Κωνσταντίνος Τυράς: Τρεις δεκαετίες προσφοράς της «FoodFest Depot» στο Μπρονξ και στην ομογένεια

Ο Κωνσταντίνος Τυράς και η πρόεδρος του Μπρόνξ Βανέσσα Λ. Γκίμπσον (Bronx Borough President Vanessa L. Gibson). Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πρόεδρος του Μπρόνξ Βανέσσα Λ. Γκίμπσον (Bronx Borough President Vanessa L. Gibson) το βράδυ της Παρασκευής, 24 Μαρτίου 2023 διοργάνωσε την καθιερωμένη εκδήλωση για την 25η Μαρτίου και μεταξύ άλλων βράβευσε τα αδέλφια Κωνσταντίνο και Μιχάλη Τυρά, ιδιοκτήτες των δύο εταιρειών «FoodFest Depot» και «Victory Foodservice» με έδρα το Μπρονξ και τόνισε ότι προσφέρουν εργασία σε άνω των διακοσίων εργαζομένων και συνάμα συμβάλλουν στην πρόοδο και την ανάπτυξη της κομητείας.

Ήταν μια από τις ελάχιστες φορές – αν όχι η πρώτη και η μόνη – που η Κομητεία του Μπρονξ τίμησε δύο αδέλφια στην ίδια τελετή και αυτό προκάλεσε την ευαρέσκεια των στελεχών και των μελών της κοινότητας του Αγίου Πέτρου και της ιστορικής Κασιακής Αδελφότητας Αμερικής.

Ο Κωνσταντίνος Τυράς παρέλαβε το βραβείο και για λογαριασμό του αδελφού του Μιχάλη που τις ημέρες εκείνες βρισκόταν στην γενέτειρα και εξέπληξε το ακροατήριο και την ίδια την πρόεδρο με την απλότητά του.

Ο Κωνσταντίνος Τυράς, αριστέρά και ο Χρήστος Παρασχάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Κωνσταντίνος και ο Μιχάλης Τυράς είναι ευρύτερα γνωστοί όχι μόνο στην ομογένεια ένεκα της κοινωνικής τους προσφοράς και της φιλανθρωπικής του δράσης, αλλά και γενικότερα στον χώρο της εστίασης διότι προ δύο δεκαετιών συνέλαβαν την ιδέα της διοργάνωσης της ομώνυμης έκθεσης τροφίμων.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα κατά κανόνα τον Οκτώβριο και παρέχει την δυνατότητα στους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και της φιλοξενίας, αφ’ ενός μεν να έρθουν σε επαφή με τους προμηθευτές τους και με τις επισιτιστικές εταιρείες, αφ’ ετέρου δε, να ενημερωθούν για τα καινοτόμα προϊόντα και γενικότερα τις τάσεις της επισιτιστικής βιομηχανίας και της ίδιας της εστίασης.

Οι εταιρείες «FoodFest Depot» και «Victory Foodservice» ιδρύθηκαν από τους ομογενείς και αρχικά στεγάζονταν στον ίδιο χώρο. Με την πάροδο του χρόνου αποφάσισαν να διαχωρίσουν την πορεία τους και η πρώτη να ασχοληθεί με το λιανεμπόριο και δεύτερη με την τροφοδοσία των εστιατορίων της τριπολιτειακής περιοχής.

Ο Κωνσταντίνος Τυράς στο γραφείο του. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Με το δαιμόνιο της φυλής και με την σκληρή εργασία του Κωνσταντίνου και του Μιχάλη οι δύο εταιρείες ακολούθησαν εφάμιλλη ανοδική πορεία.  

Η «Victory Food Services» έχει την έδρα της στην διεύθυνση 515 Truxton St, New York, NY, United States, New York και λειτουργεί όλο το 24ωρο καθώς την ημέρα δέχεται τις παραγγελίες από τους προμηθευτές και το βράδυ προετοιμάζει τα φορτία για τα 22 φορτηγά ψυγεία τα οποία εφοδιάζουν τα εστιατόρια στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης και μια φορά την εβδομάδα την Βοστώνη.

FoodFest Depot

To Food Fest Depot στο Μπρονξ, βρίσκεται στην διεύθυνση 500 E 132nd St, Bronx, NY 10454, πλησίον της διασταύρωσης της Bruckner Expressway και της Major Deegan Expressway και είναι μια παγκόσμια υπεραγορά προϊόντων, η οποία ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του πολυεθνικού μωσαϊκού του Μπρονξ.

To Food Fest Depot στο Μπρονξ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Είναι συνδρομητική, όπως πολλές άλλες μεγάλες υπεραγορές του είδους, με την διαφορά ότι η συνδρομή είναι δωρεάν και οι πελάτες έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν τα εθνικά τους τρόφιμα σε προσιτές τιμές και με δωρεάν πάρκινγκ.

To Food Fest Depot, όπως επεσήμανε ο κ. Κωνσταντίνος Τυράς ξεκίνησε την δράστη το 1995 στο Bronx Terminal Market και τον Φεβρουάριο του 2014 μεταφέρθηκε στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδόντος 100.000 τ. π., 10,600 τ. π. ψυγείου και κατάψυξης, 50.000 τ. π. πάρκινγκ.

Ως πολυεθνική αγορά έχει την αστερόεσσα και την γαλανόλευκη στην πρώτη σειρά και ακολουθούν οι σημαίες όλων των εθνικών ομάδων που συνθέτουν το πολυεθνικό μωσαϊκό του Μπρονξ.

To Food Fest Depot στο Μπρονξ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κάθε διάδρομος μεταξύ των ραφιών φέρει ένα διαφορετικό όνομα των λεωφόρων και των δρόμων του Μπρονξ και αυτό αν μη τι άλλο προδίδει την υπερηφάνεια και την αγάπη των ομογενών ιδιοκτητών για την πόλη στην οποία μεγάλωσαν και αξιώθηκαν να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο.

Η εταιρεία άρχισε την δράση της με 22 εργαζόμενους και σήμερα εν έτη 2023 απασχολεί με εργασία 128 εργαζόμενους μεταξύ των οποίων και ομογενείς σε θέσεις κλειδιά. Λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ τις γιορτές από τις 8.00 – 2.00 μ.μ.

Το Food Fest Depot αριθμεί 44.000 διαφορετικούς κωδικούς, μεταξύ των οποίων και ελληνικά ελαιόλαδα, ελιές και άλλα ελληνικά τρόφιμα.

To Food Fest Depot στο Μπρονξ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στα ράφια τους συναντά κανείς όλες τις μάρκες μεταξύ των οποίων και τις επωνυμίες «Dona Sofia», που σημαίνει κυρία Σοφία προς τιμή της μητέρας των ιδιοκτητών και το «Diamond Chief», το οποίο είναι και το σήμα κατατεθέν της «Victory Food Services».

Ερωτηθείς για το προσωπικό και γενικότερα του εργαζομένους ο κ. Κωνσταντίνος Τυράς επεσήμανε ότι «οι εταιρείες έχουν αφοσιωμένα στελέχη που είναι μαζί τους πολλά χρόνια και μερικοί από την πρώτη ημέρα των εταιρειών.   

Οι δυο εταιρείες προσφέρουν εργασία σε 270 εργαζόμενους και, όπως επεσήμανε ο κ. Τυράς, ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα είναι η διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού. Τα τελευταία χρόνια δεν είναι όπως πριν, διότι είναι δύσκολο να βρεις προσοντούχους εργαζόμενους. Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν και οι ομογενείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης.

To Food Fest Depot στο Μπρονξ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείς για την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ένεκα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης επεσήμανε ότι εκτόξευσαν τον πληθωρισμό. Προκάλεσαν ανατιμήσεις στην αγορά τροφίμων.

Αναφερόμενος στις ανατιμήσεις επεσήμανε: «Αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα με τις μεταφορές διότι εκτοξεύτηκαν οι τιμές των κοντέινερς. Για το ρύζι Ταϋλάνδης δική τους μάρκα η τιμή ήταν στα $3.800 και έφτασε στα $19.200 την περίοδο του κορωνοϊού. Τα αυγά από 79 σεντς την ντουζίνα έφτασαν στα 7 δολάρια. Το σπορέλαιο «soybean oil» ήταν 16-17 δολάρια το 20λιτρο και σήμερα έφτασε στα 40 με 45 δολάρια».

Από την Ρόδο στο αμερικανικό όνειρο

Ο Κωνσταντίνος Τυράς γεννήθηκε τον Μάιο του 1960 στην Ρόδο. Οι γονείς του Γιώργος και Σοφία Τυρά είχαν γεννηθεί και οι δύο στην Κάσο, ενώ ο πατέρας του έλκυε την καταγωγή του από την Κω.  

Το Food Fest Depot στο Μπρονξ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πατέρας του ήταν ναυτικός και την δεκαετία του ’70 αποφάσισε να έρθει στην Αμερική, όπου κατοικούσαν τα αδέλφια της μητέρας του και τα οποία τους προσκάλεσαν στην Αμερική.

Αρχικά ήρθαν οι γονείς με την αδελφή μου την Μαρία και τον Ιούλιο του 1975 ήρθαν στην Αμερική ο Κωσταντίνος με τον Μιχάλη, ο οποίος είχε γεννηθεί ανήμερα της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου 1964.

Η οικογένεια Τυρά εγκαταστάθηκε στο Μπρονξ και συγκεκριμένα στην Κασιακή συνοικία και συνδέθηκαν άρρηκτα με την Κασιακή Αδελφότητα Αμερικής.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.