ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Δεν ξεχνώ» αναφώνησαν οι τρεις γενιές των Ελληνοαμερικανών που το απόγευμα της Κυριακής, 3ης Απριλίου 2022, παρέστησαν στο φιλολογικό μνημόσυνο  «Ηρώων Γη» που διοργάνωσαν από κοινού η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκης.

Πρόκειται για την καθιερωμένη εκδήλωση επ΄ ευκαιρίας της 67ης επετείου της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 – 1959) που διοργανώνουν κάθε χρόνο οι προαναφερόμενοι φορείς και το οποίο – κατά κοινή ομολογία – ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ’ Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας είχε κατακλυστεί από ομογενείς όλων των ηλικιών και από εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων και είχε πανομογενειακό χαρακτήρα.

Παραβρέθηκαν οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Μιχάλης Φυρίλλας, αντίστοιχα, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβεις Μαρία Θεοφίλη και Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, ο ιερατικός προϊστάμενος και ο εφημέριος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Βασίλειος Τσουρλής και π. Νικόλαος Πάρος, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Στέφανος Θωμάτος, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη, ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας, Θεόδωρος Παυλάκος, καθώς επίσης και οι ηγέτες των κυπριακών οργανώσεων της τριπολιτειακής περιοχής.

Η έκθεση φωτογραφίας για τους ήρωες της ΕΟΚΑ, η οποία διοργανώθηκε με την σύμπραξη του Γραφείου Τύπου και πληροφοριών της Κύπρου, ήταν η πλουσιότερη όλων των εποχών και παρείχε την δυνατότητα τόσο στους ομιλητές, όσο και στο ακροατήριο να μεταφερθούν νοερά στην Ουκρανία, η οποία τις πέντε τελευταίες εβδομάδες έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ των μαχόμενων υπέρ βωμών και εστιών και των ρωσικών δυνάμεων καταγής.

Τους παρείχαν ταυτόχρονα την δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν τα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ της προ 48 ετών τουρκικής εισβολή στην Κύπρο με την προ πέντε εβδομάδων ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το δράμα των προσφύγων, μεταξύ των οποίων και χιλιάδων ομογενών.

Στιγμιότυπο από το τρισάγιο. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.

Η φετινή εκδήλωση διέφερε από τις προηγούμενες τόσο ως προς την συμμετοχή του κόσμου, όσο και ως προς την συμμετοχή της νεότερης γενιάς και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η χορωδία των μαθητών της 2ης Τάξης του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, υπό την διεύθυνση του Φύτου Στράτη ερμήνευσε το «Ξύπνα καημένε μου ραγιά» και το «Κύπρος Ελληνική», ενώ οι μαθητές της 9ης τάξης υπό την διεύθυνση της Πέγγυς Σημάκου απήγγειλαν το χρονικό του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Η δασκάλα της δεύτερης τάξης , Δρ. Ειρήνη Γράψια επεσήμανε ότι οι μαθητές της 2ης Τάξης συμμετείχαν στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες» και σάρωσαν τα βραβεία.

Εξίσου συγκινητική ήταν και η παρουσία του έφηβου βιολιστή Νικολάου Πολυδώρου που ερμήνευσε το «Ode to Joe & Pallikarides» και η ανάγνωση της έκθεσής του για την ΕΟΚΑ.

Οι επίσημοι ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.

Οι σολίστες Αγγελική Ψώνη, Αριάδνη ‘Αννα, Δημήτρης Μιχαήλ και Λούης Παναγιώτου με την συνοδεία της Χορωδίας του Πολιτιστικού Τμήματος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και του μαέστρου Φύτου Στράτη ερμήνευσαν τραγούδια αφιερωμένα στον Γρηγόρη Αυξεντίου και στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Τρισάγιο

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τω ηρώων της ΕΟΚΑ προεξάρχοντος του Επισκόπου Μηδείας, κ. Αποστόλου, βοηθούμενοςυ υπό των ιερέων π. Βασίλειο Τσουρλή, π. Νικόλαο Πάρο, π., Δημήτριο Μπαλλίδη και του αρχιδιακόνου, Φιλόθεου Τομζέσκι (Philotheos Tomczewski).

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η πρόεδρος της Νεολαίας της ΠΣΕΚΑ (ΝΕΠΟΜΑΚ-ΗΠΑ) Λουίζα Συρίμη.

Μερική άποψη της αίθουσας. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος ανέγνωσε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και εξέφρασε και τις προσωπικές του εμπειρίες από τις επισκέψεις στην Κύπρο και στα φυλακισμένα μνήματα.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκου Παπαστυλιανού, του προέδρου της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Φίλιπ Κρίστοφερ, καθώς επίσης και των γενικών Προξένων της Ελλάδας και της Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα και Μιχάλη Φυρίλλα, αντίστοιχα.

Αν και οι προσφωνήσεις τους διέφεραν ως προ το περιεχόμενο, εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων του σεβασμού, του δέους και της ευγνωμοσύνης για τους ήρωες του ΕΟΚΑ, τις διαχρονικές αξίες των ιδεωδών της ελευθερίας και της δημοκρατίας και την αποφασιστικότητα για την συνέχιση του αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Τούρκους κατακτητές και την επανένωση του νησιού.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης παρατέθηκε δεξίωση.  

Η έκθεση φωτογραφίας για την ΕΟΚΑ. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Η έκθεση φωτογραφίας Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Η πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Λουίζα Συρίμη. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου Μιχάλης Φυρίλλας. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Αγγελική Ψώνη, Αριάδνη Άννα, Δημήτρης Μιχαήλ και Λούης Παναγιώτου. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Η Δρ, Ειρήνη Γράψια και οι μαθητες της 2ης Τάξης που διακρίθηκαν στον Διεθνή Διαγωνισμό. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μακέτες του χωριού που βραβεύτηκαν. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Νικόλαος Πολυδώρου. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.