«Άσβεστη η μνήμη του Κωνσταντίνου Πυλαρινού», λέει η Αδελφότητα Αχλαδοκαστριτών Ναυπακτίας

0
Από αριστερά διακρίνονται π αείμνηστος ευεργέτης Κωνσαταντίνος Πυλαρινός, Μητροπολίτης Ναυπάκτου, κ. Ιερόθεος και ο πρόεδρος της Αδλεφότητας Αχλαδοκαστριών Δημήτριος Πυλαρινός. Φωτογραφία: Φωνή Ναυπακτίας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Αχλαδόκαστρο Ναυπακτίας και η Αδελφότητα Αχλαδοκαστριτών «Άγιος Νικόλαος» έσκυψαν ευλαβικά το γόνυ στο πέρασμα προς την αιωνιότητα του μεγάλου ευπατρίδη και ευεργέτη του χωριού τους – τον ξυλογλύπτη της ομογένειας Κωνσταντίνου Πυλαρινού.

Ο αείμνηστος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2021 σε ηλικία 81 ετών, στην Αστόρια, ενώ η Νεκρώσιμη Ακολουθία έλαβε χώρα την Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 στον Ιερό Ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια.

Η Αδελφότητα Αχλαδοκαστριτών Ναυπακτίας «Άγιος Νικόλαος» εξέδωσε ένα άκρως συγκινητικό, σύντομο και μεστό ανακοινωθέν μέσω του οποίου εκθειάζει την προσφορά του «μεγάλου ευπατρίδη και δωρητή» και μεταξύ άλλων τονίζει ότι «με την τέχνη του και τις μοναδικές δημιουργίες του έκανε γνωστό παγκοσμίως τον τόπο καταγωγής του».

Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός, εν ώρα εργασίας για την τοποθέτηση του τέμπλου στο Αχλαδόκαστρο Ναυπακτίας. Φωτογραφία: Η Φωνή της Ναυπάκτου.

Το ανακοινωθέν αν και είναι σύντομο – 103 μόνο λέξεις- εν τούτοις προκάλεσε συγκίνηση στον γράφοντα, καθώς όχι μόνο ήρθε να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ των «Αναμνήσεων», αλλά και να υπενθυμίσει σε όλους ότι η ιδιαίτερη πατρίδα του καθενός ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον να επιβραβεύει και να διαιωνίζει την μνήμη των ευεργετών της.

Το ανακοινωθέν δημοσιεύτηκε αρχικά στην διαδικτυακή Φωνή της Ναυπακτίας (http://www.e-nafpaktia.gr/) και οι φωτογραφίες που το συνοδεύουν μιλούν από μόνες τους και καταμαρτυρούν την αγάπη του Κωνσταντίνου Πυλαρινού για το Αλχαδόκαστρο. Αν και μεγάλωσε ορφανός και υποχρεώθηκε να φύγει από το χωριό σε εφηβική ηλικία και έζησε μισό περίπου αιώνα στην Αστόρια εν τούτοις δεν λησμόνησε την γενέτειρά του.

Σμίλευσε το τέμπλο του ναού και ανέλαβε εξ ολοκλήρου την κάλυψη των εξόδων για την μεταφορά και εγκατάστασή του στον ναό όπου βαφτίστηκε ο ίδιος και τα αδέλφια του.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του ανακοινωθέντος της Αδελφότητας Αχλαδοκαστριτών Ναυπακτίας «Άγιος Νικόλαος»:

Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός με ένα απόα τα πάμπολλα βραβεία του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο τού άξιου τέκνου του Αχλαδοκάστρου Κωνσταντίνου Πυλαρινού. Ο εκλιπών με την τέχνη του και τις μοναδικές δημιουργίες του έκανε γνωστό παγκοσμίως τον τόπο καταγωγής του πού τόσο αγάπησε και επισκεπτόταν τακτικά.

Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός υπήρξε ένας μεγάλος ευπατρίδης και δωρητής του χωριού μας και τιμήθηκε από την Αδελφότητα και από τους συγχωριανούς του και έχαιρε ιδιαίτερης αγάπης και σεβασμού. Η Αδελφότητα και τα μέλη της εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στις αγαπημένες κόρες του Αντωνία και Παναγιώτα και στις οικογένειές τους με την υπόσχεση ότι θα μείνει άσβεστη η μνήμη και η προσφορά του πατέρα τους στο αγαπημένο του Αχλαδόκαστρο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο.

Διαβάστε επίσης:

https://www.anamniseis.net/apeviose-o-polivravevmenos-ksilogliptis-tis-omogenias-konstantinos-pilarinos/

https://www.anamniseis.net/i-arxiepiskopi-kai-oi-iereis-hrostoun-polla-ston-konstantino-pylarino-eipe-o-p-anastasios-pourakis/

https://www.anamniseis.net/thlipsi-kai-sygkinisi-gia-ton-aprosdokito-thanato-tis-syzygou-tou-ksiloglypti-tis-omogenias/

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.