Δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε την διάλυση της «Ένωσης δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ»

0
35

Το δικαστήριο της πόλης της Μόσχας αποφάσισε την διάλυση της ανεξάρτητης Ένωσης δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ , μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Η εισαγγελία της Μόσχας, που αιτήθηκε την διάλυση της Ένωσης των δημοσιογράφων, αναφέρει στην εισήγηση της ότι «η Ένωση και τα περιφερειακά της παραρτήματα χρησιμοποιούν πηγές στο διαδίκτυο, στις οποίες υπάρχουν πληροφορίες που αντίκεινται στον νόμο. Κατ’ αυτό τον τρόπο η δραστηριότητα της Ένωσης συνεπάγεται παραβίαση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ατόμου και του πολίτη, καθώς και πρόκληση βλάβης στην δημόσια τάξη και την κοινωνική ασφάλεια, στην κοινωνία και στο κράτος».

Κατά την άποψη του δικηγόρου της Ένωσης Μαξίμ Κρούπσκι, οι αρχές ενοχλήθηκαν πρωτίστως από τις δράσεις στις οποίες προέβη η Ένωση υπερασπιζόμενη τους πολιτικούς κρατούμενους και του αντιπολιτευόμενους δημοσιογράφους, όπως και από την υποστήριξη εκ μέρους της των ανεξάρτητων μέσων.

Τον τελευταίο χρόνο, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC, η Ένωση κατέθεσε αρκετές μηνύσεις κατά του δήμου της Μόσχας επειδή αρνήθηκε να εγκρίνει την διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κατά του νόμου περί «ξένων πρακτόρων», έδωσε στην δημοσιότητα έκθεση για τις διώξεις των ΜΜΕ , διοργάνωσε καμπάνια υποστήριξης του πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι, καμπάνια υποστήριξης γυναικών δημοσιογράφων που υπήρξαν θύματα βίας, απέστειλε αίτημα στις ανακριτικές αρχές μετά τον θάνατο της Ρωσίδας δημοσιογράφου Αξάνα Μπαούλινα στην Ουκρανία.

Η Ένωση δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης ιδρύθηκε το 2016 έπειτα από επίθεση σε λεωφορείο που μετέφερε δημοσιογράφους και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σύνορα της Τσετσενίας και της Ινγκουσετίας. Η ένωση είχε περισσότερα από 600 μέλη από 40 περιοχές της Ρωσίας. Ήταν μέλος της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Η λειτουργία της Ένωσης ανεστάλη στα μέσα Ιουλίου μετά την μήνυση που κατέθεσε η εισαγγελία στο Δικαστήριο της πόλης της Μόσχας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.