ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Όσο πλησιάζουν οι ημέρες προς την παρέλαση για την 201η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 5ης Ιουνίου 2022, άλλο τόσο αυξάνεται ο ενθουσιασμός, οι συνεισφορές και οι δηλώσεις συμμετοχής.

Η έλευση των εκπροσώπων της Ελληνικής και της Κυπριακής Κυβέρνησης, των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, του Λυκείου Ελληνίδων της Φλώρινας, καθώς επίσης των Χρυσών Ολυμπιονικών, Φανή Χαλκιά και Ιωάννη Μελισσανίδη, ως τελετάρχη και επιτίμου τελετάρχη της παρέλασης, αντίστοιχα, έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό των στελεχών και των μελών της Επιτροπής Παρελάσεως που με τις άοκνες προσπάθειες κατάφεραν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να αυξήσουν την πεποίθηση ότι η παρέλαση για την 201η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας θα είναι μια από τις μεγαλύτερες – αν όχι η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας.

Πανομογενειακή συγκέντρωση

Η συμμετοχή στην  προτελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση που έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 26 Μαϊου 2022, στο Σταθάκειο Κέντρο ήταν η πιο μαζική της φετινής περιόδου και συνάμα η πιο διδακτική για όσους ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με την παρέλαση.

Η παρουσία του γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα. Κωνσταντίνου Κούτρα και του Προξένου Δημήτρη Παπαγεωργίου ήρθε να υπενθυμίσει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, η Βουλή των Ελλήνων και η Προεδρία της Δημοκρατίας αναμένουν πολλά από την ομογένεια και ότι η παρέλαση στην 5η Λεωφόρο διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και ανήκει σε ολόκληρη την ομογένεια.

Η συγκέντρωση έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση τύπου της Επιτροπής Παρελάσεως για τους Εύζωνες και τους τελετάρχες, η οποία όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» συνοδεύτηκε με άνευ προηγουμένου αλαλούμ που εκθέτει τόσο τους συντάκτες όσο και αυτούς που ενεπλάκησαν στο επικοινωνιακό παιγνίδι που την συνόδεψε.

Αν και το μείζον θέμα της ανακοίνωσης τύπου έπρεπε να ήταν η ανακοίνωση των τελεταρχών και των επιτίμων τελεταρχών ο συντάκτης ή οι συντάκτες της ανακοίνωση θεώρησαν πιο σημαντικό την ανατροπή των δεδομένων για την έλευση του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και θύμισαν στον γράφοντα και σε πολλούς άλλους τους ινστρούχτορες του Εμβέρ Χότζα.

Απέδωσαν τις δάφνες για την έλευση των Ευζώνων στις πρωτοβουλίες του Αρχιεπισκόπου, κ. Ελπιδοφόρου και εξέθεσαν τόσο τον Αρχιεπίσκοπο όσο και όλους όσους κατέβαλλαν αξιέπαινες προσπάθειες και κατάφεραν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Σε πρώτο πλάνο η Αναστασία Ζαννή, αριστερά και ο Κώστας Τσουράκης. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας με την παρέμβασή του αποκάλυψε την αλήθεια, απέδωσε τα εύσημα στον ύπατο Πρόεδρο της AHEPA Δημήτριο Κόκοτα και σε πολλούς αφανείς ομογενείς και υπηρεσιακούς παράγοντες στην Αθήνα και υπενθύμισε στους συντάκτες της ανακοίνωσης ότι η έλευση των Ευζώνων οφείλεται στην βούληση της κυβέρνησης και στην αγάπη του Πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Υπενθύμισε ότι στην προετοιμασία μεγάλων επετειακών εκδηλώσεων, όπως η παρέλαση για την 25η Μαρτίου πρέπει να υπερισχύει το «Εμείς» και ότι οι δάφνες ανήκουν στους αφανείς ήρωες της Επιτροπής Παρελάσεως που ασχολούνται με το λεύκωμα, με το λαχείο και με την προετοιμασία των εκδηλώσεων και σε όλους όσους συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις με κορυφαία την παρέλαση.

Πρέπει να είμαστε στο Εμείς που έλεγε και ο στρατηγός Μακρυγιάννης, συνέστησε στα στελέχη της Επιτροπής ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.

Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Δημήτρης Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Κούτρας, Ευστάθιος Καραντώνης, Κώστας Ουρανίτσας και Δημήτριος Φίλιος. Φωτογραφία΅Γιώργος Σαμαράς.

Ο ύπατος Πρόεδρος της AHEPA, Δημήτριος Κόκοτας, επιβεβαίωσε όσα είπε ο γενικός Πρόξενος σχετικά με την έλευση των Ευζώνων και εστίασε την προσοχή του στην πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο Ισραήλ και τόνισε ότι σε όλες τις συναντήσεις που είχαν τους ενημέρωσαν και μάλιστα τους προσκάλεσαν να έρθουν στην παρέλαση.

Ενός λεπτού σιγή

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Νίκος Μπάρδης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη της πανομογενειακής συγκέντρωσης, αναφέρθηκε στην εκδημία του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας και της Επιτροπής Παρελάσεως Πέτρου Γαλάτουλα και τόνισε ότι η τελευταία επιθυμία του Πέτρου ήταν να διοργανωθεί μια από τις καλύτερες παρελάσεις όλων των εποχών.

Ο πρόεδρος του εκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γιώργος Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στην επιλογή των τελεταρχών και τόνισε ότι καταστρατηγήθηκε το Καταστατικό και ότι βάσει του Καταστατικού η Επιτροπή Παρελάσεως έχει μόνον εισηγητικό ρόλο και ότι η απόφαση λαμβάνεται από το διοικητικό συμβούλιο και από την γενική συνέλευση.

Από αριστερά διακρίνονται οι Χριστόδουλος Αθανασάτος, Δημήτρης Τσάκας, Ρεβέκκα Παπαδοπούλου, Νομική Καστανά και Δέσποινα Αφεντούλη. Φωτογραφία΅Γιώργος Σαμαράς.

Υπενθύμισε ότι η επιλογή 19 συνολικά τελεταρχών και επιτίμων τελεταρχών είναι πρωτοφανής και έρχεται να ξεθωριάσει τις τιμές που είθισται να αποδίδουν στους τελετάρχες. Αναφέρθηκε στις παραδόσεις των παρελάσεων και τόνισε ότι ο τελευταίος Αρχιεπίσκοπος Τελετάρχης ήταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος και ότι την εποχή εκείνη δεν είχαν επιλέξει άλλο τελετάρχη και ούτε επίτιμο τελετάρχη και τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν αποκλειστικά και μόνο στον Ιάκωβο. Ενώ εφέτος, όπως ανέφερε, έχουμε πέντε τελετάρχες και είναι επόμενο οι Χρυσοί Ολυμπιονίκες Φανή Χαλκιά και Ιωάννης Μελισσανίδης να μονοπωλήσουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Παράλληλα ενεχείρησε στην έδρα ψήφισμα ηγετών της Ομοσπονδίας και πρωτεργατών της παρελάσεως μέσω του οποίου ζητούν την μετά θανάτου ανακήρυξη του Πέτρου Γαλάτουλα ως επιτίμου τελετάρχη της παρέλασης.

Η έδρα βρέθηκε απροετοίμαστη και απρόθυμη να προκαλέσει συζήτηση και να βολιδοσκοπήσει τις απόψεις των παρισταμένων.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ Ευσταθίου Καραντώνη. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Η τύχη αυτού του αιτήματος είναι αβέβαιη, διότι μέλη του προεδρείου με τα οποία επικοινωνήσαμε σήμερα απέκλεισαν το ενδεχόμενο συζήτησης της πρότασης με το πρόσχημα ότι έληξε η προθεσμία υποβολής προτάσεων. Παράλληλα υπάρχουν και μεμονωμένες φωνές που φέρονται αποφασισμένες να ασκήσουν όλη τους την επιρροή ούτως ώστε να ληφθεί μια απόφαση.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αρχιεπισκοπής, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης επεσήμανε ότι στην τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση θα συμμετάσχει και ο Αρχιεπίσκοπος και ότι η Αρχιεπισκοπή θα καλύψει εξ ολοκλήρου τα έξοδα της φιλοξενίας των Ευζώνων.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντέλαγουερ, Στάθης Καραντώνης, εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του Πέτρου Γαλάτουλα και κάλεσε τις δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση των διαφορών και να οδηγήσουν την οργάνωση σε μια νέα πορεία.

«Ενωθείτε για να δούμε καλύτερες μέρες για τον Ελληνισμό της Αμερικής, για την Ελλάδα και την Κύπρο», κατέληξε ο κ. Καραντώνης.

Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου και της ΠΣΕΚΑ, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στο επίσημο δείπνο και τόνισε ότι κεντρικός ομιλητής θα είναι ο μεγαλύτερος φιλέλληνας όλων των εποχών, κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ.  Αναφερόμενος στην οικονομική εκστρατεία επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν προσφέρει 5.000 εκάστου 23 άτομα και οργανώσεις.  Επεσήμανε ότι έχουν πολλές υποσχέσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτός ο στόχος των 40 χορηγών.  

Στην πρώτη σειρά οι Νικόλαος Διαμαντίδης, Θεοδώρα και Ντίνος Ράλλης, Γεώργιος Κίτσιος και Δημήτριος Α. Γωνιάς. Φωτογραφία΅Γιώργος Σαμαράς.

Ο κ. Δημήτριος Α. Γωνιάς, επεσήμανε ότι στο επίσημο δείπνο θα υπάρξει και ορχήστρα για να ξεφαντώσουν και ότι για τους νέους θα υπάρξει μειωμένο εισιτήριο.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Λαχείου, Αναστάσιος Καραγκούνης είπε ότι συγκέντρωσαν ήδη το ποσό των 21.470 δολαρίων, ενώ η Σοφία Στρουμπάκη, η οποία ηγείται του λευκώματος προέβλεψε ότι θα ξεπεράσουν τις 55.000 δολάρια.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Νίκος Μπάρδης, επεσήμανε ότι η Επιτροπή «εργάστηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες και δυσκολεύτηκε αρκετά να συγκεντρώσει χρήματα» και ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Επιτροπής -και γνωστό επιχειρηματία- Τζον Κατσιματίδη για την επιταγή ύψους 10.000 δολαρίων που δώρισε για τις ανάγκες της παρέλασης.

Η κ. Νομική Καστανά και η Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη αναφέρθηκαν στην πολιτιστική εκδήλωση που θα διοργανωθεί την παραμονή της παρελάσεως στην Πλατεία Αθηνών, ενώ ο Πολ Κοτρώνης αναφέρθηκε στην τελετή έπαρσης της σημαίας που θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 3 Ιουνίου, στην δεξίωση πριν την παρέλαση και στο Traffic Control.

Στιγμιότυπο από τον χαιρετισμού της Ντίνας Μπαντούνα που εκπροσώπησε τον Σύνδεσμο των Ορθοδόξων Αστυνομικών του Αγίου Παύλου. Φωτογραφία΅Γιώργος Σαμαράς.

Η κ. Ντίνα Μπαντούνα, γραμματέας του Συνδέσμου Ορθοδόξων Αστυνομικών του Αγίου Παύλου αναφέρθηκε στον ενθουσιασμό που επικρατεί στις τάξεις των Αστυνομικών και των Ντεντέκτιβ και ότι θα παρελάσουν με υπερηφάνεια στην 5η Λεωφόρο.

Οι κ.κ. Δημήτρης Φίλιος και Γιάννης Στρουμπάκης, οι οποίοι δέχτηκαν τα βέλη σχετικά με τις αστοχίες της ανακοίνωσης τύπου για τους Εύζωνες και τους Τελετάρχες και τόνισαν ότι η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στον πρόεδρο και στους συμπροέδρους της Επιτροπής Παρελάσεως.

Η τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση θα λάβει χώρα την επόμενη Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2022 και θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα.

- Advertisement -

1 COMMENT

  1. Με Ευδοκία ,καλή θέληση ,και συνεργασία όλα επιτυγχάνονται.θερμά συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για την οργάνωση της Πανομογενειακης παρελάσης για τον εορτασμό της 25 Μαρτίου στην πέμπτη λεωφόρο

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.