Ντιμπέιτ: fact check των δηλώσεων Τραμπ και Μπάιντεν

1
Ο Ντόναλντ Τραμπ, αριστερά και ο Τζο Μπάιντεν. Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξαν διάφορα καρφιά στη διάρκεια του πρώτου ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών. Το AFP έλεγξε την ακρίβεια κάποιων από τους ισχυρισμούς των δύο υποψήφιων σε θέματα- κλειδί.

Ο Τραμπ δήλωσε ψευδώς ότι επί προεδρίας Μπάιντεν «δεν έχουμε πλέον σύνορα» και ότι «εξαιτίας της γελοίας, παράλογης και ιδιαίτερα ηλίθιας πολιτικής του άνθρωποι έρχονται (στις ΗΠΑ) και σκοτώνουν τους συμπολίτες μας σε πρωτοφανή επίπεδα».

Αντιμέτωπος με τις επικρίσεις για τον αριθμό ρεκόρ μεταναστών που έχουν εισέλθει στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα στις αρχές Ιουνίου το οποίο προβλέπει το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό μόλις συμπληρωθεί συγκεκριμένος αριθμός αφίξεων.

Αυτό ισοδυναμεί «με ενισχυμένη εποπτεία στα σύνορα», σύμφωνα με τη Νικόλ Χάλετ διευθύντρια του Κέντρου για τα Δικαιώματα των Μεταναστών στο πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Παρά μερικά περιστατικά που προκάλεσαν έντονη δημοσιότητα, ανάμεσά τους ο φόνος ενός φοιτητή στη Τζόρτζια, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» για το κύμα εγκληματικότητας των μεταναστών, για το οποίο κάνει λόγο ο Τραμπ προσθέτει η ίδια. «Η εγκληματικότητα μειώνεται σε όλη τη χώρα, αν και η μετανάστευση αυξάνεται», τονίζει.

Τα ποσοστά των βίαιων εγκλημάτων και των εγκλημάτων κατά περιουσίας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI για το 2022 — τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα.

«Η τεράστια πλειονότητα των βίαιων εγκλημάτων διαπράττονται από Αμερικανούς», διευκρινίζει ο Τζέφρι Φάγκαν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Έκθεση του ινστιτούτου Cato που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι το 2022 Αμερικανοί πολίτες διέπραξαν αναλογικά περισσότερους φόνους απ΄ ό,τι μετανάστες.

Σύμφωνα με τη Μισέλ Μίτελστατ, διευθύντρια επικοινωνίας του Migration Policy Institute, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι οι κρατούμενοι και οι τρόφιμοι ψυχιατρείων συρρέουν από τα σύνορα με το Μεξικό.

Τραμπ και Μπάιντεν επέρριψαν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την αύξηση του πληθωρισμού.

Ο Δημοκρατικός «προκάλεσε τον πληθωρισμό – του άφησα μια χώρα σχεδόν χωρίς πληθωρισμό», κατήγγειλε ο δισεκατομμυριούχος.

Ο νυν πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ο προκάτοχός του «κατέστρεψε την οικονομία» στη διάρκεια των τεσσάρων ετών του στον Λευκό Οίκο.

Και οι δύο άνδρες κάνουν λάθος καθώς παραγνωρίζουν τις επιπτώσεις της covid-19 στην οικονομία.

Στο τέλος της θητείας του Τραμπ, σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της κρίσης της πανδημίας, ο πληθωρισμός βρισκόταν περίπου στο 1,4%.

Άρχισε να αυξάνεται την άνοιξη του 2021 μέχρι που έφτασε το 9,1% τον Ιούνιο του 2022, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Στη συνέχεια άρχισε αργά να μειώνεται και σήμερα κυμαίνεται στο 3%, υψηλότερο από τον στόχο του 2% της FED.

Πολλοί παράγοντες που συνδέονται με την πανδημία ευθύνονται για αυτό, όπως τα δισεκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν σε προγράμματα βοήθειας και από τις δύο κυβερνήσεις, από τις δυσκολίες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ή και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να απορρίψει τις κατηγορίες σχετικά με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να αποτρέψουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε τη Νάνσι Πελόζι, τότε πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Της προσέφερα 10.000 στρατιώτες ή την Εθνοφρουρά, αρνήθηκε», δήλωσε στο ντιμπέιτ.

Η Νάνσι Πελόζι δεν είχε τη δικαιοδοσία να απορρίψει την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς, αν ο Τραμπ το είχε αποφασίσει, υπογραμμίζουν πολλοί ειδικοί.

Όπως αναφέρει η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον στον ιστότοπό της λαμβάνει εντολές «αποκλειστικά από τον πρόεδρο».

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερεύνησε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου είχε αναφέρει στην τελική της έκθεση ότι ο Τραμπ «δεν έδωσε ποτέ εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

 1. Μετά την τηλεμαχία η οποία θα πρέπει
  να πούμε ότι ήταν άψογη εκ μέρους των
  δημοσιογράφων που την συντόνιζαν ο
  Μπάιντεν έχει τελειώσει , πρωσοπικά
  σαν άνθρωπο τον λυπήθηκα και
  απόρησα πως το Δημοκρατικό κόμμα
  τον άφησε να συμμετάσχει . Το 35%
  που του παραχώρησαν είναι υπερβολή,
  ο άνθρωπος δεν μπορούσε να αρθρώσει
  μία πρόταση , τις περισσότερες φορές
  δεν καταλαβαίναμε τι έλεγε, ίσως οι
  ουσίες που προφανώς του χορηγήθηκαν
  ( το συμπέρασμα βγαίνει από την άρνηση να εξεταστεί πριν από το debate) , να είχαν
  εντελώς αρνητικό αποτέλεσμα. Τόσο
  αρνητικό που σκέφθηκα πως ίσως να
  τον οδήγησαν ως πρόβατον επί σφαγήν,
  για να προχωρήσουν σε διαδικασίες
  αντικατάστασής του , κοντός ψαλμός
  αλληλούια. Υπάρχει φυσικά και η άλλη
  σκέψη των γκλομπαλιστών, να έχουν
  κάποιον που να λέγει YES σε όλα τα
  σχεδιά τους, είδομεν.
  Αντίθετα ο ΝΤΕ ΛΑ ΜΓΚΙΕΝ ΝΤΙ ΒΟΤΑΝΙΚ
  ( Μάγκας του Βτανικού) ήταν πολύ νηφάλιος, απαντούσε άμεσα σε όλα με
  τεκμήρια , ήταν καταπέλτης και οδοστρωτήρας που κυριολεκτικά κατατρόπωσε τον Μπάιντεν και σκόρπισε,
  αισιοδοξία και ΕΛΠΙΔΑ στο Αμερικανικό ΕΘΝΟΣ , εάν και εφόσον τα πράγματα
  κυλήσουν στα πλαίσια της ηθικής και της
  νομιμότητας και διενεργηθούν αδιάβλητες
  εκλογές.
  Οι καιροί είναι δύσκολοι και αι ημέραι
  πονηραί ….. και θα πρέπει να επικαλεστούμε
  την βοήθεια του Θεού να επικρατήσει η
  λογική και να εξελιχθούν τα πάντα εν
  ομονοία για το καλό της ανθρωπότητας
  εν τω συνόλω της και να αξιωθούμε να
  φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο χωρίς πολέμους, ένα κόσμο με παντοτεινή Ειρήνη,
  χωρίς σατανάδες…. ένα κόσμο , γεμάτο
  αισιοδοξία , ΑΓΑΠΗ και ΕΛΠΙΔΑ.
  Αμήν.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.