Δεν υπάρχει νόμος που να δικαιολογεί το αλαλούμ με τις Νεκρώσιμες Ακολουθίες στις ΗΠΑ

0
786
Στιγμιότυπο από τη Νεκρώσιμη Ακολουθία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

NEA ΥΟΡΚΗ. «Δεν υπάρχουν νόμοι και ούτε οδηγίες που να απαγορεύουν ρητά την τέλεση των Νεκρώσιμων Ακολουθιών στους χώρους λατρείας», δήλωσε στις «Αναμνήσεις» ο εκτελεστικός διευθυντής του Συλλόγου Διευθυντών Γραφείων Τελετών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (New York State Funeral Directors Association Inc.), κ. Μάικλ Λανότι (Michael A. Lanotte), κληθείς να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την απαγόρευση δια νόμου της τέλεσης των ακολουθιών στους ναούς.

Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Ανδρέας Βυθούλκας απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την σύγχυση που επικρατεί στους κόλπους της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας σχετικά με την τέλεση των Νεκρώσιμων Ακολουθιών χθες το απόγευμα έγραψε: «Οι ιερείς επιτρέπεται να τελέσουν Νεκρώσιμες στα Γραφεία Τελετών είτε στα Κοιμητήρια. Εμείς, βάσει της πολιτειακής νομοθεσίας δεν πρέπει να τελέσουμε Νεκρώσιμες Ακολουθίες στους ναούς» (Clergy are permitted to perform funeral services in the funeral home or cemetery. We are not supposed to hold services in the church according to state laws).

Μόλις αναρτήσαμε την είδηση στην ιστοσελίδα το τηλέφωνο πήρε φωτιά. Λαϊκοί και κληρικοί επέμεναν ότι δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει πόσο μάλλον να υπαγορεύει στις διάφορες θρησκευτικές δικαιοδοσίες εάν και που θα τελέσουν τις ακολουθίες και τα ταφικά έθιμα.

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Στέλιου Κέρβερου που ηττήθηκε από τον κορωνοϊό και της αδελφής του Ελένης Κέρβερου – Κόμπου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η έρευνα

Από την έρευνα των «Αναμνήσεων» τόσο στην ιστοσελίδα του Δήμου της Νέας Υόρκης, όσο και της πολιτείας της Νέας Υόρκης διαπιστώθηκε ότι παραμένουν σε ισχύ οι οδηγίες της 26ης Μαρτίου 2020 για την τέλεση των κηδειών.  

Το κείμενο των οδηγιών που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου της Νέας Υόρκης σε 26 διαφορετικές γλώσσες, θέτει το ερώτημα εάν επιτρέπονται οι Νεκρώσιμες Ακολουθίες» και απαντά: «Ναι. Ωστόσο, όσοι παραστούν σε αυτές πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τις προφυλάξεις μέσω φυσικής απόστασης (κοινωνική απόσταση), συμπεριλαμβανομένου του να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 6 ποδών (2 μέτρων) ο ένας από τον άλλον. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγκαλιάσετε ή να φιλήσετε, να κρατήσετε τα χέρια άλλων ή να ακουμπήσετε με άλλον τρόπο τους υπόλοιπους που είναι παρόντες».

Οι κηδείες πρέπει να περιορίζονται στην άμεση οικογένεια και σε όσο λιγότερα άτομα γίνεται. Πολλά γραφεία τελετών έχουν θέσει όρια φυσικής παρουσίας, βάσει αυτών των απαιτήσεων, συνεπώς παρακαλείσθε να ελέγξετε εκ των προτέρων τι ισχύει.

Πολλά γραφεία τελετών προσφέρουν ζωντανή αναμετάδοση, αναμετάδοση μέσω βιντεοκλήσης και άλλες επιλογές απομακρυσμένης παρακολούθησης για τα άτομα που δεν μπορούν να παραστούν αυτοπροσώπως».

Στιγμιότυπο από τη νεκρώσιμη ακολουθία του Πίτερ και της Ελένης Καύκη στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Σικάγο.

Ακόμη πιο τραγική η πραγματικότητα

Η πραγματικότητα τουλάχιστον για τα δεδομένα της Νέας Υόρκης, είναι ακόμη πιο τραγική από τον ίδιο τον θάνατο. Ο Γολγοθάς των οικογενειών δεν λήγει την ώρα που μια ψυχρή φωνή από τον θάλαμο του νοσοκομείου τους ανακοινώνει την θλιβερή είδηση για την εκδημία των πολυαγαπημένων τους.

Στην ουσία από εκείνη την στιγμή αρχίσει ένας ακόμη πιο μεγαλύτερος Γολγοθάς ο οποίος αφ’ ενός σχετίζεται με την διαχείριση του πόνου και της θλίψης, αφ’ ετέρου δε με την τακτοποίηση των θεμάτων που σχετίζονται με την ανάθεση της κηδείας σε  Γραφείο Τελετών, με την εύρεση του Κοιμητηρίου, είτε του αποτεφρωτηρίου και γενικότερα με την τήρηση των νεκρικών εθίμων και των παραδόσεων.

Όσοι εξυπηρετούνται από τους ομογενείς διευθυντές Γραφείων Τελετών είναι προνομιούχοι με όλη τη σημασία της λέξεως, αλλά ο αριθμός των ομογενών που ασχολούνται με το άκρως απαιτητικό λειτούργημα είναι απειροελάχιστος.

Και για να αντιληφθεί κανείς τον πόνο των οικογενειών αρκεί να αναφέρουμε το παράδειγμα της ομογενούς που έχασε τον πατέρα της από τον κορωνοϊό στο Μπρούκλιν και δεν μπορούσε να βρει κάποιο οικείο γραφείο τελετών να αναλάβει την ταρίχευση ούτως ώστε να τελέσει σε Ελληνορθόδοξο Ναό με ανοικτό το φέρετρο την Νεκρώσιμη Ακολουθία.

Η χαροκαμένη κόρη κατάφερε να βρει ένα Γραφείο Τελετών στη Νέα Ιερσέη, το οποίο ανέλαβε την ταρίχευση και τελέστηκε σε κλειστό οικογενειακό περιβάλλον τη Νεκρώσιμη Ακολουθία και ο ενταφιασμός στην γειτονική πόλη της Νέας Ιερσέης.

Σήμερα, λόγω της κρίσης που έχει ανακύψει με την διαχείριση των θυμάτων του κορωνοϊού (μόνο στις πέντε κομητείες της Νέας Υόρκης μέχρι και το μεσημέρι της 6ης Μαϊου θρηνήσαμε 19.297 συμπολίτες), τα πράγματα είναι ακόμη πιο τραγική από ό,τι ήταν στις αρχές της πανδημίας.

Τα κοιμητήρια δεν μπορεί να αντέξουν τη ζήτηση και οι καθυστερήσεις στον ενταφιασμό κυμαίνονται από μία έως και δύο εβδομάδες.

Προγραμματισμός της κηδείας

Οι τραγικές συνθήκες τις οποίες βιώνει η Νέα Υόρκη πρέπει να ωθήσουν ως καμπανάκι για όλους τους ομογενείς και μόλις επανέλθει η ομαλότητα να μεριμνήσουν και για το μείζον θέμα του προγραμματισμού κληρονομιάς και της κηδείας. 

Συνομιλώντας με τις χαροκαμένες οικογένειες των ομογενών διαπιστώσαμε ότι οι οικογένειες που είχαν προγραμματίσει εγκαίρως την κηδεία ήταν απαλλαγμένες από το άγχος που σχετίζεται το δυσβάστακτο οικονομικό κόστος της κηδείας στο σύνολό της.

Ακόμη και οικογένειες που είχαν αγοράσει νωρίτερα τους τάφους είχαν λιγότερους πονοκεφάλους και πολύ μικρότερο κόστος.

Οι νεκρώσιμες ακολουθίες

Οι Αναμνήσεις παρακολούθησαν αρκετές κηδείες στην τριπολιτειακή περιοχή και οι φωτογραφίες και τα βίντεο που αναρτήσαμε παρέχουν στην ομογένεια αξιοζήλευτη θέση μεταξύ των άλλων εθνικών ομάδων ως προς την τήρηση με ευλάβεια των οδηγιών των αρχών.

Τις πρώτες εβδομάδες τελούνταν κανονικά οι νεκρώσιμες ακολουθίες στους ναούς μόνο με την παρουσία της άμεσης οικογένειας.

Οι συγγενείς και οι φίλοι εκπλήρωναν το χρέος τους ερχόμενοι στο προαύλιο του ναού και παραμένοντας στα αυτοκίνητα μέχρι την ολοκλήρωσης της ακολουθίας. Την ώρα της εξόδου του ιερέα και της οικογένειες έβγαινα από τα οχήματα και παρέμεναν σαν αγάλματα μέχρι και την απομάκρυνση της νεκροφόρας. Στη συνέχεια ακολουθούσαν πομπή και πήγαιναν στο νεκροταφείο, όπου διέρχονταν από τον τάφο και τον έραναν με λουλούδια.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες στην άμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια λόγω της προαναφερόμενης απόφασης τα πράγματα άλλαξαν άρδην και όπως επεσήμανε ένας ιερέας υποχρεώθηκε να ψάλει το «Μακαρία η Οδός» στον «δρόμο».

Από την επικοινωνία με τις τεθλιμμένες οικογένειες των άλλων μητροπόλεων ανά την επικράτεια διαπιστώσαμε ότι τελούνται κανονικά εντός του ναού η νεκρώσιμες ακολουθίες μόνο με την παρουσία της οικογένειας.

Σύλλογος Διευθυντών Γραφείων Τελετών

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η λειτουργία των Γραφείων Τελετών ρυθμίζεται από τον Σύλλογο Διευθυντών Γραφείων Τελετών της Πολιτείας της Νέας (New York State Funeral Directors Association Inc.) ο οποίος ιδρύθηκε το 1889 και ρυθμίζει την λειτουργία των 900 Γραφείων Τελετών που υπάρχουν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης επικοινωνήσαμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Μάικ Λανότι, ο οποίος επεσήμανε ότι παραμένουν σε ισχύ οι οδηγίες της 26ης Μαρτίου 2020, οι οποίες επιτρέπουν την τέλεση των νεκρώσιμων ακολουθίων τηρώντας με ευλάβεια τους όρους κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ερωτηθείς για ποιον λόγω τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά στις διάφορες δικαιοδοσίες, στα γραφεία τελετών και στα κοιμητήρια επεσήμανε ότι όλοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες της 26ης Μαρτίου και ότι στα θέματα της υιοθέτησης και εφαρμογής ακόμη πιο αυστηρών τω ν προβλεπόμενων προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό επαφίονται στην ευχέρεια των θρησκευτικών κοινοτήτων, των γραφείων τελετών και των κοιμητηρίων.

Πλήρες κείμενο Οδηγιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για τον Κορωνοϊό

Οδηγίες της Πόλης της ΝΥ για τελετές κηδειών και ταφές στη διάρκεια της έξαρσης της νόσου COVID-19 Η νόσος του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) άλλαξε δραματικά τις ζωές μας. Σε όλους τους Νεοϋορκέζους αξίζει να μπορούν να γιορτάσουν τη μνήμη των αγαπημένων τους, να τους τιμήσουν και να υποβάλλουν τα σέβη τους. Ακόμα και ενώ κάνουμε προετοιμασίες για αγαπημένα μας πρόσωπα που απεβίωσαν, πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τις οδηγίες για διατήρηση κοινωνικών αποστάσεων, την καλή υγιεινή των χεριών και την πρόληψη της διάδοσης της λοίμωξης. Εάν είστε άρρωστοι, πρέπει να μείνετε στο σπίτι και να αποφύγετε να παραστείτε στην αγρυπνία, την τελετή, την κηδεία και την ταφή. Μένοντας στο σπίτι, μπορείτε να βοηθήσετε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, της νόσου COVID-19, και να προστατεύσετε άλλους από το να αρρωστήσουν.

Επιτρέπονται οι τελετές κήδευσης;

• Ναι. Ωστόσο, όσοι παραστούν σε αυτές πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τις προφυλάξεις μέσω φυσικής απόστασης (κοινωνική απόσταση), συμπεριλαμβανομένου του να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 6 ποδών (2 μέτρων) ο ένας από τον άλλον. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγκαλιάσετε ή να φιλήσετε, να κρατήσετε τα χέρια άλλων ή να ακουμπήσετε με άλλον τρόπο τους υπόλοιπους που είναι παρόντες.

• Οι κηδείες πρέπει να περιορίζονται στην άμεση οικογένεια και σε όσο λιγότερα άτομα γίνεται. Πολλά γραφεία τελετών έχουν θέσει όρια φυσικής παρουσίας, βάσει αυτών των απαιτήσεων, συνεπώς παρακαλείσθε να ελέγξετε εκ των προτέρων τι ισχύει.

• Πολλά γραφεία τελετών προσφέρουν ζωντανή αναμετάδοση, αναμετάδοση μέσω βιντεοκλήσης και άλλες επιλογές απομακρυσμένης παρακολούθησης για τα άτομα που δεν μπορούν να παραστούν αυτοπροσώπως.

Υπάρχουν περιορισμοί στον τρόπο κήδευσης της σορού του μέλους της οικογένειάς μου; Υπάρχουν άλλες, ειδικές για τη νόσο COVID-19, οδηγίες για τον χειρισμό και την κήδευση των σορών;

• Όχι. Αυτή τη στιγμή ένα μέλος της οικογένειας ή κάποιο αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να ενταφιαστεί ή να αποτεφρωθεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις της οικογένειας. Ένα μέλος της οικογένειας ή κάποιο αγαπημένο πρόσωπο μπορεί, επίσης, να υποβληθεί σε ταρίχευση με ασφάλεια. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν επιπλέον οδηγίες.

Είναι ασφαλές να βρίσκεται κανείς στον ίδιο χώρο με τη σορό κάποιου που απεβίωσε λόγω COVID-19;

• Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γνωστός κίνδυνος που να σχετίζεται με την παρουσία στον ίδιο χώρο με τη σορό κάποιου που απεβίωσε λόγω COVID-19.

Συνεχίζουμε να μπορούμε να τελέσουμε θρησκευτικές ή άλλες τελετές, έθιμα και παραδόσεις;

• Ναι, εάν είναι εφικτό, θα πρέπει να λάβετε μέρος σε τελετές που είναι σημαντικές για εσάς.

• Οι εργολάβοι κηδειών ή/και οι θρησκευτικοί ηγέτες μπορούν να παρέχουν συστάσεις σχετικά με τον ασφαλή τρόπο να τιμήσει κάποιος ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

• Εάν η πλύση και ένδυση ή το σαβάνωμα της σορού είναι σημαντικές θρησκευτικές ή πολιτισμικές πρακτικές, θα πρέπει να συνεργαστείτε με τους ηγέτες της κοινότητας, του πολιτισμού και της θρησκείας σας, καθώς και το προσωπικό του γραφείου τελετών, για να μειώσετε οποιονδήποτε κίνδυνο υπάρχει για μόλυνση. Σε αυτή την πρακτική περιλαμβάνεται το να φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό, όπως γάντια.

Μπορούμε να αγγίξουμε τη σορό του αγαπημένου μας προσώπου στην κηδεία (π.χ. φιλί, κράτημα χεριού, αγκαλιά κ.λπ.);

• Υπάρχουν ακόμα πολλά που μένει να μάθουμε για τη νόσο COVID-19, τον κορωνοϊό και τον τρόπο που μεταδίδεται. Από αυτή την οπτική, δεν θα πρέπει να ακουμπάτε τη σορό κάποιου που απεβίωσε επιβεβαιωμένα από COVID-19 ή που ενδέχεται να είχε COVID19 (είχε συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης αλλά δεν υπεβλήθη σε εξέταση για COVID-19). Το φίλημα, η πλύση και το σαβάνωμα πρέπει να αποφεύγονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία της σορού.

Χρειάζεται να έχω πιστοποιητικό θανάτου για να γίνει η τελετή;

• Ναι, μπορείτε να ζητήσετε ένα πιστοποιητικό θανάτου της Πόλης της ΝΥ online ή ταχυδρομώντας ένα αντίγραφο της αίτησης για το πιστοποιητικό. Λόγω της πανδημίας COVID-19, η δυνατότητα διά ζώσης υποβολής αιτήματος για πιστοποιητικά θανάτου της Πόλης της ΝΥ έχει ανασταλεί μέχρι νεοτέρας.

Χρειάζεται να υπογράψω διά ζώσης έγγραφα ή φόρμες εξουσιοδότησης για τελετή κήδευσης;

• Η απαίτηση για γνήσια υπογεγραμμένα έγγραφα και φόρμες για την εξουσιοδότηση ή αποδοχή τελετών κήδευσης έχει ανασταλεί λόγω COVID-19. Αντί αυτού, μπορείτε να υποβάλλετε μια ηλεκτρονική υπογραφή ή να χρησιμοποιήσετε άλλο μέσο.

Τα γραφεία τελετών λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα ώστε να μας κρατήσουν ασφαλείς;

• Κατόπιν οδηγιών από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), τα γραφεία τελετών ακολουθούν προφυλάξεις πρόληψης και ελέγχου ρουτίνας, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης το προσωπικό να φοράει ατομικά μέσα προστασίας και να ακολουθεί τα πρωτόκολλα απολύμανσης.

• Σύμφωνα με τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, τα γραφεία τελετών τελούν μόνο μία τελετή τη φορά.

Για περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη:

• Για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση nyc.gov/coronavirus ή cdc.gov/covid19. Για ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο, στείλτε μήνυμα κειμένου (SMS) γράφοντας «COVID» στο 692-692. Ενδέχεται να ισχύουν χρεώσεις για μηνύματα και δεδομένα.

• Εάν αισθάνεστε άγχος, στρες ή νιώθετε συναισθηματικά φορτισμένοι, μιλήστε με τους εκπαιδευμένους συμβούλους υποστήριξης στο NYC Well, την εμπιστευτική τηλεφωνική γραμμή βοήθειας της Πόλης. Τηλεφωνήστε στο 888-692-9355, στείλτε μήνυμα κειμένου (SMS) γράφοντας «WELL» στο 65173 ή συνομιλήστε online στη διεύθυνση nyc.gov/nycwell.

• Εάν χρειάζεστε πάροχο υγείας, η υπηρεσία NYC Health and Hospitals παρέχει περίθαλψη σε όλους τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, ανεξαρτήτως κατάστασης μετανάστευσης, ασφάλισης ή δυνατότητας για πληρωμή. Τηλεφωνήστε στο 844-692- 4692 ή στο 311.

• Τμήμα Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (New York State Department of Health): Γραφείο τελετών κήδευσης (Bureau of Funeral Directing):

  • health.ny.gov/professionals/funeral_director/ o health.ny.gov/vital_records/edrs/docs/covid-19_funeral_guidance.pdf
  • • Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Συχνές ερωταπαντήσεις (FAQs): cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.