δισέγγονων.

Ο αείμνηστος ασχολήθηκε με τα κοινά και ήταν ιδρυτικό μέλος της κοινότητας του Αγίου Θωμά του Σπρινγκφιλντ.

Διαβάστε επίσης: https://www.anamniseis.net/apeviose-o-iptamenos-ellinas-o-palistis-mike-pappas-emmanouel-savvenas/  

-Advertisement-

1 COMMENT

  1. B”H In the midst of assisting my Annoula prepare for Shabbat, with a cup of Turkish coffee in hand, I sat to enjoy a story off the beaten track about a genuine Greek hero: the boxer turned wrestler I’ve never heard of, Manolis Sabina’s, aka Mike Pappas. With a time constriction of a week, this film describes the epic odyssey of a Rhodes native, finding himself in Australia, then the U.S., Canada, Mexico and for the last 40 years a jeweler in Springfield, MO. Proud I am to identify with the wanderlust of our compatriots who, with little raw material provided by our underdeveloped Hellas, but with brawn, innate talent, and determination have risen to heights of achievement. Thanks to Jason Bresler for making the film and Dimitris Tsakas of Anamniseis for, in turn, reporting on the opportunity for our compatriots to avail themselves of a rare viewing of success in a sport Manolis has made a bit more respectable! Shabbat shalom. With fraternal affection, Asher 🙏😀🇬🇷🎶🇺🇸👏🏿

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.