Δωρεά τριών αξιόλογων αρχείων στο Κέντρο Έρευνας του Κολεγίου του Κουίνς

0
Η πρώτη γενιά των Ελλήνων Μεταναστών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Κέντρο Έρευνας και Αρχείου Ελληνικής Διασποράς του Κολεγίου του Κουίνς (Hellenic American Project, Queens College) απέκτησε τρία αξιόλογα και μοναδικά αρχεία και συγκεκριμένα το  «Δωδεκανησιακό Φωτογραφικό Αρχείο», το Αρχείο του Μπάμπη Μαλαφούρη και το αρχείο της Νέλλης Σαββουλίδου.

Τα εν λόγω αρχεία δώρισαν στο εν λόγω Κέντρο ο συγγραφέας, ιστορικός και συνάμα αρθρογράφος των «Αναμνήσεων» Μανώλης Κασσώτης, το ζεύγος Νίκου και Λένας Πατούρη και ο φωτορεπόρτερ και συνάμα συνεργάτης των «Αναμνήσεων» Φώτης Παπαγερμανός, αντίστοιχα.

Ο ιδρυτής του εν λόγω Κέντρου και συνάμα καθηγητής Κοινωνιολογίας, Δρ. Νίκος Αλεξίου μέσω μιας ανακοίνωσης τύπου εκφράζει την ευγνωμοσύνη για τις εν λόγω δωρεές, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στην προσωπική βιβλιοθήκη του αειμνήστου Νταν Γεωργακά και στο αρχείο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Greek News.

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Κολεγίου του Κουίνς, Νίκος Αλεξίου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Κέντρου Έρευνας  και Αρχείου Προφορικής Ιστορίας  Ελληνικής Διασποράς:

Εκ μέρους της ομάδας έρευνας του Κέντρου Έρευνας  και Αρχείου Προφορικής Ιστορίας  Ελληνικής Διασποράς, του Κουίνς Κόλλετζ – Hellenic American Project, Queens College,

ο Νίκος Αλεξίου, Διευθυντής του Αρχείου και καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας, ευχαριστεί δημοσίως τους δωρητές νέων αρχείων, κ. Μανώλη Κασσώτη, τον Νίκο και Λένα Πατούρη, και τον Φώτη Παπαγερμανό.

Δωδεκανησιακό Φωτογραφικό Μουσείο

Ο Μανώλης Κασσώτης, είναι ερευνητής και συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων, με θέμα τα Δωδεκάνησα γενικότερα, αλλά και την Κάρπαθο ειδικότερα. Είναι από τους πρώτους δωρητές αρχείων και φίλος του Κέντρου Ελληνικής Διασποράς, όπου και μπορεί κανείς να μελετήσει το πλούσιο αρχείο του.  Η πιο πρόσφατη δωρεά αποτελείται από το Δωδεκανησιακό Φωτογραφικό Μουσείο.

Από αριστερά διακρίνονται οι Στέφανος Θωμάτος, Μανώλης Κασσώτης, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, Νίκος Καρτάλης, Μαρία Μαραγκού, Ειρήνη Γράψια και Δημοσθένης Τριανταφύλλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πρόκειται για ένα φωτογραφικό υλικό με περισσότερες από 5,000 φωτογραφίες, οι οποίες είναι ψηφιοποιημένες και καταλογοποιημένες. Αρχίζουν από το 1912 που κατέλαβαν οι Ιταλοί τα Δωδεκάνησα μέχρι την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα το 1948. 

Επίσης υπάρχουν φωτογραφίες που σχετίζονται με γεγονότα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που αφορούν την Κάρπαθο αλλά και όλα τα Δωδεκάνησα.

Ένα άλλο μέρος του υλικού είναι φωτογραφίες που αναφέρονται κυρίως στην μετανάστευση των Δωδεκανησίων στην Αμερική.

Να σημειώσουμε ό,τι το συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό έχει δημοσιευθεί στο βιβλίο του κ. Μανώλη Κασσώτη «Δωδεκανησιακή Παρουσία στην Αμερική», αντίτυπα του οποίου βρίσκονται στη διάθεση του κοινού, στη Βιβλιοθήκη του Αρχείου, «Αργοναύτες», 65-21 Main Street, Flushing, NY, 11365, Queens Hall, R:015, Queens College, CUNY. Η Βιβλιοθήκη «Αργοναύτες» έχει όλη τη  σειρά των βιβλίων του Μανώλη Κασσώτη, που βασίζονται σε πολυετή  και επιμελή έρευνα. Πολλά από τα βιβλία του εκδόθηκαν σε συνεργασία με τη Στέγη  Γραμμάτων και Τεχνών  Ρόδου.

Αρχείο Μπάμπη Μαλαφούρη

Η δεύτερη νέα δωρεά έγινε από τους αγαπημένους φίλους Νίκο και Λένα Πατούρη, και αποτελείται κυρίως από μια σειρά μαγνητοφωνημένων ραδιοφωνικών  εκπομπών του αείμνηστου μαχητή δημοσιογράφου της Ομογένειας, τον Μπάμπη Μαλαφούρη. 

Ο Μπάμπης Μαλαφούρης είναι, ανάμεσα σε  πολλά άλλα, ο συγγραφέας του πολύ σημαντικού  βιβλίου «Έλληνες της Αμερικής 1528-1948», που πρόκειται για μια καταγραφή ιστορικών ντοκουμέντων που αφορούν τη νεοελληνική μετανάστευση στον «Νέο Κόσμο».

Το βιβλίο του αειμνήστου Μπάμπη Μαλαφούρη.

Το Αρχείο Ελληνικής Διασποράς – HAP-  θα αρχίσει σύντομα τις διαδικασίες μετατροπής και ψηφιοποίησης των μαγνητοταινιών του αρχείου Μπάμπη  Μαλαφούρη, και την διάθεσή του στο κοινό, το συντομότερο δυνατόν. Πρόκειται για ένα σπάνιο και πολύ ενδιαφέρον αρχείο που αφορά άμεσα την Ομογένεια. 

Επίσης, η δωρεά  Νίκου και Λένας Πατούρη συμπεριλαμβάνει ορισμένα αντίτυπα του προαναφερθέντος βιβλίου καθώς και δύο σπάνιους τόμους του περιοδικού «Αργοναύτης» που εξέδωσε ο Μαλαφούρης.

Αρχείο Νέλλης Σαββουλίδου

Η τρίτη δωρεά αρχείου έγινε από τον πολύ  γνωστό στην Ομογένεια δημοσιογράφο και φωτογράφο, Φώτη Παπαγερμανό και την οικογένεια της πολύ γνωστής και αγαπημένης παραγωγού Νέλλης Σαβουλίδου.

Πρόκειται για  ένα υλικό 20 κουτιών που περιέχει μαγνητοφωνημένες ραδιοφωνικές εκπομπές και δίσκους ελληνικής μουσικής.

Όπως είχε γράψει παλαιότερα στις ‘Αναμνήσεις’ (27 Απριλίου ’22), ο Φώτης Παπαγερμανός, ο οποίος έχει μια πολύ στενή φιλική σχέση με  την Νέλλη:

Η Νέλλη Σαββουλίδου στο στούντιο της.

«Η Νέλλη Σαβουλίδου, αφού για τρείς και πλέον δεκαετίες έγραψε την δική της ιστορία, στα ερτζιανά της Νέας Υόρκης, αφού μίλησε με τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πολιτικής και της Εκκλησίας, αφού για πάνω από τρείς δεκαετίες φιλοξένησε δεκάδες γνωστούς και αγαπημένους τραγουδιστές, αποφάσισε να αλλάξει τόπο κατοικίας και να μετακομίσει στην Ατλάντα, κοντά στις δυο αγαπημένες της αδερφές, την Σοφία και την Αθηνά.  Η φωνή της Νέλλης, είχε αποτελέσει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στα ραδιοφωνικά κύματα της Νέας Υόρκης και δεν ήταν τυχαίο γεγονός ότι την εποχή που μεσουρανούσε στο ραδιόφωνο, η Ομογένεια έζησε μερικές από τις πιο σπουδαίες στιγμές της ιστορίας της.’’

Πρόκειται για ένα μεγάλο και σημαντικό αρχείο που και αυτό χρειάζεται να ψηφιοποιηθεί και να καταλογοποιηθεί έτσι ώστε να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους φίλους και ερευνητές.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι το Κέντρο Έρευνας και Προφορικής Ιστορίας Ελληνικής Διασποράς, είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός (501c3), και κάθε δωρεά εκπίπτει της φορολογίας.  Όλες  οι δωρεές ενισχύουν την έρευνα των Ελλήνων της Νέας Υόρκης, και της Αμερικής γενικότερα. 

Η έρευνα του Κέντρου Διασποράς επεκτείνεται  σε διάφορους τομείς όπως, στη συλλογή προφορικών ιστοριών, στην διατήρηση και ψηφιοποίηση αρχείων της Ομογένειας, και σε διοργανώσεις πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, καθώς και στη  δημιουργία και παραγωγή ντοκιμαντέρ, σχετικά με τους Έλληνες της Αμερικής. 

Για δωρεές και πρόσβαση στο Αρχείο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.hapsoc.org

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.