ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Διιστάμενες ήταν οι απόψεις των ομογενών που μίλησαν στην ανοικτή συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα αποδήμου ελληνισμού Αντώνη Διαματάρη.

Η συνάντηση έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας, 25 Νοεμβρίου 2019, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και παραβρέθηκαν πενήντα περίπου εκπρόσωποι της ομογένειας και ομογενείς επιχειρηματίες από την τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την έγκριση από την πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών και συνάμα λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του εκτελεστικού διευθυντή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Τζέρυ Δημητρίου, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» του απαγγέλθηκαν βαριές κατηγορίες για υπεξαίρεση πάνω από μισού εκατομμυρίου δολαρίων.

Πρόκειται για δύο άσχετα εκ πρώτης όψεως γεγονότα, τα οποία όμως έχουν σπουδαία σημασία για την  ομογένεια και για την Εκκλησία. 

Το πρώτο γεγονός αποτέλεσε το κεντρικό μέρος της ομιλίας του κ. Διαματάρη και το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που ακολούθησε, ενώ το δεύτερο γεγονός αποτέλεσε το μείζον θέμα στα πηγαδάκια πριν και μετά τη συνάντηση. 

Ο ομιλητής, αν και είναι ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υφυπουργός για τις εκτός Ελλάδας εκκλησιαστικά θέματα δεν έκανε την παραμικρή νύξη στα σχετιζόμενα με τη σύλληψη του κ. Τζέρυ Δημητρίου, ούτε στο μεγάλο στοίχημα της ομογένειας και του απανταχού ελληνισμού για την ανέγερση του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Από αριστερά διακρίνονται οι Αντώνη Διαματάρης, Μερκούριος Αγγελιάδης, Πέτρος Γαλάτουλας, Ευστάθιος Βαλιώτης και Νίκος Ανδριώτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις: Δημήτρης Τσάκας.

Την προσεχή Δευτέρα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» συμπληρώνονται δύο χρόνια από την αναστολή – λόγω έλλειψης χρημάτων – των εργασιών για την ανοικοδόμηση του ιστορικού ναού και ουδείς μέχρι στιγμής γνωρίζει πότε θα ξεκινήσουν τα έργα για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου.

Το μόνο βέβαιο είναι η δέσμευση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου ότι στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, που θα συμπληρωθούν δύο δεκαετίες από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης και δύο αιώνες από την έναρξη της ελληνικής επαναστάσεως θα τελεστούν τα θυρανοίξια του.

Η ομιλία

Η ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Αντώνη Διαματάρη εστιάστηκε στα θέματα που σχετίζονται με την ψήφο των αποδήμων, την εξυπηρέτηση των ομογενών στις προξενικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό, την ομογενειακή παιδεία, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στη γενέτειρα, τη βράβευση των αποδήμων από την Προεδρία της Δημοκρατίας, την ανέγερση μνημείων για τους αποδήμους που ευεργέτησαν την Ελλάδα και τη δημιουργία μουσείου αποδήμων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τους Αποδήμους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις: Δημήτρης Τσάκας.

Τον κ. Διαματάρη προλόγισε ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που δε χρειάστηκε να προβεί σε συστάσεις διότι πολλοί από τους παρισταμένους συμμετείχαν στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχε ο κ. Διαματάρης προ δύο περίπου μηνών στη Νέα Υόρκη, καθώς επίσης και στο κεκλεισμένο των θυρών γεύμα προς τιμή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων για την επιστολική ψήφο και τη συνταγματική αναθεώρηση και χαρακτήρισε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου «ιστορικό γεγονός».   

«Σήμερα, με όλες τις ατέλειες, τις οποίες είμαι ο πρώτος που τις παραδέχομαι, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έγινε μια τεράστια αρχή. Είναι στο χέρι μας, σιγά – σιγά να το βελτιώσουμε», είπε ο κ. Διαματάρης, ο οποίος δεν παρέλειψε να κατακεραυνώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την επιμονή τους για την παροχή υπό προϋποθέσεις του δικαιώματος,  καθώς επίσης και τους Πρωθυπουργούς και υπουργούς που τις τελευταίες δεκαετίες επισκεπτόμενοι τη Νέα Υόρκη υπόσχονταν την κατοχύρωση και διασφάλιση της επιστολικής ψήφου.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας ενώ προλογίζει τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Αντώνη Η. Διαματάρη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις: Δημήτρης Τσάκας.

Όσον αφορά τα θέματα της ελληνικής παιδείας τόνισε ότι συνεργάζεται στενά με την υφυπουργό παιδείας Σοφία Ζαχαράκη για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, χωρίς ωστόσο να εισέλθει σε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα δώσουν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα, που αφορούν τους πενιχρούς μισθούς των εκπαιδευτικών καθώς επίσης και τα έξι Ημερήσια Σχολεία που έκλεισαν την τελευταία δεκαετία στη Μητροπολιτική Περιοχή της Νέας Υόρκης συμπεριλαμβανομένου και του Ημερήσιου Σχολείου «Ειρήνη Λαδά» της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν, στο οποίο μπήκε λουκέτο προ τριών μηνών. 

Έμφαση, όπως επεσήμανε ο ομιλητής,  θα δοθεί στη διοργάνωση κατασκηνώσεων στην Ελλάδα, για Ελληνόπουλα της Διασποράς, καθώς επίσης για την δημιουργία του αγάλματος και του Σπιτιού του Αποδήμου στη γενέτειρα.

Ο κ. Διαματάρης αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου τέθηκε επί τάπητος η παρασημοφόρηση ομογενών.

Από αριστερά οι Γιώργος Χωριάτης, ύπατος πρόεδρος της ΑΗΕΠΑ, Αντώνης Διαματάρης, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Γεώργιος Ντάγκας, πρώην πρόεδρος και Στέλλα Κοκόλη, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις: Δημήτρης Τσάκας.

Οι συζητήσεις

Μετά την ομιλία ο κ. Διαματάρης δέχτηκε ελάχιστες ερωτήσεις επικαλούμενος την ύπαρξη άλλου προκαθορισμένου ραντεβού.

Ο  πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Δημήτρης Φιλιππίδης εξέφρασε την αγωνία του για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο στερεί το δικαίωμα άσκησης των εκλογικών δικαιωμάτων σε ομογενείς που βρίσκονται πάνω από 35 χρόνια στην αλλοδαπή και οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη επεσήμανε ότι στα 53 χρόνια που βρίσκεται στην Αμερική για πρώτη φορά έχουμε έναν δικό μας άνθρωπο στην κυβέρνηση και αναφώνησε «Άξιος».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τους Αποδήμους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις: Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια» Γιάννης Κριαράς επεσήμανε ότι ο νόμος ως έχει στερεί το δικαίωμα στα παιδιά των ομογενών να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, διότι δεν έχουν ούτε ταυτότητα και ούτε οικογενειακή μερίδα.

Η Θεοδώρα Δεληγιάννη εξέφρασε την αγωνία της για την προσφυγική κρίση που ταλανίζει την γενέτειρα και ο κ. Διαματάρης απάντησε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να περιφρουρήσει τα σύνορα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών που δώρισε 10 ταχύπλοα στο Λιμενικό.

Η εκπαιδευτικός Γεωργία Λιγνού επεσήμανε ότι διαφωνεί κάθετα με την ψήφο των αποδήμων και ότι είχε τις διαφωνίες της, ενώ εξέφρασε την δυσαρέσκειά της διότι δεν επιδιώχτηκε διάλογος για να καταγραφούν οι απόψεις και των ομογενών.

Μετεξύ άλλων διακρίνονται οι Βασίλειος Κοκόσης, Παύλος Κοτρότσιος, Φώτιος Καλιαμπάκος, Λού Κάτσος, Κώστας Τσιλφίδης και Νίκος Τσακανίκας. Φωτογραφία: ETA PRESS.

«Ποιοι αποφάσισαν για μας και ποιοι μας αντιπροσωπεύουν», διερωτήθηκε η κ. Λιγνού εκφράζοντας τη δυσφορία της διότι ακόμη και σε ένα μείζον θέμα όπως η ψήφος που αφορά την ομογένεια δεν εισακούστηκαν οι φωνές των ομογενών.

«Το εθνικό κέντρο αποφασίζει για μας ερήμην ημών», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος και νυν α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Πέτρος Γαλάτουλας εκφράζοντας την δυσφορία του για το νομοσχέδιο.

«Δεν πήραμε ψήφο, καλύτερα να μην μας δινόταν παρά όπως μας δόθηκε», επεσήμανε ο κ. Γαλάτουλας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αγωνία του για το προσφυγικό, που ταλανίζει την Ελλάδα.

Σε πρώτο πλάνο από αριστερά οι Ντίνος Ράλλης και ο πρόεδρος του Παν Γκριγκόριαν της Αμερικής Δημήτρης Καυχίτσας. Φωτογραφία: ETA PRESS
Οι δύο πρώτες σειρές έφεραν τα ονόματα των επιχειρηματιών και των εκπροσώπων, ενώ οι υπόλοιπες ήταν ελεύθερες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις: Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.